Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Znamení temného boha Markuse Heitze poukazuje na blížící se Dobu Temna, Markus Heitz: Znamení temného boha (Ulldart – Doba Temnoty 3)

Heitz Markus: Ulldart - Doba Temnoty 3 - Znamení temného boha

Mladý kabcar se nechává ovládat svým konzultantem. Poslouchá jen jeho rady a pomalu ztrácí všechny přátele. Přívrženci Spáleného boha vycítili, že se vrátil Sinured, válečný kníže z první doby temna a zlo se šíří celým kontinentem. Touha po moci roste a několik království se pustilo do války. Rok 444, kdy bude mít zlo nejlepší příležitost k návratu, se nezadržitelně blí­ží.

Lodrik se od první knihy změnil k nepoznání. Dříve obtloustlý mladík si teď drží svou vypracovanou postavu. Díky svému rádci Stojkovi byl na nejlepší cestě, aby se z něj stal dobrý panovník, ale po tom, co byl jeho přítel zraněn, ho vystřídal králův bratranec. Mladý vládce se stal hrdinou země, ale je snadno ovlivnitelný a poslouchá jen rady svého konzultanta. Pomalu zanevřel na všechny své opravdové přátele a začíná ho obklopovat zlo. Z bystrého mladíka, který chtěl zemi změnit k lepšímu, se pomalu stává loutka bez názoru.

Karbarův rádce a konzultant Mortva Nesreca hraje roli našeptávače, který díky svým intrikám postupně zbavuje Lodrika přátel. Je zástupcem záporných postav, kterých se v sérii s každou knihou objevuje víc. Právě snadná rozdělitelnost postav na dobré a špatné ochuzuje čtenáře o složitější charaktery. Jen hlavní hrdina se nachází někde mezi dobrem a zlem, jež mezi sebou o mladíka vedou souboj.

Kapitoly třetího dílu od sebe oddělují další texty o historii fiktivního světa, stejně jako dříve legenda o stvoření světa a Ulldarský historický almanach. Místo obvyklého rozsahu je tu ale jen několik řádků, jako kdyby autorovi docházely nápady.

Markus Heitz v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1971 v německém městě Homburg.
  2. V roce 2000 vystudoval germanistiku a historii.
  3. Největší úspěch mu přinesla tetrologie o trpaslících – Trpaslíci, Válka trpaslíků, Pomsta trpaslíků a Osud trpaslíků.
  4. Nejrozsáhlejší z jeho děl je hexalogie Ulldart – Doba Temnoty, na kterou navazuje trilogie Ulldart – Nový čas.
  5. Markus Heitz již dvakrát přijal pozvání svého českého nakladatele a přijel do České republiky.

V předchozích dílech Ulldart připomínal německo-ruské království zasazené do období rokoka, ale to se změnilo. Vzhled postav už neevokuje převážně plavovlasé krajany autora, ale je zde i mnoho nových postav, které oživily děj. Obyvatelé země Kensustrie mají například zelené vlasy a jsou technologicky mnohem vyspělejší než zbytek kontinentu, který bojuje pomocí luků, mečů nebo katapultů a jemuž jako dopravní prostěrek slouží kůň nebo kočár. I rusky znějící jména z minulých knih vystřídala jména některých nových postav, jež nelze občas ani vyslovit. Hlavní příběh se prolíná ještě s několika vedlejšími, které jsou opět vyprávěny převážně ich-formou. A opět najdou čtenáři v úvodu Znamení temného boha i německy popsanou mapu.

Tentokrát čtenář nemusí dlouho čekat, než děj nabere sympatický spád. Již po několika stranách se začíná rozjíždět, i když čtenáři stále nemohou čekat žádný velký dějový zvrat, a to až do konce, který je opět otevřený, aby na něj Markus Heitz mohl navázat knihou Před zraky Tzulana. Příběh lze velice snadno odhadnout a překvapení je v knize minimum, ale i tak se nadále jedná o příjemnou fantasy, ve které je na co se těšit.

  • Markus Heitz: Znamení temného boha (Ulldart – Doba Temnoty 3)
  • FANTOM Print, 2011
  • překlad: Zdeněk Sladovník
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 288 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
23. července 2013, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ulldart - Doba Temnoty 3 - Znamení temného boha

Ulldart - Doba Temnoty 3 - Znamení temného boha
259 Kč 181 Kč