Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zombie vtrhly do ulic a boj o přežití začíná, Darren Shan: Zom-B

Shan Darren: Zom - B

Zombie – živí mrtví, kteří existují pouze v hororových filmech. Přesně to si mysleli obyvatelé vesnice Pallaskenry dokud na ně jedné noci nezaútočily. Ty šťastnější oživlé děsy zavraždily ve spánku, na ostatní čekalo něco ještě krutějšího. Byli proměněni ve stejná monstra, která jim zavraždila rodinu.

Hlavní hrdinka B se dovídá o údajném útoku v nedalekém Irsku z televize. Naprosté většině lidí přijde tato zpráva zajímavá, ale v žádném případě nebezpečná. Zombie přece neexistují a jde pravděpodobně jen o originální trailer k nějakému novému trháku. Nikoho by ani ve snu nenapadlo, že na ně zombie skutečně zaútočí. Když se to stane B, nachází se zrovna v tělocvičně.

Nejdůležitější je přežít

Stejně jako ostatní knihy Darrena Shana ani Zom-B není nic pro lidi se slabými žaludky. Pro autora charakteristické popisy nechutných detailů a vnitřností nechybí ani tady. Knihu tvoří převážně krátké kapitoly, díky čemu napínavý příběh plyne ještě rychleji. Jakmile se čtenář jednou ponoří do života mladé B, už se od něj nebude chtít odpoutat.

Darren Shan v pěti bodech

  1. Darren Shan pochází z Irska a jeho vlastní jméno zní Darren O‘Shaughnessey.
  2. Proslavil se dvanáctidílnou ságou o poloupírovi Darrenovi.
  3. Jeho knihy se prodávají ve 20 zemích a více než 30 jazycích.
  4. Je dětským bestselleristou v USA, Velké Británii, Irsku, Holandsku, Norsku a mnoha dalších zemích.
  5. Kromě knih pro mladé čtenáře píše i knihy pro dospělé.

Jediná postava, kterou Darren Shan ve své nové knize představil blíže, je sama B. I vzhledem k malému rozsahu toho o ní neprozradil mnoho, což je další způsob, jakým čtenáře výborně nalákal na pokračování. B je sice pubertální dívka, ale nejde o typické young adult klišé. Není krásná, nemá žádné zvláštní schopnosti a má strach jako všichni ostatní.

Ačkoli jde o lehkou hororovou knihu, objevuje se v ní i problematika rasismu. Otec B je hrdým rasistou a svůj volný čas tráví odbojem proti přistěhovalcům. Svou rodinu bije, ale B ho má ráda a obdivuje ho, přestože s ním nesouhlasí. Ví ale, že kdyby kladla odpor, rozzuřil by se, a tak celá léta na oko souhlasí se všemi jeho nesnášenlivými názory. Až moc pozdě si uvědomuje, že už před ním možná nehraje divadlo.

Přála bych si, aby to byl nějaký vtip. Aby si z nás jen nějací vtipálci dělali legraci. Byla bych tak šťastná, kdyby se ukázalo, že si z nás jenom vystřelili. Ani bych se nezlobila, že ze mě někdo udělal krávu. Zasmála bych se, přiznala bych, že jsem na to skočila, a vyhlásila bych je za šprýmaře roku. Ale ta krev byla skutečná. I hrůza a křik. I zombie. (str. 114)

Je škoda, že se do českého překladu nedostaly charakteristické ilustrace Warrena Pleece, které příběh skvěle doplňovaly v originálu a zároveň vždy výborně vystihly situaci. Až moc krátký první díl navíc končí v tom nejnapínavějším, ale rozuzlení se čtenáři v dalších jedenácti dílech rozhodně dočkají.

První díl této krvavé série čtenáře vtáhne do děje již po několika stránkách a napínavá atmosféra převládá až do samotného konce, kde vyvrcholí a perfektně naláká na druhý díl. O hrůzostrašný horor, při kterém by mrazilo v zádech, nejde, ale své silné chvíle bez pochyby má.

  • Darren Shan: Zom-B (Zom-B 1)
  • CooBoo, 2015
  • překlad: Jakub Kalina
  • obálka: Petra Mejstříková
  • 166 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
9. dubna 2015, Roxana Kubovská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zom - B

Zom - B
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč