Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Země ukrývá mnohá tajemství, Sylvain Neuvel: Spící obři

Neuvel Sylvain: Spící obři

Naše planeta ukrývá mnohá tajemství. A lidé je objevují buď to náhodně, nebo úmyslně. Některé objevy patří mezi ty naprosto bezvýznamné, případně mají jen malý význam v historii lidstva. Některé objevy ale dokážou otřást celou naší existencí. Tím může být kupříkladu obří kovová ruka. Ruka, která nepochází z našeho světa.

Jedenáctiletá Rose dostane v den svých narozenin nové kolo a jako správná oslavenkyně ho musí i patřičně vyzkoušet. Na své cestě ale zahlédne podivné světlo a propadne se do hluboké jámy. Během záchrany pak Rose a její zachránci zjistí, že neleží v úplně obyčejné díře v zemi, ale na dlani obrovské kovové ruky. O sedmnáct let později je z Rose vystudovaná fyzička a stává se členem tajné skupiny zabývající se záhadným artefaktem obří ruky. Kovová ruka ztělesňuje totiž jen pouhý začátek něčeho mnohem většího.

Spící obři jsou debutovým románem a zároveň prvním dílem z plánované trilogie od quebeckého rodáka Sylvaina Neuvela. Příběh série Akta Themis se prý autorovi zrodil v hlavě tehdy, když měl pro svého syna postavit hračku-robota. Spící obři ale není čistokrevný sci-fi příběh. Kombinuje v sobě totiž také politický thriller obohacený o pojmy z vědy nebo vojenské technologie. Celý román je pak psaný v podobě rozhovorů s Rose a dalšími členy výzkumného týmu. Kniha rozhovorů není nic nového, ale i tak se s touto formou setkávají čtenáři málokdy, hlavně ve sci-fi žánru.

Kniha psaná prostřednictvím rozhovorů vypadá na jednu stranu hodně zajímavě, ale na druhou stranu také čtenáře značně omezuje. Kromě Rose se v příběhu objeví několik dalších postav, se kterými vede rozhovor jeden a ten samý člověk. Neznáme jeho jméno, neznáme jeho povolání, ani celkové postavení. Disponuje ale určitou mocí, kterou lze cítit téměř v každém rozhovoru. Dialogy, které vede s ostatními protagonisty, nám postupně představují kdo je kdo, jakou roli v projektu mají a celkově kým jsou jako jedinci, jak nahlížejí na danou situaci, a co si o vývoji událostí myslí. Pořád jde ale jen o rozhovory, a tudíž nevidíme, co se postavám honí v hlavě. Autor ale tento faktor hravě kompenzuje tím, jak se sami vyjadřují k dané situaci, a jakým stylem a tónem odpovídají na zvídavé a někdy až dotěrné otázky.

Sylvain Neuvel v pěti bodech

  1. Pochází z Kanady a vystřídal velkou řadu povolání.
  2. Jako dítě si přál být kosmonautem.
  3. Sbírá akční figurky a mezi nejcennější knihu, kterou vlastní, považuje román z prostředí seriálu Battlestar Galactica s autogramy všech herců.
  4. Napsal povídku z universa Star Wars.
  5. Společně se svým synem pracuje na replice robota R2-D2.

Příběh se odehrává v rozmezí několika měsíců, a jak se postupně prohlubuje tajemství kovové ruky, tak se i přiostřuje daná situace. Asi není nic lehkého napsat akční a dramatickou scénu zpětně. Sylvain Neuvel si s tímto prvkem knihy ale dobře pohrál a i když čtenář nesleduje dění v „přímém přenosu“ a zjišťuje až následky, pořád je v centru dění, pořád se jedná o živý a emotivní příběh. Výhodu rozhovorů tvoří také skutečnost, že v knize nenajdete žádné zbytečné odbočky a vycpávky. Vždycky je řečeno a popsáno vše potřebné a zároveň se ponechává i místo pro čtenářovu představivost.

Spící obři představují v moderní literatuře docela oživení, protože svým pojetím se hodí nejen pro čtenáře sci-fi literatury, ale prakticky pro kohokoliv. Příběh dokáže zaujmout od prvních stran, je strhující a má spád. Prostřednictvím rozhovorů se více vžijete do děje, doslova si představíte, jak dva lidé sedí naproti sobě a vedou dialog, provrtávají se pohledem a mluví o všem, co se stalo. Hlavní dějová linka je slušně nastavená a dřímá v sobě velký potenciál. Záleží už jen na autorovi, jak má svůj příběh promyšlený a kam ho chce posunout. Pokud se ponese v podobném (ne-li lepším) duchu jako první díl, máme se na co těšit.

  • Sylvain Neuvel: Spící obři
  • Knižní klub, 2017
  • Obálka: Naďa Šťastná
  • Překlad: Naďa Funioková
  • 352 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
29. září 2017, Tereza Vršková

Akta Themis 01: Spící obři

Akta Themis  01: Spící obři
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 251 Kč