Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zemi skrápí slzy stvořitele, lidé jsou zoufalí a Noe zvedá kotvy, Darren Aronofsky, Ari Handel: Vše, co se plazí po zemi (Noe 2)

Noe 2 - Vse_co_ se_ plazi_po_zemi

Ve druhém díle knihy Noe se schyluje k bitvě o přežití lidstva, které dovedlo svět k zániku. Přestože čtenář zná výsledek z Bible, čeká ho archaicky velkolepé čtení se silnou atmosférou, stejně jako silný vizuální zážitek.

„Rozhodl jsem se skoncovat se vším tvorstvem, neboť země je plná lidského násilí. Zahladím je i se zemí,“ stojí v knize Genesis. Jediný, koho se Bůh rozhodl ušetřit, byl Noe, protože to byl „muž spravedlivý, bezúhonný ve svém pokolení.“ Noe s rodinou sice přežije, nadšený z toho ale není. Není to ale strach z práce, který neustále svraští jeho čelo. Je to strach z velkých rozhodnutí, kolem nichž se Noe: Vše, co leze po zemi točí.

Druhá kniha tetraptychu, v němž Darren Aronofsky a Ari Halden dekonstruují biblický příběh o velké vodě, se dostává k samotné konstrukci archy. Tu pomáhají stavět i padlí andělé převtělení do šestirukých obrů, z nichž šel v prvním díle takový strach. Noe mezitím již zjistil, co je jeho posláním, vnitřně s tím ale stále bojuje. A zatímco všechna zvířata spí hluboko v útrobách masivní archy v párech, Noe řeší dilema, jestli sehnat družku i pro syna Cháma. Na lid tam venku už zanevřel docela, přesto čelí velkému dilematu: Z vůle Boží zachraňuje všechny živočišné druhy planety, ale počítá s tím, že ten jeho možná vyhyne.

Štědrý formát knihy opět nabízí perfektní kresbu kanadského výtvarníka Nika Henrichona, v níž se snoubí řemeslná práce stužkou a atmosferická postprodukce. Biblickému příběhu propůjčil funkční uměleckou zkratku, která zachytí atmosféru vyprahlé pouště pod nebem cizí planety stejně jako sebemenší detail. To vynikne například při příchodu hmyzu na archu, kterou během chvíle zaplaví tuny much a červů. Noe si ale každé stonožky váží více než umaštěného člověka.

Zatímco zvířata, plazi, ptactvo i hmyz se spokojeně naloďují, lidé propadají stále větší panice a zoufalosti. Tuší, že zapříčinili konec světa a jejich čas se blíží. Poslední strana komiksu otevírá velkolepou scénu: Zoufalé lidstvo stojí proti šestirukým ochráncům archy a první úder je na spadnutí. Stejně jako kvanta vody, která brzy zaplaví zemi. A to je chytrý tah. Kdyby třetí kniha s názvem Čtyřicet dní a čtyřicet nocí byla už na pultech, pravděpodobně byste měli nutkání pro ni zaskočit do knihkupectví.

  • Darren Aronofsky, Ari Handel: Vše, co se plazí po zemi (Noe 2)
  • kresba: Niko Henrichon
  • Mladá fronta, 2014
  • překlad: Lucie Šavlíková
  • 72 stran, 249 Kč
16. září 2014, Ondřej Horák

Diskuze k článku

hello guos 9128738519
generic cialis reviews - 05. 01. 2021 16:43

hello guos 9128738517

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).