Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrození zimy, Godless World 1

Ruckley - Zrození zimy

Brian Ruckley: Zrození zimy

Největší legendy jsou psány krví … Je to svět ledu. Je to svět krve. Je to svět bez bohů. První věk začal, když bohové stvořili svět. Druhý věk začal, když bohové stvořili Pět ras. Třetí věk začal nepřítomností bohů a chaosem.
Mezi thany Pravých klanů panuje nejisté příměří. Teď, s příchodem další zimy, vyráží armáda Černé stezky ze svého vyhnanství za Údolím kamenů k jihu. Některým přinese válka rychlou a násilnou smrt. Jiní neuslyší řinčení mečů ani nespatří bojiště posetá těly. Místo toho uvidí příležitost, jak naplnit své vlastní ctižádostivé touhy. Všechny ale brzy zahalí stín, který se snáší na svět. Protože zatímco zuří bitvy, vydává se jeden muž po stezce, která v něm probudí strašlivé síly – a jeho odkaz bude psán krví.

Modrou podzimní oblohu prořízlo jasné a ostré volání rohu. Doprovázelo ho štěkání loveckých psů podobně, jako je strom doprovázen popínavým břečťanem. Orisian nan Lannin-Haig otáčel hlavou sem a tam a snažil se zjistit, odkud volání přichází. Před ním jel jeho bratranec Naradin.
„Támhle,“ řekl Naradin, otočil se v sedle a ukázal k východu. „Na něco narazili.“
„Je to dost daleko,“ pronesl Orisian.
Naradinův kůň neklidně přešlapoval a natahoval krk. Věděl, co ten zvuk znamená. Byl vycvičen k lovu a roh probouzel jeho instinkty. Naradin vztekle zarazil konec kopí na kance do země.
„Kam ti zatracení psi zmizeli?“ láteřil. „Ty bestie nás nechaly na holičkách.“
„Museli něco zvětřit, jinak by nás nedovedli až sem,“ řekl klidně Rothe. Starší z Orisianových dvou osobních strážců byl jediný, komu se podařilo poslední míli udržet se svým pánem a jeho bratrancem krok. Anlanské lesy byly v těchto místech poměrně prostupné a tudíž vhodné pro lov, přesto se družina rozptýlila hned ve chvíli, kdy štvanice začala.
Kdyby se ohaři drželi pohromadě, bylo by to jiné, přemítal Orisian. Místo toho se ale smečka rozdělila a oni měli s Naradinem tu smůlu, že se vydali za nesprávnými psy. Orisian si z toho nedělal těžkou hlavu, věděl ale, že bratranec bude smýšlet jinak. Před čtyřmi dny se stal Naradin otcem a tradice velela, aby při novorozencově první slavnosti Zrození zimy položil na stůl vlastnoručně složené maso. Farmáři nebo pastýři by stačilo zabít jeden kus ze svého stáda. Po Naradinovi, dědici thana klanu Lannis-Haig, se ovšem žádalo víc.
„Pojeďme za signálem,“ řekl Naradin a přitáhl koni otěže. „Jestli se tam dostaneme dost rychle, možná na mě zbude nějaký úlovek.“
Orisian obrátil koně. Jen s námahou se mu podařilo založit obrovité kopí, které dostal na dnešní lov. Lanniské kopí na kance bylo zbraní dospělých mužů, a i když bylo Orisianovi už šestnáct, neměl dost síly, aby s ním dokázal zacházet tak obratně jako Rothe nebo Naradin.
„Okamžik,“ ozval se Rothe.
Naradin si změřil stárnoucího bojovníka lehce podrážděným pohledem. „Musíme vyrazit,“ naléhal.
„Myslím, že jsem něco zaslechl, pane,“ odvětil strážce.
Nezdálo se, že by dědic klanu měl chuť věnovat jeho slovům pozornost, ale než mohl odpovědět, ozvalo se z jihu zřetelné zaštěkání. Pes musel něco spatřit, nejen zvětřit.
„Je to hodně blízko,“ poznamenal Orisian.
Naradin se na něj na okamžik zahleděl a snažil se při tom ovládnout koně. Pak krátce přikývl a pobídl zvíře patami. Orisian a Rothe vyrazili za ním.
Lesní půda se míhala pod kopyty koní. Listí pokrývající zem se chvělo a vířilo ve vzduchu. Z korun stromů vylétaly vrány a s křikem stoupaly k nebi. Orisian se spolehl na koně, že najde ve spleti kmenů cestu. Byl to lovec, vycvičený ve stájích jeho strýce, thana, a určitě věděl o štvanicích víc než on. Přes zvuk lámajících se větví a dusot kopyt teď mladík před sebou zřetelně slyšel psí štěkot, pocházející ne už od jednoho, ale hned několika psů.
Ohaře našli u lískových a cesmínových keřů. Zvířata se seběhla v místech, kde byl podrost nejhustší, a v horečném rozrušení se strkala a chňapala kolem sebe. Skákala sem a tam, občas se vrhla vpřed, nikdy se ovšem nepřiblížila ke křoví příliš. Naradin vykřikl nadšením: „Určitě něco mají!“
„Zaduj na roh,“ zavolal na něj Rothe. „Potřebujeme víc kopí.“
„Ostatní určitě zareagovali na druhý signál. Nemůžeme čekat, mohli bychom kořist ztratit.“ Rothe si promnul tmavý plnovous a střelil nervózním pohledem po Orisianovi, který také zneklidněl. Naradinovo nadšení někdy vítězilo nad zdravým rozumem. Kanci v Anlanu nebývali právě malí ani krotcí.
„Počkejte tady,“ nařídil Naradin. „Dejte mi pár minut, abych se porozhlédl, a pak nasaďte psy. A jestli se na této straně něco vynoří, nezabíjejte to. Dnes patří kořist mně.“
Vzápětí pobídl koně, aniž čekal na odpověď.
Kanec proletěl mezi psy jako jestřáb mezi holuby. Rozprášil je; některé odmrštil stranou, jiní stačili uskočit. Bestie byla obrovská. Na hrudi jí pohrávaly mohutné svaly a žlutobílé kly dosahovaly délky mužské ruky. Vyrazila za jedním ze psů, další jí ale nepřestávali chňapat po bocích.
Naradin prudce obrátil koně. „Je můj!“ vykřikl.
Kanec setřásl psy a rozběhl se k Naradinovi. Lovec na něj zacílil hrot kopí. Divočák byl ale starý, zkušený mazák. V poslední chvíli se pootočil a vyrazil proti hřebcovu břichu. Kopí mu sklouzlo po plecích a projelo kůží až na kost. Naradinův kůň se pokusil přeskočit divočákovi hlavu. Skoro se mu to podařilo, jeden z klů mu ale zavadil o přední běh, takže hřebec na měkké půdě zavrávoral. Udržel se na nohou, ale Naradin byl vymrštěn vpřed. Levá noha mu vyklouzla z třmene a přistál koni na krku. Visel na opratích a jen síla vlastních paží ho chránila před pádem. Jeho váha ovšem otočila koni hlavu na stranu, takže se začal kácet k zemi. Každým okamžikem padne. Divočák byl už zase těsně u Naradina. Psi se blížili, zuřiví a lační krve, přicházeli ale příliš pozdě.
Orisian a Rothe vyrazili bok po boku. Bylo nemožné říct, čí oštěp zasáhl kořist první, zda Orisianův, který se zavrtal kanci do boku, nebo Rothův, jenž se mu ponořil mezi žebra. Prudký náraz vyrazil Orisianovi zbraň z nezkušených rukou. Rothe byl připraven lépe. Jeho kopí srazilo kance na bok a Rothe se do něj vzápětí opřel celou vahou svou i vahou svého koně. Držel divočáka přišpendleného k zemi, tvář zkřivenou námahou. Násada oštěpu se mu vzpínala v rukou.
Naradin sklouzl ze sedla a tasil dlouhý nůž.
„Rychle,“ procedil Rothe mezi zuby.
Dědic klanu neváhal. Kanec se po něm ohnal hlavou. Mohutnými, strašnými čelistmi téměř sevřel Naradinovi paži. Ten mu ale vzápětí ponořil nůž do klenuté hrudi, kde hrotem hledal a také nalezl srdce.

Když pak seděli na zemi vedle mohutného těla a psi kolem nich radostně poskakovali, Naradin se usmíval. Orisian viděl radost, plápolající bratranci v očích, a usmíval se také.
„Na toho se hned tak nezapomene,“ řekl Naradin. „Podívejte se na ty kly. Nádherný kus. Opravdový vládce lesa.“
„Chvíli jsem si myslel, že máme potíže,“ pronesl Orisian.
„Měl bych je, kdybyste vy dva nezasáhli.“ Naradin se napil z měchu a pak si vylil trochu vody na ruce, aby z nich smyl divočákovu krev. Nabídl měch Orisianovi. Voda byla studená a čerstvá, načerpaná z lesního pramene sotva před hodinou či dvěma. Měla v sobě chladnou průzračnost podzimního dne.
„Dnes jsme měli štěstí,“ podotkl Rothe. Orisian znal svého spolubojovníka už dobrých šest let a tedy dost dlouho na to, aby zaslechl i jeho nevyřčená slova. Válečník si netroufal thanovu dědici otevřeně říct, co si myslí o lovu na divočáka s pouhými několika psy a třemi kopími.
„Měli bychom svolat ostatní,“ řekl Orisian. „Budou ho chtít vidět.“
„Za chvilku, za chvilku,“ řekl Naradin a vyškrábal se na nohy. Psi začali okamžitě poskakovat kolem něj. Přešel ke kanci a poklekl. Téměř s úctou položil zvířeti ruku na bok. Pak něco upoutalo jeho pozornost.
„Podívejte se. Je tady další zranění. Sem ho ale nikdo z nás nezasáhl, nebo ano?“
Rothe a Orisian si klekli vedle něj. Na divočákově boku, těsně za lopatkou, zela bodná rána. Štětiny kolem ní byly slepené zaschlou krví. Rothe promnul trochu rudé masy mezi prsty.
„Řekl bych, že je staré den, nanejvýš dva.“
„Zdálo se mi divné, že se vůbec nesnaží utéct a rovnou bojuje,“ prohodil zamyšleně Naradin.
Orisian se naklonil blíž. V ráně něco zahlédl. Ponořil do ní nůž, a když jemně pootočil ostřím, narazil na cosi nepoddajnějšího než maso. Dalším otočením nože dostal cizí tělísko tak blízko k povrchu, že je mohl vytáhnout a položit si ho na dlaň. Byl to hrot šípu, štíhlý a plochý.
„Vězel hluboko,“ řekl.
„Můžu se na něj podívat?“ zeptal se Rothe, a když Orisian přikývl, popadl malý kousek kovu a přidržel si ho před očima. Potom ho otočil na druhou stranu a okamžitě se zasmušil. Žíly rýsující se na hřbetech jeho rukou už signalizovaly počínající stáří, hrot šípu ale držel jemně a pevně.
Naradin vypadal trochu zklamaně. „Teď, když vím, že mu v těle vězelo už tohle, nemám z úlovku tak báječný pocit,“ řekl.
Rothe vrátil hrot Orisianovi.
„Je to dílo Kyrininů. Takové hroty používá jen lesní rasa,“ řekl.
„Lesní rasa?“ zvolal Narodin. „A loví tady?“
Rothe mlčky přitakal. Rozhlédl se po mlčenlivých stromech, snažil se zrakem proniknout houštím. Jeho nálada se změnila. Vstal.
„Bílé sovy letos dělají potíže, že?“ obrátil se Orisian na bratrance.
„Ano, ale nejsme ani den jízdy od Anduranu. Neodváží se přijít tak blízko.“ Také si pozorně prohlédl hrot šípu. „Ale Rothe má pravdu. Jsou to oni.“
Orisiana by ani nenapadlo o tom pochybovat. Rothe bojoval proti Kyrininům z Anlanu dost často na to, aby znal jejich zbraně. Zahleděl se na urostlého strážce. V jeho postoji se zračilo nebývalé napětí.
„Myslím, že je čas zadout na roh,“ řekl Rothe, aniž by jen na okamžik odtrhl zrak od lesa. „Neměli bychom se tady zdržovat déle, než je nezbytně nutné.“
Naradin neprotestoval. Přiložil roh ke rtům a protáhlým, hlubokým zadutím svolal ostatní lovce ke skolené zvěři.

xxx

Lekan Tirane dar Lannis-Haig běžel tak rychle jako ještě nikdy. Děs a hrůza poháněly jeho bolavé nohy neochvějně vpřed. Řítil se lesem, jako by měl v patách smečku vlků, skákal přes kořeny, klopýtal a zase se narovnával. Prodíral se ostružiním, které mu trhalo oblečení. Z křoví před ním vyrazilo jakési velké zvíře, vylekané jeho divokým útěkem. Sotva si toho všiml. Strach z toho, co měl za zády, ho drtil jako údery obřího kladiva.
Snášel se soumrak. Les brzy pohltí tma, a to bude jeho konec, protože pronásledovatelé potřebují světlo mnohem méně než on. Přesto v něm stále plápolala jiskřička naděje. Netušil, kde je nebo jak velkou vzdálenost uběhl, ale věděl, že cesta z Kolglasu do Drinanu už nemůže být daleko. Kdyby se mu podařilo k ní dostat, snad by narazil na poutníky, ochotné mu přispěchat na pomoc. I kdyby ale tudy právě žádní neprocházeli, stále existovala šance, že se i sám dostane po rovné a známé cestě do bezpečí Kolglasu. Město musí ležet jen pár mil severně. Současně mu ale právě toto vědomí nahánělo ještě větší hrůzu – znamenalo to totiž, že jeho nepřátelé lační po lidské krvi tak, že se odvažují i do těsné blízkosti kolglaské pevnosti, hemžící se vojáky. Lesní rasa si nepočínala tak neohroženě, ba sebevražedně, celá léta.
Když se Lekan včera vydával do lesa, aby ke svátku Zrození zimy ulovil zvěř na rodinný stůl, ani ve snu ho nenapadlo, že by mohl narazit na něco nebezpečnějšího než na divočáka nebo na medvěda. Kyrininové se v oblasti Kolglasu ukázali naposledy za časů jeho děda, a i když bylo známo, že jejich tlupy podnikají nájezdy do anlanských lesů na východě, tady k žádným potížím nedocházelo, snad s výjimkou několika koní ukradených ze samot poblíž Drinanu.
Když se to stalo, stál právě pod velkým jasanem a se zadrženým dechem a v naprosté tichosti pátral po stopě jelena, kterého už víc než půl míle pronásledoval houštím i mlázím. Jeho pozornost upoutal jemný otisk v půdě, a tak se sehnul, aby se podíval zblízka. Ten zvuk byl tak náhlý a nečekaný, že zprvu nedokázal určit jeho původ, a když pak spatřil šíp, zabodnutý do kmene stromu, zdráhala se jeho mysl uvěřit tomu, co bylo nasnadě – že má před sebou bez jakýchkoliv pochybností kyrininský dřík. V příští vteřině už ovšem odhodil luk a toulec na zem, jediným pohybem si strhl ze zad batoh, aby se zbavil zátěže, a dal se na útěk. Kromě šípu samotného, kromě jeho svištění a tupého nárazu do dřeva, nic neviděl ani neslyšel. Přesto věděl, že jsou za ním, a to zatraceně blízko. Jedinou spásou mu mohla být síla a rychlost vlastních nohou.
Proběhl kolem velkého, sukovitého dubu, který mu připadal povědomý. Nezavítal do těchto míst už velmi dlouho, ale byl si jist, že je to strom, na který lezl jako chlapec. Jestli měl pravdu, nemohla být silnice, vytoužená cesta do bezpečí, dál než nějakých dvě stě, tři sta kroků. To vědomí vlilo do jeho unavených svalů novou sílu, takže se řítil vpřed ještě rychleji. Jiskřička naděje zaplápolala jasněji.
Neucítil bolest, jen tupou ránu mezi lopatky, jako by ho někdo zasáhl kamenem. Žádnou bolest, jen nohy se pod ním podlomily, takže padl tváří do nánosu vlhkého listí. Zaryl prsty do země a pokusil se vstát. Nohy ho neposlechly. Sáhl dozadu a snažil se nahmatat šíp, vězící mu v zádech. Něco se mu dralo do hrdla.
Pak ho někdo hrubě popadl za paži a obrátil. Šíp se zlomil a páteří a hrudní kostí mu projela strašlivá bolest. Vykřikl a zavřel oči. Když je zase otevřel, čekalo ho poslední překvapení. Závojem slz nespatřil bledou tvář Kyrinina, jak očekával. Místo toho se setkal pohledem s příslušnicí vlastní rasy – černovlasou ženou, oděnou do tmavé kůže a s mečem upevněným křížem přes záda.
„Lesní rasa tě postřelila, ale smrtelný úder ti zasadí opravdový nepřítel,“ řekla s drsným, hrubým přízvukem, který Lekan nedokázal zařadit.
Za jejími zády se shromažďovaly další postavy. Lekan je viděl jen nezřetelně. Bojovnice jediným plynulým pohybem tasila meč. Pak si všimla zmatku v Lekanových očích.
„Měl bys vědět, proč umíráš,“ řekla. „Tak tedy slyš. Přišly si pro vás Děti Stovky, pro vás všechny. Klany Černé stezky si vezmou, co jim náleží, a tam, kam se nyní vydáváš, tě budou brzy následovat všichni z Lannis-Haig.“
Lekan pohnul rty, z úst mu ale nevyšel ani hlásek. Pak dopadla rána a on se ponořil do Temného spánku.

  • přeložila: Svatava Kretková
2. října 2009, Brian Ruckley

Diskuze k článku

Ad Zrození zimy
Radek M. - 02. 10. 2009 12:49

"Mezi thany Pravých klanů panuje nejisté příměří" - co to znamená "thany"? Hádám, že to zřejmě zůstalo nepřeložené slovo "thane" tedy šlechtic.
RE: Ad Zrození zimy
Elendil - 03. 10. 2009 11:57

myslim ze ceska podoba toho slova (ktere tusim oznacuje skotske a vikinske nizsi slechtice) je "thén"
Pěkně
DreamChaser - 03. 10. 2009 15:12

Ale to nevypadá vůbec špatně!!§
RE: Ad Zrození zimy
Svatava K. - 03. 10. 2009 19:34

Pojem thane nebo thegn je typický především pro starý anglosaský svět Beowulfa a pro severské prostředí, kde jarlové a thanové opravdu vesměs označují šlechtice (předesílám, že pokud se o nich objeví zmínka v česky psané odborné literatuře, ponechávají se zásadně v podobě thanové a jarlové, protože měli své pevné místo ve šlechtické hierarchii, kterému přesně neodpovídá nic, co známe z českých reálií - každý překlad by tedy byl zkreslením. Navíc označoval pojem jarl a than v různých dobách různé věci, takže bývá tento pojem v odborné literatuře vždy současně zařazen do kontextu a vysvětlen). Na pojem thén, o kterém se zmiňuje Elendil, jsem v češtině nikdy nenarazila, byť mám vystudovanou odbornou historii. Ve světě Winterbirthu má ovšem than jiné postavení, je vůdcem, předákem svého klanu, překládat toto slovo jako "šlechtic" by byl naprostý nesmysl. Navíc nemá svět Winterbirthu se starým Skotskem nebo Skandinávií kromě významu rodových a klanových pout nic společného, pokud tedy nepředpokládáte, že po starém Skotsku běhala elfům podobná stvoření. Autor se možná nechal inspirovat historickými pojmy ze svého jazyka, aby dodal příběhu tu správnou atmosféru, dal jim ale naprosto jiný význam. Takže aby byla tato atmosféra cizokrajných reálií zachována,zůstali v překladu thanové. Překladatelská licence :-)
RE: Ad Zrození zimy
Svatava K. - 03. 10. 2009 20:01

Možná by se ještě slušelo dodat, že Němci i Poláci zvolili při překladu stejnou variantu, také pracují s thany. Ono to má opravdu důvod. Přečtěte a uvidíte.
RE: RE: Ad Zrození zimy
Elendil - 03. 10. 2009 23:16

já měl pojem thén v hlavě, jen jsem nevěděl odkud, googlil jsem a krom toho, že "thén" zná i internetový slovník cizích slov, tak se "thén" vyskytuje v Macbethovi (odkud mi uvízl v mysli) ;-)
RE: RE: RE: Ad Zrození zimy
Svatava K. - 04. 10. 2009 09:22

Koukla jsem do Macbetha a máte naprostou pravdu. Zase jsem chytřejší :-) Zjevně mě poznamenal fachidiotismus čistě odborných prací. V kontextu Winterbirthu se mi ale than pořád zdá jako lepší varianta. Už jenom proto, že opravdu nemá s anglosaským a podobnými světy nic moc společného. Je to taková Ruckleyho úlitba vlastním skotským kořenům.
RE: RE: RE: RE: Ad Zrození zimy
BorgDog - 04. 10. 2009 22:11

Jasně. A mě se zdá rozhodnutí nechat to takhle správné. :-)
Koukám, že jsem rozpoutal poměrně plodnou diskusi:...
Radek M. - 05. 10. 2009 15:27

Koukám, že jsem rozpoutal poměrně plodnou diskusi:-) Samozřejmě je na rozhodnutí překladatelky, jestli má smysl hledat nějaký český ekvivalent, nebo raději ponechat anglické slovo. Překladatelská licence:-) Jen mám malou námitku vůči tomu, že svět Winterbirthu nemá s anglosaským světem nic moc společného. Sám autor, který myslím, že momentálně žije v Edinburghu, v některých rozhovorech přiznává, že se nechává inspirovat skotskou krajinou, historií atd.
RE: Koukám, že jsem rozpoutal poměrně plodnou diskusi:...
Jiří Popiolek - 05. 10. 2009 21:39

Problém je v tom, že tady překladatelka neponechala anglické slovo, ale použila termín zavedený i v české odborné literatuře, takže jsem od Vás, upřímně řečeno, čekal aspoň trochu pokory a omluvu překladatelce, že jste kritizoval něco, co jste evidentně nepochopil - nebo k čemu nejste dostatečně vzdělán. Ale ono ne.
No, nemám pocit, že bych se do překladatelky nějak...
Radek M. - 06. 10. 2009 20:13

No, nemám pocit, že bych se do překladatelky nějak navážel, abych se musel hned nějak přehnaně omlouvat. To se rovnou každá diskuse může přejmenovat na koutek omluv, když po mně hned žádáte omluvu jen za krátkou poznámku... Tím českým ekvivalentem jsem myslel právě slovo "thén". Než jsem se znovu dostal zpátky k této diskusi, Svatava už vysvětlila, proč k tomu přistoupila právě takovým způsobem, to jsem ani já ani nikdo další nezpochybňoval.
Jen pro představu, proč jsem tuhle debatu vůbec ro...
Radek M. - 06. 10. 2009 21:44

Jen pro představu, proč jsem tuhle debatu vůbec rozpoutal. Ve slovnících je vždy "thane" přeloženo, ale nikdy ne jako "than".Dle mého názoru asi nejlepší Hais-Hodek překládá právě jako thén, ostatní většinou uvádějí, že jde o zemana, nebo skotského šlechtice. Vím, že skvělá překladatelka D. Krejčová to slovo v překladech Gemmella elegantně převádí do češtiny jako vladyka, což je pro každého našince určitě mnohem bližší a nemusí hledat v odborné literatuře. Bohužel nemám fotografickou paměť, ale jsem si jistý, že v některé knize z cyklu Dragonlance (tedy od stejného vydavatelství jako kniha, o které tu diskutujeme) je použitý ještě počeštěnější výraz "tén". To dodávám jako člověk, který na to samozřejmě nemá dostatečné vzdělání a navíc je tupec nechápavý:-) Na závěr znovu zdůrazňuji, že jsem se rozhodně nesnažil a nesnažím navážet do tohoto překladu, jak už jsem se zmínil výše vysvětlení od překladatelky mi bohatě stačilo a myslím, že ani ona se necítila mou poznámku nějak dotčena.
Mě, jakožto neznalému historických podkladů, výraz...
Tomáš - 09. 10. 2009 09:24

Mě, jakožto neznalému historických podkladů, výraz than/then/thén vůbec nevadí a předpokládám, že jeho smysl vyplyne z děje. K ukázce chci říct, že se mi dost líbí.
vďaka za ukážku z knihy
Viddy - 09. 10. 2009 14:43

Čakala som čakala, či sa neobjaví ukážka na Winterbirth ... bola som nalomená, či ju kúpiť alebo nie (keď vyjde). Moje posledné obavy zmizli, vyzerá to naozaj dobre - zainvestujem :) Dík!
RE: Jen pro představu, proč jsem tuhle debatu vůbec ro...
Jan Vaněk jr. - 09. 10. 2009 19:52

Tak jest. Například Dějiny Británie (Skotové to slovo převzali od svých jižních sousedů) z Nakladatelství Lidové noviny používají "thén", žádný jiný konkrétní příklad z české odborné literatury pohříchu dosud nikdo nepřinesl.
Generique Cialis En France Justvex
Justcreerb - 29. 12. 2017 06:35

Wellbutrin For Sale http://costofcial.com - cialis Coversyl Cialis Tadalafil 20mg Lilly Amoxicillin And Digestive Health Levitra Generique online pharmacy Nexium Over Counter Versus Prescription Is Generic Levitra Safe Dose Levitra Who Can Prescribe Dostinex Tamoxifen Citrate For Sale http://costofcial.com - online pharmacy Sirve El Priligy Levitra Cout De La Vie Maroc free shipping isotretinoin for sale legally
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
buy generic viagra Thomaserbar
Thomaserbar - 09. 04. 2018 05:59

email sending out viagra spam viagra online viagra bez recepty lodz generic viagra how to buy viagra online from pfizer
tadalafil online BrianarVoilk
Jasonduash - 14. 04. 2018 05:57

can u take cialis with high blood pressure cialis cialis generic vs name brand cialis price effects of taking cialis with alcohol
tadalafil drug
tadalafil 40 - 30. 05. 2021 17:25

tadalafil 100mg https://tadalisxs.com/ tadalafin
azitromax
zithromax buy online - 01. 06. 2021 06:37

is zithromax over the counter https://zithromaxes.com/ - buy generic zithromax zithr zithromax drug
chloroquine tablets https://chloroquineorigin.com/...
tendances du coronavirus - france - 01. 06. 2021 17:15

chloroquine tablets https://chloroquineorigin.com/# - chloroquine sulfate chloroguine buy chloroquine online canada
no deposit casino
big fish casino - 02. 06. 2021 01:26

free casino games online https://playcasinovivo.com/# casino slots free casino games online
erectile aid pump
hydroxychloroquine side effects - 03. 06. 2021 00:38

erectile medicine new zealand silvasta https://plaquenilx.com/ - hydroxyzine hydrochloride is erectile dysfunction curable hydroxychlor
buy cialis online cialiswithdapoxetine.com
cialis pills - 07. 09. 2021 12:58

cialis price cialis online
cheap cialis cialiswithdapoxetine.com
cialis online - 26. 09. 2021 18:09

cialis 20mg cialis pills
buy cialis usa cialiswithdapoxetine.com
cheap cialis - 02. 10. 2021 06:11

cialis generic cialis dosage
I am the new girl
Poppy Lionel - 16. 04. 2022 14:17

With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help protect against content from being ripped off? I'd definitely appreciate it. provigil side effects https://provigilmodafinilchik.com
Im happy I finally signed up
Eusebia Caperton - 02. 05. 2022 04:34

I have read so many content regarding the blogger lovers except this paragraph is genuinely a nice post, keep it up. darkmarket https://market-darknet.com
Just wanted to say Hello!
Kami Heaton - 02. 05. 2022 09:07

Thanks , I've just been searching for info approximately this subject for a while and yours is the greatest I've came upon so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply? dark market onion https://mydarkmarket.com
Im glad I finally signed up
Maple Weston - 02. 05. 2022 13:49

Good day very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I'll bookmark your site and take the feeds also? I am glad to seek out a lot of helpful information right here in the publish, we'd like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . . darknet markets https://darknetmarketwww.com
I am the new guy
Penni Ribush - 03. 05. 2022 15:24

I've learn some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to make this sort of fantastic informative web site. dark market 2022 https://darkmarketlist.shop
Im glad I finally signed up
Woodrow Harold - 05. 05. 2022 13:44

Hey there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated! darknet market list https://mydarkmarket.com
I am the new guy
Jimmy Heller - 07. 05. 2022 00:54

Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog. Any suggestions would be greatly appreciated. dark market 2022 https://mydarkmarket.com
Just wanted to say Hi!
Corey Dugan - 08. 05. 2022 06:03

It's an awesome article designed for all the online people; they will obtain benefit from it I am sure. dark web Sites https://market-darknet.com
Im glad I finally registered
Horace Hurley - 09. 05. 2022 16:52

Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me. dark market url https://darknetmarketwww.com
Just wanted to say Hi.
Gia Mccartney - 10. 05. 2022 18:04

you're in reality a just right webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you've performed a fantastic task on this subject! dark web Market links https://darkmarketlist.shop
Im happy I finally signed up
Darby Teasdale - 11. 05. 2022 19:45

great issues altogether, you just gained a brand new reader. What might you suggest in regards to your post that you just made a few days in the past? Any positive? darkmarket List https://mydarkmarket.com
I am the new girl
Vernon Lujan - 13. 05. 2022 02:55

I was able to find good information from your content. dark market link https://market-darknet.com
Im happy I finally registered
Rickie Solar - 13. 05. 2022 04:22

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates. dark markets 2022 https://darkmarketlist.shop
I am the new girl
Jaclyn Casner - 13. 05. 2022 10:30

When some one searches for his vital thing, therefore he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. darkmarket 2022 https://darknetmarketwww.com
Im glad I now registered
Betsey Saylor - 13. 05. 2022 12:50

Whoa! This blog looks just like my old one! It's on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors! dark market list https://mydarkmarket.com
Just wanted to say Hello.
Tyson Chadwick - 13. 05. 2022 13:36

Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you an e-mail. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time. Dark market link https://market-darknet.com
Im happy I finally registered
Cristina Murnin - 13. 05. 2022 14:20

I know this site provides quality based articles or reviews and additional information, is there any other web site which provides these kinds of information in quality? darknet market links https://darkmarketlist.shop
Im glad I now registered
Ramon McLeay - 14. 05. 2022 07:28

It's a shame you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon! dark web market links https://darknetmarketwww.com
I am the new one
Eulalia Marx - 16. 05. 2022 12:42

Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup. Do you have any methods to protect against hackers? darknet websites https://darkmarketlist.shop
I am the new girl
Wesley McCutcheon - 16. 05. 2022 14:41

If some one wants to be updated with most up-to-date technologies afterward he must be visit this website and be up to date all the time. dark web link https://mydarkmarket.com
Just want to say Hi.
Concetta Flanders - 16. 05. 2022 18:14

Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me mad so any support is very much appreciated. darknet market list https://market-darknet.com
I am the new one
Kristan Chauvel - 17. 05. 2022 03:28

Hi all, here every person is sharing these kinds of know-how, therefore it's fastidious to read this website, and I used to pay a visit this weblog all the time. dark web market links https://darknetmarketwww.com
Just wanted to say Hi.
Jefferson Matra - 23. 05. 2022 16:01

Article writing is also a excitement, if you be familiar with then you can write if not it is complex to write. darknet markets https://aasapmarket.com
I am the new one
Lasonya Tomczak - 23. 05. 2022 22:16

Spot on with this write-up, I honestly believe that this site needs a great deal more attention. I'll probably be returning to read more, thanks for the information! dark market https://mydarkmarket.com
Just want to say Hi!
Santo Farwell - 24. 05. 2022 02:34

Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your weblog posts. After all I'll be subscribing for your feed and I'm hoping you write once more very soon! darknet market lists https://market-darknet.com
I am the new one
Joeann Stoltz - 24. 05. 2022 12:29

Thanks for sharing your thoughts on kniha. Regards darknet market https://darknetmarketwww.com
Just wanted to say Hi!
Susan Perdriau - 24. 05. 2022 13:14

I'm really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A handful of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this problem? darkmarket list https://asap-markett.com
I am the new guy
Stephaine Pritt - 25. 05. 2022 06:43

What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge regarding unpredicted feelings. dark market 2022 https://asap-onion.com
Just want to say Hi!
Christoper Rochon - 25. 05. 2022 10:50

Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read. I'll certainly be back. dark market 2022 https://asapmarketonline.com
Just want to say Hello.
Martina Julius - 26. 05. 2022 12:13

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read? dark web market https://blackmarketweb.com
Im glad I now registered
Cortney Mcintire - 28. 05. 2022 22:16

Magnificent beat ! I would like to apprentice even as you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a appropriate deal. I have been tiny bit acquainted of this your broadcast provided shiny transparent concept dark market link https://blackmarketww.com
I am the new guy
Alex Reinhard - 29. 05. 2022 00:32

Hi Dear, are you really visiting this site regularly, if so then you will definitely get fastidious knowledge. darknet market lists https://cannahome-markett.com
Just wanted to say Hello.
Felicitas Woods - 03. 06. 2022 11:37

Hi there, yes this article is in fact nice and I have learned lot of things from it regarding blogging. thanks. best darknet markets https://dark00demarket.com
Im glad I finally registered
Rose Gramp - 03. 06. 2022 21:34

Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you are speaking approximately! Bookmarked. Please additionally seek advice from my website =). We may have a link change contract between us darkmarket https://darkmarketbot.com
I am the new girl
Leola Seaton - 04. 06. 2022 16:13

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work! dark web sites https://darkmarketmix.com
I am the new girl
Alejandro Ethridge - 06. 06. 2022 17:16

Appreciate the recommendation. Let me try it out. darknet websites https://darkmarketsalliance.com
I am the new girl
Odessa Criswell - 06. 06. 2022 21:32

Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an email if interested. dark web markets https://darkmarketsunion.com
Just want to say Hello.
Roseann Wentcher - 06. 06. 2022 22:53

Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. But think of if you added some great graphics or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this site could undeniably be one of the best in its field. Wonderful blog! dark market list https://darkmarketsteam.com
Im glad I now registered
Angeles Pendleton - 07. 06. 2022 01:26

Amazing! Its in fact awesome post, I have got much clear idea about from this paragraph. darknet websites https://darkmarketslist.com
Just want to say Hello!
Ashley Whitfield - 07. 06. 2022 05:31

hello!,I like your writing so so much! share we be in contact more about your post on AOL? I need an expert in this area to unravel my problem. May be that's you! Taking a look forward to look you. darkmarket link https://darkmarketalliance.com
Im glad I finally registered
Gonzalo Burbury - 07. 06. 2022 06:41

I could not refrain from commenting. Exceptionally well written! Dark Markets 2022 https://darkmarketportal.com
Im happy I now signed up
Eugene Valentino - 07. 06. 2022 08:58

excellent issues altogether, you simply gained a emblem new reader. What may you suggest in regards to your post that you made some days in the past? Any certain? darknet market lists https://darkmarketunion.com
I am the new girl
Martin Kesteven - 07. 06. 2022 18:43

Hey are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated! darkmarket Link https://darknetalliance.com
Im happy I now signed up
Leonor Randolph - 08. 06. 2022 00:02

Your means of telling everything in this piece of writing is truly nice, all be capable of easily know it, Thanks a lot. dark market url https://darknetmarketalliance.com
Just want to say Hi!
Christy Lampe - 08. 06. 2022 05:45

What's up friends, fastidious post and pleasant arguments commented at this place, I am really enjoying by these. dark web market https://darknetmarketbot.com
Just wanted to say Hi!
Carroll Dumolo - 08. 06. 2022 06:09

Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks! darkmarket list https://darknetmarketbtc.com
Im glad I finally registered
Garry Jacquez - 08. 06. 2022 17:50

Hi it's me, I am also visiting this web page on a regular basis, this website is in fact pleasant and the users are in fact sharing pleasant thoughts. darknet websites https://darknetmarketkeeper.com
Just wanted to say Hello.
Marguerite Colleano - 09. 06. 2022 16:55

What's Happening i am new to this, I stumbled upon this I've found It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & help different users like its aided me. Good job. dark market 2022 https://darknetmarketportal.com
I am the new girl
Ada Petit - 09. 06. 2022 18:38

My brother recommended I may like this blog. He was entirely right. This put up truly made my day. You cann't imagine simply how so much time I had spent for this info! Thanks! darkmarket https://darknetmarketonion.com
Just want to say Hi.
Dora Batchelor - 09. 06. 2022 19:10

What's up, this weekend is fastidious designed for me, as this occasion i am reading this impressive informative piece of writing here at my home. darknet market list https://darknetmarketpromo.com
Im happy I now signed up
Darrel Santora - 09. 06. 2022 20:15

If you desire to increase your experience simply keep visiting this site and be updated with the latest news update posted here. darknet websites https://darknetmarketsalliance.com
I am the new guy
Ahmad Viney - 09. 06. 2022 21:07

Hi! I could have sworn I've been to this website before but after browsing through a few of the articles I realized it's new to me. Anyways, I'm certainly happy I discovered it and I'll be book-marking it and checking back regularly! dark markets 2022 https://darknetmarketonline.com
Just want to say Hello.
Anita Tibbetts - 09. 06. 2022 23:33

Hello! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers dark web sites https://mydarkmarket.com
Im glad I now registered
Larae Yagan - 10. 06. 2022 01:38

Good article. I will be dealing with a few of these issues as well.. dark web markets https://darknetmarketmix.com
Im happy I now signed up
Kandace Fredrick - 10. 06. 2022 05:14

Hi to all, the contents existing at this website are in fact awesome for people knowledge, well, keep up the good work fellows. Dark Web Sites https://darkmarketlist.shop
I am the new guy
Dwayne Timmerman - 10. 06. 2022 08:53

Hello, I enjoy reading all of your article post. I wanted to write a little comment to support you. Dark Web market Links https://market-darknet.com
I am the new one
Kandis Alder - 10. 06. 2022 12:37

Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really helpful & it helped me out much. I'm hoping to provide one thing again and aid others such as you helped me. darkmarket url https://darknetmarketwww.com

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).