Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrození Toronie: Proroctví se naplnilo a nastal čas, aby se Toronie znovu zrodila, J. D. Rinehart: Zrození Toronie (Koruna Tří 3)

Rinehart J. D.: Koruna Tří 3 - Zrození Toronie

Dávné proroctví říká, že až na obloze vyjdou tři hvězdy, na trůn usednou trojčata a v Toronii zavládne mír. Až se proroctví naplní, cesta k trůnu se završí. Třetí díl dobrodružné fantasy uzavírá celou sérii.

Trojčata byla proroctvím předurčena vládnout a svrhnout prokletého krále, svého otce. Brutan byl své potomky připraven zabít hned po narození, aby se proroctví nemohlo naplnit, děti však zmizely ze světa a pro vlastní bezpečí byly rozděleny.

Během prvních dvou dílů čtenáři sledovali osudy Galfa, Elodie a Tarlana, kteří celých třináct let nevěděli jeden o druhém. Hvězdy se konečně objevily a mají naplnit starobylou předpověď. Zdá se však, že ta se nevyplnila.

Tarlan byl svědkem Galfova smrtelného pádu z hořící věže při posledním souboji s jejich nemrtvým otcem. Navíc je Tarlan přesvědčen, že jeho sestra Elodie zradila rebely i svou rodinu, aby mohla mít trůn jen pro sebe. Po tom všem, co se stalo, Tarlan ztratil víru a je připraven vše opustit. Poté, co se věštba naplnila, měl přece nastat šťastný konec. Předpovědi se však dají vysvětlovat hned několika způsoby.

J. D. Rinehart v epickém vyprávění maluje konec fantasy trilogie pro mladé. Opět se jedná o napínavé vyprávění, kde se čtenář jednoduše orientuje v tom, co reprezentuje dobro a co zlo. Jedná se o klasické fantasy, kde jde o hodnoty přátelství i lásky, a přestože příběh je určen pro děti od deseti let, autor se nebojí ani barvitých popisů násilí, ne však v takové míře, že by kniha plná magických tvorů nebyla vhodná pro mladší čtenáře. Zaujmout ale dokáže i ty starší.

Hlavní postavy – vyvolená trojčata – prošly během knih velkým vývojem a nejednalo se jen o rozvíjení jejich magických sil, s kterými se už narodily. Během knih sourozenci postupně dospívali. Vyprávění opět střídá pohledy všech tří hlavních postav, a díky tomu znovu platí, že děj nestíhá v žádné fázi příběhu nudit.

Závěrečný díl epické fantasy Koruna tří se drží toho, čím byla tato sága od začátku. Příběh rychle ubíhá, je plný akce, intrik, bojů a pořádné dávky fantasy. V Toronii existuje magie, duchové a kouzelní tvorové. Celá trilogie představuje sérii, která stojí za pozornost, v příběhu nejsou příliš dlouhá, prázdná ani nudná místa, fantasy svět hezky funguje a styl vyprávění je jednoduchý, přesto ale umí být díky pravidelným bojům i napínavý. Závěr trilogie je opravdu epický.

  • J. D. Rinehart: Zrození Toronie (Koruna Tří 3)
  • Host, 2018
  • Překlad: Romana Bičíková
  • Obálka: Filip Štorch a Matej Vojtuš
  • 328 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
16. srpna 2018, Nela Libovická

Koruna Tří 3 - Zrození Toronie

Koruna Tří 3 - Zrození Toronie
299 Kč 269 Kč