Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zlatoruká: Garth Nix režíruje návrat za Sabriel, Lirael a spol., Garth Nix: Zlatoruká (Staré království 5)

Nix Garth: Staré království 05: Zlatoruká

Ikonická série Gartha Nixe Staré království obohatila v první dekádě 21. století nejednu knihovničku fantasy-chtivého teenagera. Navzdory tomu, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, se autor rozhodl napsat nový příběh ze starého známého světa. Výsledek je trochu rozpačitý, přesto zabaví.

Román Zlatoruká se odehrává přibližně rok po spoutání Oranise v Abhorsence a zároveň navazuje i na prequelový román Clariel a na povídku Nicholas Sayre a stvoření ve vitríně, která u nás vyšla ve sbírce autorových povídek Za Zdí. To všechno víceméně znamená návrat do oblíbeného světa včetně jeho kultovních postav či magického systému.

Sabriel a král Prubíř jsou tentokrát odklizeni na dovolenou (prý první po dvaceti letech), a Staré království tak vůči všemu nebezpečenství chrání mladá Pamětnice a Abhorsenka-čekatelka Lirael. Plány jí však zkříží náhle vzplanuvší láska k Nicholasi Sayremu a především hrozba útoku severních kmenů, vedených rovněž starou známou – Chlor s maskou.

Návrat do Starého království

Od vydání českého překladu Sabriel, vůbec prvního románu z tohoto světa, uplynulo 15 let (v originálu vyšel dokonce v roce 1995, tedy o dalších devět let dříve). Z někdejších teenagerů proto vyrostli dospělí, které návrat do světa Výsady zahřeje u srdce. Právě na ty ostatně novinka cílí, protože tu staré známé hrdiny potkáváme v nových situacích a s další dávkou reálií fiktivního světa. K tomu přichází zpoza severní hranice Starého království nová pragmatická hrdinka, která zvěstuje blížící se nebezpečí a musí sama na cestě čelit mnohým příkořím.

Garth Nix v pěti bodech

  1. Autor young adult literatury z Austrálie, narodil se v roce 1963 v Melbourne.
  2. Jeho zřejmě nejúspěšnější sérií je Staré království (knihy Sabriel, Lirael, Abhorsenka, Clariel, Zlatoruká), v němž odvážné ženy zachraňují svět před oživlými dušemi za pomoci magií očarovaných zvonců.
  3. Již menšího, avšak stále důstojného ohlasu se dostalo jeho sedmidílné sérii Klíče ke království, v níž se astmatický dvanáctiletý kluk Arthur Penhaligon potýká se sedmi vládci domu, který stojí uprostřed celého vesmíru. A právě on by mu nakonec měl vládnout.
  4. Ve stínu předchozích dvou stojí poslední z autorových význačných sérií Sedmá věž, která popisuje dobrodružství dvou dětí, které se snaží zachránit svět, jenž se skládá z mlhou zahaleného ledu, na němž se tísní několik obřích hradů, kde jedině bují život. Nebo ne?
  5. Se svou ženou, nakladatelkou Annou McFarlane, žije v Sydney. Má tři syny.

Kámen úrazu nicméně nastává u samotného děje, jenž sice skutečně nabízí nové pohledy na svět Starého království, zároveň však zůstává dětsky přímočarý, prodchnutý například neohrabanou puberťáckou romantikou mezi Lirael a Nicholasem. Celá první polovina tak působí spíš jako jakási příprava na hlavní děj, jež započne ve chvíli, kdy se všechny postavy sejdou v Clairském ledovci. V tu chvíli však už ale zase nezbývá mnoho času a stránek na uspokojivý příběh, a tak se vše odbude rychlou bitvou.

Podobně ploše působí tentokrát i postavy, jejichž motivace je v porovnání s původní trilogií poněkud slabší a jejichž vztahy a pozadí by si zasloužily hlubší propracování – například Liraelino srovnávání se se ztrátou ruky a Nezbedné fenky, její vztah s o dvacet let starší sestrou Sabriel, či hlubší charakteristika nové hrdinky ze severu.

Rozpačitá kapitola, kterou se stále vyplatí číst

Na zkušené čtenáře tedy bude dějová linka Zlatoruké poněkud plochá a i v porovnání s hlavní trilogií z tohoto světa působí novinka spíš jako pokus znovuvzkřísit úspěšný svět, než jako nový ambiciózní příběh. V rámci young adult však kniha i přesto jednoznačně zaujme, stále totiž nabízí výjimečný magický systém a reálie, zajímavé postavy a čtivé, svižně utíkající vyprávění, které průběžně graduje a obsahuje několik menších či větších cliffhangerů. Z několika náznaků se také zdá, že autor bude v nových příbězích pokračovat, a tak je ještě možné, že nám následujícími svazky znovu vytře zrak.

  • Garth Nix: Zlatoruká (Staré království 5)
  • Triton, 2019
  • Překlad: Marek Drda
  • Obálka: Liba Žambochová, Renata Brtnická
  • 376 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
26. srpna 2019, Jan Nohovec

Staré království 05: Zlatoruká

Staré království 05: Zlatoruká
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč