Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Železný řetěz, Steve Cockayne

Cockayne Steve: Legendy o Zemi 2 - Železný řetěz

Železný řetěz je druhou knihou netradiční fantasy trilogie britského spisovatele Steve Cockayna Legendy o Zemi, o jehož první části, Tuláci a ostrované, jsme na Fantasyi psali včera. Autor zde dále rozvíjí osudy většiny postav, které se představily v prvním dílu.

Na počátku se Cockayne vrací do minulosti a ukazuje další střípky z překvapivě bohatého života mága Leonarda Pegasa. Ten se na novém místě chvilkově zapletl s mladou učednicí Ruth, jež měla poměr také s poněkud naivním a prostoduchým Geoffreym Slaterem. Výsledkem tohoto milostného trojúhelníku bylo těhotenství, což vedlo k promptnímu odsunutí Ruth a Geoffreyho do zapadlé vesnice.

Zde se narodilo dítě pojmenované Tom Slater, jež hraje v následujících událostech význačnou úlohu. Tomův další osud autor přibližuje formou úryvků z jakési jeho osobní zpovědi dívce Nině. Slaterovo vyprávění se střídá s úryvky z Deníku slečny Garamondové v Přehledu událostí (jakýchsi místních novinách). Právě v nich se odráží změny, které v celé zemi provádí mladý král Matthew. A všechny nejsou zrovna k lepšímu, jak se postupně ukazuje. Zároveň je s nimi úzce provázána i další dějová linie, jejímž hlavním protagonistou je Michael Brown – Zrzek z předchozí knihy. Ten se rozhodl usadit a začal rovněž pracovat v redakci Přehledu jako kreslíř.

Osudy většiny postav výrazně ovlivňuje jeden z vynálezů mága Pegasa. Je to jeho empatický stroj, který mu ukradla Nina a od níž se dostal až k hlavnímu královskému inženýrovi. Ten na jeho základě vybudoval signalizační síť (něco ve stylu internetu), která však umožňuje přenášet nejen slova a obrazy, ale i pocity a tužby. Síť se neustále rozrůstá a stává se stále populárnější, zároveň ale je i jakousi Pandořinou skříňkou, protože dokáže uchovat to nejlepší, i to nejhorší z lidí a transformovat to v inteligentní tvory, kteří ji začínají zabydlovat. Postupně je proto stále nebezpečnější…

V knize se mnohavrstevnatý příběh rozvíjí do hloubky i šířky. Autor přidává další postavy a dějové linie, čímž vše zdánlivě ještě více komplikuje. Jakmile však jednotlivé střípky událostí začínají zapadat do sebe, ukazuje se, že děj je mnohem prostší, a zároveň uvěřitelnější. Na pozadí příběhů jednotlivých postav Cockayne ukazuje i změny v celé zemi, jež začínají jako reforma zkostnatělé společnosti, aby nakonec umožnily uchopit moc dravým a bezohledným „žralokům“ typu velmistra Tesáka a jeho vlkodlačí milice.

Autor vypráví poměrně zvolna, dává přednost důkladnému prokreslení jednotlivých scén i postav. Často se přitom soustřeďuje na detaily, díky nimž pak scéna nabývá na důrazu, plastičnosti či absurditě. To se projevuje například v kontrastu mezi oficiálními tvrzeními slečny Garamondové v Přehledu – a realitou, jak ji přináší skutečný život. Vzniká tak velmi zajímavá a originální kompozice, v níž se prolínají vnitřní pohnutky postav s vnějším prostředím, jež je většinou drasticky ovlivňuje.

Železný řetěz není jednoduchým prvoplánovým čtením. Svou barvitostí a mnohavrstevností bude jistě mnohým čtenářům připadat dost nestravitelný. Pokud vás však Tuláci a ostrované zaujali, pak určitě oceníte i tuto Cockaynovu fantazii.

  • Steve Cockayne: Železný řetěz
  • vydal: Triton, Praha 2007
  • překlad: Kateřina Bodnárová
  • obálka: Milan Fibiger
  • 388 stran / 219 Kč
13. dubna 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Železný řetěz

Železný řetěz
Vložit do pytle na zboží  Koupit   219 Kč