Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zloděj, J.R. Ward: Zloděj (Bratrstvo černé dýky 16)

Ward J.R.: Bratrstvo černé dýky 16 - Zloděj

Bratrstvo černé dýky se spojilo s Bastardy a jsou přesvědčeni, že válka se konečně, po staletích bojů s Vyhlazovací společností, blíží ke konci. Nikdo však netuší, co má Throe, Xcorův bývalý zástupce, v plánu. Síly, které se rozhodl přivést na tento svět, jsou mnohem nebezpečnější než samotný Omega.

Marisol si myslela, že se do Caldwellu už nikdy nevrátí. Svůj starý život nechala za sebou společně s kriminální minulostí a nebezpečnými lidmi, kteří po ní jdou. Jenže spolu s tím opustila i Assaila, muže, na něhož odmítá myslet, protože by to příliš bolelo. Ukazuje se však, že právě on, silný a nezdolný, bude nakonec potřebovat její pomoc.

Ve Vishousově životě mezitím nastala krize, kterou on sám pořádně nechápe. Stvořitelka, matka, o kterou nikdy nestál, opustila svět a stále nezvolila svého nástupce. A zatímco Jane spravovala jeho bratry v ordinaci a starala se o další nemocné, on pracoval pro Bratrstvo a do jejich manželského života se vetřela krize. Krize, která bude znamenat konec jejich života jako takového, jaký si pro sebe před několika lety stvořili.

Bratrstvo černé dýky je dnes už pojem ve světě paranormálních romancí. Šestnáctý díl ságy, která se drží na předních žebříčcích už dobrých několik let, opět čtenáři nabízí návrat do světa, který už dobře zná. Svět, který autorka vytvořila, už po tolika dílech připomíná spíš domov, člověk se na stránkách knih vrací někam, kde to velmi dobře zná, a prostě pokračuje v prožívání příběhů svých oblíbenců. Je jen otázka, jak dlouho to takhle ještě může autorce procházet, než konečně dojde inspirace.

Kniha je jako vždy výborně napsána. Styl J. R. Ward je velmi osobitý a skvěle se čte. Ti, co si na její styl nezvykli, odpadli už na začátku série, a pokračování už skutečně není vhodné pro nikoho jiného než opravdové fanoušky, kteří četli všechny předchozí knihy. Autorka se totiž nevrací. Nevrací, nevysvětluje, prostě předpokládá, že čtenář její styl vyprávění, svět i jeho historii a všechny postavy jednoduše zná. A to je jedno velké plus celé série. Její propojení a fungování bez větších zádrhelů.

J. R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá čtyřiačtyřicetiletá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala ve zdravotnictví.
  4. Svou první knihu napsala už před nástupem na vysokou, vyšla však až v roce 2002.
  5. Její nejznámější sérií je Bratrstvo černé dýky, ale pozornost si získala i série Padlí andělé, která se odehrává ve stejném universu.

J. R. Ward své příběhy vždy sestavovala z několika dějových linek. Tady je jich hned pět a už se to možná může i zdát být trochu na škodu. Hlavní dějová linka totiž měla být jedna – Assail a Sola – ale v knize dostává prostor stěží na polovině stran. Možná proto pak dvojice nezasáhne srdce čtenářů tolik, jako se to dařilo jejich předchůdcům.

Stejně jako to bylo u předchozích knih, autorka se opět vrací k postavám, jejichž příběhy proběhly na samém začátku. Tentokrát dostal divokou kartu Vishous a spisovatelka musela zasadit krizi osobnosti do jeho života s milovanou shellan, aby nastavila příběh. Tenhle děj je očividně prvoplánový a působí maličko zbytečně. Jakoby po šestnácti dílech (nepočítaje spin-off sérii) už konečně docházely nápady, což je nesmírná škoda.

Kniha Zloděj je určena pro fanoušky Bratrstva černé dýky. Každý příznivec ocení návrat do oblíbeného světa, kde se pohybují jeho oblíbené postavy. A přestože loučení s tak dlouhou a úspěšnou sérií bude velmi složité, možná by nebylo na škodu, kdyby si autorka uvědomila, že možná nastal čas pomalu skončit.

  • J.R. Ward: Zloděj (Bratrstvo černé dýky 16)
  • Baronet, 2019
  • Překlad: Jana Pacnerová
  • Obálka: Emil Křižka
  • 440 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
2. září 2019, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 16 - Zloděj

Bratrstvo černé dýky 16 - Zloděj
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč