Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrodilo se monstrum jménem Hannibal, Thomas Harris: Hannibal - Zrození

Harris: Hannibal Zrození

Někdy je důležité dojít na konec, abychom si uvědomili, že důležité odpovědi na otázky se ukrývají na jejím počátku.

Na některá pokračování je dobré si počkat. Tuto formulku použil Thomas Harris u závěrečného dílu Hannibal. Mezi Mlčením jehňátek a eponymním dílem uplynulo dlouhých jedenáct let. Vyplatilo se stejné čekání i na dovětek z Hannibalovy minulosti?

Po sedmi letech se Thomas Harris odhodlal vrátit ke své nejslavnější literární postavě a patrně jednomu z nejikoničtějších filmových záporáků vůbec. Příběh Hannibala Lectera a Clarice Starling se na konci trilogie uzavřel. Ovšem jak sám Harris v úvodu závěrečného prologu tvrdí, pokud se otevřou jiné dveře do paláce vzpomínek, bylo by neslušné odmítnout pozvání.

Hannibal – Zrození je chronologicky prvním dílem tetralogie, avšak vyšel až jako úplně poslední. S knižními či filmovými originy záporných postav to není tak jednoduché, ač současný trend napovídá něco jiného. Hranice mezi úspěchem a trpkým zklamáním je příliš tenká. Je možné nahlédnout za oponu, aniž by opadla ona tajemná aura, která z díla dělá neodolatelné pokušení?

Harrisovi se povedl nečekaný kompromis. Origin je stejně jako každý díl série naprosto odlišný. Tématicky, stylisticky i atmosféricky. Lze k němu přistupovat jako k samostatnému románu i zamlženému fragmentu paměti ukrytému v paláci vzpomínek doktora Lectera.

Thomas Harris v pěti bodech

  1. Při psaní románové tetralogie o Hannibalu Lecterovi spolupracoval s FBI.
  2. Při tvorbě Červeného draka se inspiroval skutečným případem o zabijáku z Green River.
  3. Filmová adaptace Mlčení jehňátek je teprve třetím filmem, který si odnesl všech pět hlavních Oscarů (film, režie, scénář, herec, herečka).
  4. Na svém kontě má pouze sérii o Hannibalu Lecterovi, Černou neděli a Cari Mora.
  5. Jeho doposud poslední román, Cari Mora, vyšel v roce 2019.

Příběh je vyprávěn očima osmiletého Hannibala, který se společně s rodinou ukrývá v lovecké chatě před postupující válečnou frontou. Rodiče i služebnictvo jsou záhy zabiti a Hannibal zůstává se svou malou sestrou Mišou sám. Bohužel některým není štěstěna nakloněna ani v dětském věku, a tak je brzy přepadne skupina potulných lapků zběhlých od SS. Hannibalovi se nakonec podaří uniknout, ale bez sestry. Domov nachází u své tety Lady Murasaku ve Francii. Snaží se začít žít nový život, ale zamlžené noční můry z minulosti jej nepřestávají pronásledovat ani ve dne. Z nočních můr se stává posedlost, která vede k prvnímu násilnému činu, jež svede Hannibala na jeho osudem zvolenou cestu kanibalistického sériového vraha.

Thomas Harris zvolil riskantní cestu a nijak charakter Hannibala nepolidšťuje. Pouze popisuje události, které ho formovaly od útlého věku. Na Hannibalovi je fascinující probírat se mnohovrstevnatostí jeho postavy. Je to sériový vrah s chutí po lidském mase, ale zároveň distingovaný intelektuál s nebývale vysokým IQ a skrytými city pro svou dávno ztracenou sestru. Existují aspekty osobnosti, které zde byly vždy, ale nikdy se jim nevěnoval větší prostor. Ve zrození prochází postava přerodem na pozadí klíčových událostí, které formovaly celou Evropu.

Hannibal je hnán okolnostmi a postupně vlastními pohnutkami za odstraněním clony ze své paměti. Může být ztráta paměti na poslední dny s jeho sestrou klíčovým momentem, který jej svedl na scestí? Společně se změnou charakteru je důležitým motivem románu pomsta a vztek. Dva charakterové rysy, které u Hannibala později vymizí. Utlumí se. Hannibal postupně dospívá a nabývá vědomí. Cíleně si uvědomuje, čeho je schopen a jak s tím do budoucna naložit.

Hannibal – zrození není ideálním „otvírákem“ série, neboť nese několik problematických rysů. Postava Hannibala se teprve formuje a vyznění románu je naprosto odlišné. Jedná se o příběh pomsty v poválečné Evropě. Hannibal se seznamuje s dalšími kulturami. Lady Murasaki vnáší do mytologie svěží závan Japonska, většina románu se odehrává ve Francii, zatímco ve vzpomínkách se vyprávění vrací do Litvy. Je obdivuhodné, že na pouhých 240 stranách dokázal Harris rozehrát studii jednoho z nejklíčovějčích charakterů kinematografie a literatury, ale zároveň dát románu unikátní tvář.

  • Thomas Harris: Hannibal – Zrození
  • Argo, 2020
  • překlad: Martin Urban
  • 248 stran, 298 Kč
26. prosince 2021, Ladislav Svatoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).