Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zjistěte společně se September, že i Podčarozem je zajímavé místo, Catherynne M. Valente: O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru Bujaření

valente-o-divce-ktera-se-propadla-do-viru-bujareni

September je malá holka, ale i přesto už má tajemství. A není to žádné malé tajemství. Byla v Čarozemi. Sama už začíná pochybovat, jestli se jí to jenom nezdálo, ale vždycky, když se podívá za sebe, jí něco chybí. Její stín, který v kouzelné zemi ztratila. Strašně ráda by se do Čarozemě vrátila. Tam se mezitím všechno opět pokazilo a bude jen na September, aby dala věci zase do pořádku.

Catherynne M. Valenteová je americká spisovatelka, která na sebe upozornila svou knížkou pro mládež O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby, za níž získala i cenu Locus. Po takovém úspěchu není divu, že v těsném závěsu přišel i druhý díl s názvem O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru Bujaření a s ním se vrátila i September a všichni její přátelé.

September se vrací do Čarozemě

Už uběhl rok od doby, kdy se September dostala domů zpět z Čarozemě. Po celou dobu nedokázala myslet na nic jiného, než jak se do kouzelného světa vrátit. Stýskalo se jí po kamarádech knivernovi A-až-Lovi, maridovi Víkendovi a Zeleném Větru. Zároveň ale věděla, že své tajemství nesmí nikomu prozradit. Nezbývalo jí tak nic jiného, než být poslušná a čekat, až se někde zase objeví vchod do Čarozemě.

Nakonec jej našla a to, co v pohádkovém světě objevila, se jí ani trochu nelíbilo. Když tu byla naposledy, přišla o svůj stín. Za dobu, co byla pryč, se její stínové dvojče ukrylo do Podčarozemě, která je stínem kouzelného světa, a odtud začalo krást stíny všem kouzelným tvorům. September, která za nemilou situaci pociťuje odpovědnost, se rozhodne vše napravit a získat tak svůj stín zpět.

Čarozem není pro malé děti

Catherynne M Valenteové se podařilo oživit děj a dát mu nečekaný směr. Na své dlouhé cestě po Podčarozemi potkává hlavní hrdinka osvobozené stíny svých přátel, ti se však chovají zcela opačně než jejich živé protějšky. Kromě nich se navíc seznamuje s mnoha novými podivuhodnými bytostmi, které jsou oproti prvnímu dílu daleko strašidelnější a temnější. Celá Podčarozem je mnohem děsivější a tomu se i přizpůsobila celá kniha. I hrdinka sama řeší daleko závažnější problémy, například otcovo narukování do armády.

Už na začátku bylo jasné, že cílovou skupinou Valenteové nebudou nejmenší děti, jak by se z popisu knihy mohlo zdát, ale spíše odrostlejší čtenáři. Popis Čarozemě v prvním díle byl jen lehkým předkrmem. Stejně jako v Lodi vlastní výroby si i v Bujaření autorka vezme věci, které lidé, ať už dospělí nebo děti, dobře znají, a předělá je k obrazu svému. Vzniká tak pitoreskní světa plný neuvěřitelných kreatur založených na věcech z našeho světa, kterým budou mladí čtenáři uneseni. Dospělí zase ocení lehkou satyru moderní společnosti, která se do knihy vkrádá.

Catherynne M. Valente v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1979 v Seattleu, Washington, USA.
  2. Její první knihou byl Labyrinth (2004).
  3. Její dvoudílná série The Orphan's Tales vyhrála cenu Mythopoeic za rok 2008.
  4. Česky vyšly autorce povídky Kouzelné vody klín (Trochu divné kusy 3, 2007) a Velmi rychle a potichu (časopis XB-1 11/2012).
  5. Její kniha O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby vyhrála cenu Locus za rok 2012.

Díky těmto aspektům může Čarozem částečně připravit ty mladší na svět venku. Dokonce ani postavy nejsou tak černobílé, jak by se na první pohled mohly zdát. I hlavní záporák a ostatně všechny osvobozené stíny nejsou v jádru jenom zlé. V prvé řadě touží hlavně po svobodě a vlastním životě. Ani September není čistě kladnou postavou, když čtenář vezme v úvahu, že veškeré problémy nastaly díky jejímu neuváženému rozhodnutí. Zároveň ale autorka na její postavě ukazuje, že lidé by měli brát za své činy zodpovědnost.

Kniha plná stínů stojí ve stínu

Na Bujaření je vidět, že Catherynne M. Valenteová má nedozírnou představivost, což se v jistých pasážích podepisuje na svižnosti knihy. Občas až zbytečně zdlouhavě popisuje svět, ve kterém se September nachází. Tento drobný neduh čtenáři plně vynahrazují doprovodné ilustrace Any Juanové, celková úprava a překlad knihy.

Vadou na kráse zůstává, že O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru Bujaření má podobnou zápletku jako spousta jiných knih pro mladé (Alenka v říši divů, Čaroděj ze země Oz), ale nepřekonává je. I tak je Bujaření důstojným pokračováním a může sloužit jako alternativa k už zaběhnutým příběhům.

  • Catherynne M. Valente: O dívce, která se propadla pod Čarozem do víru Bujaření
  • Albatros, 2013
  • překlad: Eva Dobrovolná
  • obálka: Ana Juan, Rich Deas
  • 232 stran, 299 Kč
31. prosince 2013, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).