Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrození Harley: Cesta dlážděná dobrými úmysly, Stepjan Šejić: Harleen

Šejić Stjepan: Harleen

Pecka! Vážně, tenhle komiks si běžte pořídit klidně bez dalšího argumentování. Nebudete litovat. Pokud se ale přeci jen chcete prvně podívat Harleen pod obal, pokračujte směle dále. Možná společně založíme fan klub Stepjana Šejiće.

Samostatné série ze stáje DC Black Label, které se ve výsledku vejdou do jednoho výstavního svazku, máme moc rádi. Dávají nám pocit, že čtením komiksů provádíme velmi dospělou a sofistikovanou činnost. A hlavně jsou prostě opravdu vymazlené.

U těchto výjimečných komiksových děl bývá obzvláště důležité, aby se sešli scénárista a kreslíř, kteří si ve své vizi dokonale sednou – skvělým příkladem budiž třeba Brian Azzarello a Lee Bermejo (Batman: Zatracení, Joker). Harleen jde ještě o krok dál: Stepjan Šejić si ji totiž celou oddřel sám. A je až neuvěřitelné, jak silný scénář a zároveň perfektní kresbu dokázal jediný člověk zkombinovat.

Co na Harleen na první pohled zaujme – a to i v době, kdy jsme u Nakladatelství CREW zvyklí, že svým „dospělým“ komiksům věnuje obzvláště velkou péči – je kniha jako taková. Je totiž NAPROSTO DOKONALÁ. Větší formát navozuje VIP dojem, podpořený deskami z tak na dotek příjemného materiálu, že knihofilní mazlení s tímhle svazkem je naprosto nevyhnutelné. Tomu rozhodně napomáhá krásná podobizna doktorky Quinzelové v její cute podobě. Třešničkou (či spíše pořádnou třešní) na dortu je pak přebal, který miloučkou doktorku přeměňuje v psychopatku, kterou všichni známe a milujeme.

Nebudeme ale nízce slintat pouze nad zevnějškem. Harleen je totiž nádherná i uvnitř. Děj je rozdělený do třech perfektně pointovaných dílů a skvěle zvládá vyprávět příběh, který vlastně všichni známe a minimálně víme, jak dopadne, ale který přesto věnuje tolik láskyplné péče cestě samotné, že zůstává silným zážitkem. Šejić – vědom si toho, že vlastně nevypráví nic nového – silně využívá hlasu samotné hrdinky a nechává ji v retrospektivě promlouvat do svého vlastního originu. V tomhle hlase Harley Quinn zaznívá tak silná melancholie po době, kdy ještě byla Dr. Harleen Quinovou, že člověka z vědomí toho, kam celý tenhle dějový vlak míří, od samého začátku bolí u srdce.

Jedna drobná výtka – jde poměrně dost poznat, že je to mužský autor, kdo promlouvá hlasem mladé idealistické doktorky, která se pomalu a nenápadně zamilovává do svého psychopatického pacienta až za hranici, kdy dokáže jeho vyšinutost vnímat. Až do té míry, že to trošku rušilo i mě jako mužského čtenáře a pravděpodobně bude ještě více rušit čtenářky. Na druhou stranu je i tak celý proces podán mnohem propracovaněji a uvěřitelněji, než bychom se dočkali od většiny autorů, takže buď měl Šejić zdatné konzultantky, nebo mu nelze upřít velkou míru empatie. Více nebudeme příběhu hledět na zuby, neboť jak již bylo řečeno, tuhle knihu si chcete pořídit a užít sami. Bude naprosto ukázkovou ozdobou vaší knihovny a jistě více než jednorázovým večerním společníkem.

  • Stepjan Šejić: Harleen
  • Nakladatelství CREW, 2020
  • Překlad: Martin D. Antonín
  • 200 stran, 749 Kč (v e-shopu Fantasye již za 674 Kč)
14. října 2020, David P. Stefanovič

Harleen

Harleen
  749 Kč