Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Železná zkouška: Vstup do Magisteria, Cassandra Clareová, Holly Blacková: Železná zkouška (Magisterium 1)

Blacková Holly & Clareová Cassandra: Magisterium 1 - Železná zkouška

První díl plánované pentalogie Magisterium mají na starosti hned dvě úspěšné autorky. Cassandra Clareová se do světa zapsala oblíbenou sérií Nástroje smrti a Holly Blacková si získala převážně mladší čtenáře Kronikou rodu Spiderwicků, podle které je natočen i stejnojmenný film, nebo Panenkou z kostí, která u nakladatelství Jota vyšla minulý rok. V Železné zkoušce se obě úspěšné autorky spojily a vytvořily další magický svět plný čar a kouzel.

Callum Hunt vyrůstal v malém městečku v Severní Karolíně pouze s otcem, který mu už od mala vtloukal do hlavy, že nesmí používat magii. Za žádnou cenu nesmí projít Železnou zkouškou a dostat se tak do kouzelnické školy zvané Magisterium. Když nastal ten slavný den, kdy se každé dítě, které v sobě má magický potenciál, snaží, aby se do školy dostalo, Call dělal, podle přání svého otce, pravý opak. Přestože skončil jako ten nejhorší, na závěr si ho vybral ten nejzkušenější a nejžádanější profesor Rufus. Do Rufusovy trojice se k hrdinovi dostali jedni z nejlepších, Aaron a Tamara.

Call od dětství kulhá, i když podstoupil spoustu operací a doktoři se mu snažili pomoct, stále to k ničemu nebylo. Postupně ho chromá noha obtěžovala čím dál víc a v nebezpečných situacích se na rychlý útěk před nepřáteli nikdy nemohl spolehnout. I s kouzly je na tom více pozadu než ostatní studenti, kteří se něco naučili doma od rodičů. Call má nicméně neobvyklý talent a netrvá mu dlouho, aby vše dohnal.

Jeho parťačka Tamara je velice inteligentní a chytrá dívka, jež pochází z kouzelnické rodiny. Chce se vyrovnat hlavně své starší sestře, která na škole patří k těm nejlepším studentům. Aaron je zase sympaťák na první pohled. S nikým nechce mít žádné problémy, neodmlouvá a splní vše, co po něm profesor Rufus žádá.

Cassandra Clareová a Holly Blacková v pěti bodech

  1. Obě žijí na západě amerického státu Massachusetts, ani ne deset minut od sebe.
  2. Holly je spoluautorkou série Kroniky rodu Spiderwicků a za svou knihu Panenka z kostí získala literární cenu Johna Newberyho.
  3. Cassandra je autorkou série pro dospívající čtenáře Nástroje Smrti.
  4. Poprvé se potkaly před více než deseti lety na jedné z prvních Hollyiných autogramiád. Za tu dobu se z nich staly dobré kamarádky, které spojuje (krom jiného) láska k fantasy.
  5. K tomu, aby společně napsaly Magisterium, je vedla snaha vytvořit vlastní příběh o hrdinech a ničemech, o dobru a zlu a o těch, kteří jsou – ať se jim to líbí nebo ne – vyvolení k něčemu neobyčejnému.

Ústřední trojice Call, Aaron a Tamara se přes pár neshod nakonec přece jen skamarádí a vznikne mezi nimi velmi pevné přátelské pouto. Problémy je spíše přitahují, než aby se jim vyhýbaly, ale vždy z nich nějakým zázrakem dokáží vybruslit, ovšem ne vždy bez úhony. Je tu jistá podobnost i s celosvětově známými kouzelníky Harrym, Ronem a Hermionou a školou čar a kouzel v Bradavicích.

Autorky si ale vymyslely jiný příběh s ještě překvapivějším závěrem, který celý příběh obrátí o 360 stupňů a navnadí čtenáře na pokračování. Každý začátek kapitoly zdobí ilustrace, které mírně naznačují, co se bude na dalších stránkách dít. I když je Železná zkouška vhodná zejména pro náctileté čtenáře, určitě příběhem nepohrdnou ani starší. Samozřejmou cílovou skupinou jsou pak fanoušci obou spisovatelek, zvyklí na nepředvídatelný průběh děje a nečekané zvraty.

  • Cassandra Clareová, Holly Blacková: Železná zkouška (Magisterium 1)
  • YOLI, 2015
  • překlad: Pavlína Zagolová
  • obálka: Scott Fisher
  • 312 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
11. července 2015, Lenka Srolová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Magisterium 01 - Železná zkouška

Magisterium 01 - Železná zkouška
299 Kč 269 Kč