Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kingův Pistolník: Život a smrt s kolty proklatě nízko, Stephen King: Pistolník (Temná věž 1)

King Stephen: Temná věž 1 - Pistolník

Pistolník. To slovo v člověku evokuje muže s kolty cválajícího prérií na svém věrném oři a chrlícího kulky na kohokoliv s nepřátelskými úmysly. Stephen King si však přizpůsobil tento archetyp k obrazu svému. V jeho podání pistolník putuje nehostinnou pouští pěkně po svých a více než náboje v komorách revolverů ho zajímá jeho životní cíl. Muž na cestě, hnaný iracionální touhou.

V knize Pistolník, prvním dílu cyklu Temná věž Stephena Kinga, se čtenáři pozvolna seznamují s hlavním hrdinou Rolandem. Už od první věty je jasné, že Roland pronásleduje tajemného muže v černém – tento muž se stává jeho cílem, jeho cestou, jeho posedlostí. Nedokáže sice přesně odhadnout, co se stane, až muže dostihne, ale to mu nebrání každý den snižovat jeho náskok…

King ovšem tento zdánlivě banální příběh podává velmi netuctovým způsobem. Pistolník je souborem pěti vzájemně úzce provázaných povídek. Přesto, že většina povídek je natolik akčních, že je možné s přimhouřenýma očima mluvit o westernu s prosakujícími příměsemi mnoha dalších žánrů (zejména fantastiky a hororu), mnohdy to čtenáři během čtení pořádně nedochází, neboť akce je prošpikována mnoha odbočkami a vedlejšími motivy.

Postupně se čtenář posunuje od zuřivého honu až k dostižení černě opláštěné chiméry, která Rolandovi předává své poselství. Přesto, že je jeden příběh uzavřen, otevírá se na konci knihy další, stejně mystický a lákavý.

Díly a dílky

Bohužel, právě příběh může být pro mnohé čtenáře dosti zklamáním. Pistolník je první díl cyklu, a tak se dozvíme sice slušné množství informací o životě a světě hlavního hrdiny, přesto je však čtenáři nabídnuto mnohem více otázek než odpovědí, a příběh působí dost neuzavřeně a zmatečně.

Jednotlivé povídky jsou vnitřně dosti roztříštěné, mnohdy autor přeskakuje pomocí „oslích můstků“ ke zdánlivě nesouvisejícím událostem, a nabízí fragmenty, které zřejmě mohou mít význam v budoucích dílech ságy, ale v rámci Pistolníka jsou spíše matoucí.

Stephen King v pěti bodech

  1. Stephen King se narodil 21. září 1947 ve městě Portland v americkém státě Maine.
  2. Celkový počet jeho knih (románů i povídkových sborníků) se raketovou rychlostí blíží číslu osmdesát. Některé z nich napsal pod pseudonymem Richard Bachman. Zřejmě nejtypičtějším žánrem je pro Kinga horor.
  3. Literární kariéru odstartoval v roce 1974 knihou Carrie. Z jeho nejznámějších děl jmenujme například Hřbitov zvířátek, To, Zelenou míli nebo Pavučinu snů; nejnovějšími pak jsou Pan Mercedes, Revival (obě 2014) a Právo nálezce (2015). V anglickém originále vyšla ještě sbírka povídek Bazaar of Bad Dreams, která zatím není přeložena do češtiny.
  4. Mnoho z Kingových děl se dočkalo filmového zpracování, nejnovějším přírůstkem je seriál pod Kopulí televizní stanice CBS, ale mezi nejvýše hodnocené evergreeny patří spíše Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank.
  5. V otcových šlépějích kráčí i syn Joe Hill, který podědil notnou dávku spisovatelského talentu. Další dvě Kingovy děti, syn Owen a dcera Naomi, se zatím v literárním světě neproslavily.

Mnoho pasáží doslova křičí, že King je nefalšovaným mistrem pera a umí zahustit atmosféru, ale i přes tento fakt je třeba přiznat, že kniha se čte poměrně těžce, a zejména čtenáři, kteří by dle názvu čekali šablonovitý román z divokého západu, rozhodně nebudou (u)spokojeni.

V hlavní roli…

I volba hlavního hrdiny je opravdu zvláštní – osamělý střelec, do jehož dětství nás nechá autor mnohokrát během děje nahlédnout, muž pamatující předapokalyptitcký svět a hledající cestu k lepšímu zítřku. Během své cesty získá neméně podivného společníka, chlapce nejasného původu, který pouze souhrou náhod dokázal přežít na opuštěné dostavníkové stanici. Tato zdánlivě nesourodá dvojice si během cesty bolestivě uvědomuje své role ve hře, kterou se štvanice na tajemného muže ukazuje být. Problémem je, že jakkoliv se zpočátku mohlo zdát, že všechny trumfy drží v ruku Roland a jeho společník, opak je pravdou.

Pistolník je pochmurně vyznívající dílo z jiného apokalyptického světa, nepříliš čtivá záležitost plná zdánlivě nesourodých a nahodile se prolínajících motivů. Zároveň lze tuto knihu chápat jako předehru, která během dalšího dění dodá opodstatnění tomuto netypickému pojetí. Vzhledem k tomu, že na pultech je v současné době již třetí vydání tohoto díla, rozhodně na něm něco musí být, když je tak úspěšné. Nejspíše je však jeho kouzlo ukryto hlouběji, a není zcela snadné ho objevit.

  • Stephen King: Pistolník (Temná věž 1)
  • Beta, 2015
  • Překlad: Linda Bartošková
  • Obálka: Michael Whelan
  • 199 stran, 249 korun (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
19. ledna 2016, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temná věž 01: Pistolník

Temná věž 01: Pistolník
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč