Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrozená z krve, chladu a popela, předurčena změnit koloběh osudu, Adrienne Youngová: Klan

Youngová Adrienne: Klan

Sedmnáctiletá Ealyn je mladou válečnicí, se svou zbraní se snad i narodila. Každý centimetr jejího těla i duše, každá biologická buňka prahne po bojové vřavě, adrenalinu a napětí. V zemi, odkud vane nehostinný ledový vítr z hor, zimy jsou krutě mrazivé a jídla je téměř vždy poskromnu, to ani jinak nejde. Drsný kraj si žádá drsné obyvatele, kteří jsou ochotni obětovat pro přežití doslova vše, slabí nemají v těchto podmínkách nejmenší šanci. Buď se přizpůsobíte, nebo zemřete.

Tak to chtěl Sigra, bůh Asků. Jen chrabří válečníci, které prověřila bitva sama, se k němu mohou připojit na věčnosti v Solbjorgu. Čest je více než život. Skonat v bitvě proti nepříteli je ta největší čest, které se vám může dostat. Jen slaboch nebo zrádce by odmítl možnost zapsat se do dějin. Skonat s druhy po boku je štěstí, odměna.

Jenže dívčinu nečeká kýžený odchod na věčnost, ani sladké vítězství. Místo toho v jedné z potyček s nepřátelským kmenem padne do zajetí. Má se z ní stát otrok, špinavá lůza v rukou uchvatitelů. Měla by spáchat sebevraždu, odejít se vztyčenou hlavou. Nicméně to nedokáže, jejím věznitelem totiž není nikdo jiný než Irin, její bratr. Bratr, kterého dlouhé roky oplakávala, teď se z něj vyklubal zrádce, který zavrhl ji a spolu s ní i svou vlastní krev.

Severská mytologie je opravdu kýženým tématem. Jedná se o všeobjímající trend, který postupem času prostupuje všemi sférami tvůrčího světa. Jste historici, vyznavači starých kultur, či milovníci moderny? Ani v jednom z výše zmíněných případů vás toto téma nemine. A tak není divu, že i klasické fantaskní prostředí s tímto stereotypem tak ochotně pracuje. Chcete špičaté helmy, obří sekery a namakané bojovníky? Máte je mít.

Autorka se se čtenářem příliš nemaže a rovnou ho hází na minové pole, přesněji řečeno přímo doprostřed krveprolití dvou nejmocnějších klanů. Právě za zvuků bojového ryku, řinčení seker a mečů, se máte možnost seznámit s pilotní protagonistkou celé dějové linie. A již od prvních chvil je zhola jasné, že se nejedná o žádnou křehkou květinku, která by se zhroutila v náporu problémů. Tahle dáma rozhodně nepotřebuje žádného prince na bílém koni, ze všech problémů se snadno dostane sama. Je odvážná, nelítostná, ale v téže chvíli milující. Pro svou rodinu a přátele by udělala doslova cokoli.

Adrienne Youngová v pěti bodech

  1. Rodilá Texasanka a gurmán se zálibou v historii.
  2. Má ráda tematiku cestování v čase.
  3. Pokud zrovna nepíše, tak ráda navštěvuje antikvariáty a hledá zajímavé knihy.
  4. Žije se svým manželem a čtyřmi dětmi na západním pobřeží.
  5. Klan je její debutový román.

I přesto, že se jedná o atypicky tvrdé prostředí, které si rozhodně nebere servítky, tak autorka zvolila až překvapivě jednoduchý styl vyprávění. Spisovatelka z tohoto ledového světa odkrývá jen malý zlomek, který je nezbytně nutný proto, aby do sebe jednotlivé příběhové komponenty dokonale zapadaly. Díky tomuto umnému počinu tak nemusíte mít strach z toho, že byste se nedej bože zamotali ve spleti jmen, či všemožných interakcí mezi postavami. I přes tento postranní úhybný manévr však zůstala zachována prvotní atmosféra celé knihy, spolu s jejím jedinečným charakterem.

Ačkoli příběhová linie není žádným akčním bijákem, ze kterého by po hektolitrech odkapávala červená krev, tak i přesto zde není nouze o překvapivé zvraty. Jednotliví hrdinové se neustále vyvíjí v čase a prostoru, nacházejí nové životní cesty. Vírou, emocemi, ale i nádechem nepřátelství knížka doslova přetéká.

Závěrem tak lze říci, že Klan pojednává o dívce, která se i přes veškeré svízele osudu nevzdává, i když občas musí překonat nejednu překážu. Napříč tomu, že kráčí po trnité cestě, je odhodlaná najít svou jedinečnou pravdu. Nenechá si diktovat žádná životní moudra, ani zaběhlé existencionální vzorce. Je to protagonistka, kterou nejen náš literární svět rozhodně potřebuje!

  • Adrienne Youngová: Klan
  • Fragment, 2019
  • Překlad: Ondřej Kratochvíl
  • 320 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
6. června 2019, Anastasja Višťalová

Klan

Klan
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč