Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zkuste zběsilý Závod o život v říši Lorů. Kresley Cole se zlepšuje, Kresley Cole: Závod o život (V říši Lorů 3)

Cole Kresley: V říši Lorů 3 - Závod o život

Sto osmdesát let samoty a truchlení. To je trest pro lykaje Bowena za jeho chybu. Omylem vystrašil svou milovanou tak, že se nešťastnou náhodou zabila. Proto se teď účastní závodu Kvapík za talismany, aby získal hlavní cenu, která mu má jeho milou vrátit.

Jednou z dalších soutěžících Kvapíku, závodu ze série V říši Lorů od Kresley Cole, je i mladá čarodějnice Mariketa. Byla jí předurčena velká síla a vzrušující život, ale ona bohužel stále neumí svou moc ovládat. Naneštěstí se při jednom úkolu zapletla s nebezpečným Bowenem a shodou náhod se ocitla v jeskyni, kde jí hrozí smrt. Naštěstí stihla podlého lykaje proklít a přinést mu tak smůlu.

Závod o život je třetí díl série V říši Lorů. V předchozí knize Zabít, nebo milovat mohli čtenáři sledovat jinou dvojici – Kaderin a Sebastiana – jak soutěží v Kvapíku za talismany, ale v novém svazku se děj soustředí na jiný pár. Čarodějka Mariketa a lykaj Bowen prožili rozpačité a nemotorné seznámení, ale o to více dramatický byl průběh jejich sbližování. Lykaj chce za každou cenu vyhrát závod a zachránit tak svou lásku před nehezkým osudem a nebojí se jít přes mrtvoly.

Kresley Cole v pěti bodech

  1. Její doménou jsou nadpřirozené a historické romantické romány.
  2. Miluje cestování a zkušenosti z cest používá ve svých knihách.
  3. Žije na Floridě s rodinou a ,,příliš mnoha zvířaty“.
  4. Její vášní jsou lodě a vše, co souvisí s vodou.
  5. Knihy ze série V říši Lorů byly přeloženy do sedmnácti jazyků.

Jenže jeho plán nevyšel, a dokonce ho závod málem i zabil. Proto potřebuje najít čarodějnici, kterou uvěznil v jeskyni, aby z něj sejmula zakletí. Bohužel ale svým hulvátským přístupem a nedomýšlením důsledků ohrozil na životě jak Mariketu, tak i její přátele. Čarodějka sice není tvrdohlavá a dokáže Bowenovy důvody pochopit, přesto je pro něj těžké získat si její důvěru. Oba jsou jako oheň a vzduch – nemůžou být spolu, ale bez sebe také ne.

Bowena znají fanoušci série z minulých dílů a stejně tak i vedlejší postavy, například lykajského krále Lachlaina a jeho vyvolenou Emmu. Díky různým rozhovorům mohou sledovat, jak se vede starým hrdinům a připomenout si tak děj předchozích knih. Zároveň také mohou přemýšlet, o jaké dvojici bude příští kniha, protože vždy se s hlavní postavou seznámili o díl dříve.

Ve třetí knize se čtenáři poprvé setkávají s čarodějnicemi a jejich světem. Nejsou tak odlišné od lidí, žijí stejným způsobem, jen si některé věci usnadňují. Stejně jako valkýry žijí ve společenství a společně řeší problémy a placené úkoly. Bohužel i v jejich řadách se najdou zlí a podlí jedinci…

„Nepřekrucuj, co jsem řekla! Jen počkej, až sám zjistíš, jak jsem krásná!“
„Tak proč se schováváš pod pláštěm?“
„Já se neschovávám.“ Hm, přesně to dělala. „Jen ho ráda nosím.“ Nenáviděla ho. (str. 18)

Autorka série bohužel i ve třetím díle stále zabíhá k příliš složitým dějovým liniím a přeplácanému a kýčovitému románku. Závod o život je rozhodně lepší než předchozí knihy, je zde už více akce a napětí, dokonce i zlá čarodějnice má propracovaný charakter. Naneštěstí příběh kazí sama autorka, když se nedokáže rozhodnout, zda hlavní postavy smíří už teď, nebo až v příští kapitole. Vyvolává tím pocit, že jednu scénu čte člověk už poněkolikáté. V některých pasážích navíc nelze určit, z jakého pohledu je kniha vyprávěna, protože v jednu chvíli hlavní hrdinka přemýšlí nad tím, co udělá dál, a v následující moment zná jméno nově příchozí postavy, kterou v životě neviděla. Tímto se Kresley Cole dopouští malých, ale významných chyb, které celé knize škodí.

Posledních pár stránek knihy je napínavých, protože teprve na nich se celé dobrodružství hlavního páru uzavírá. Zakončení je plynulé a nepůsobí nijak uspěchaně, ale je také předvídatelné. Děj knih v této sérii je v podstatě stále stejný, autorka pouze mění jména, rasy a výchozí postavení postav. Naštěstí se v Závodu o život začínají objevovat odlišnosti od ostatních dílů, autorka zapracovala na drobných nesrovnalostech a promyslela více děj a pravděpodobnost setkání hlavních postav. Jako bonus autorka připojila i klasickou poslední kapitolu na téma O půl roku později a malý slovníček důležitých pojmů.

  • Kresley Cole: Závod o život (V říši Lorů 3)
  • Baronet, 2013
  • překlad: Dagmar Brejlová
  • obálka: Emil Křižka
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
23. října 2013, Eva Matrasová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

V říši Lorů 3 - Závod o život

V říši Lorů 3 - Závod o život
  299 Kč