Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Železná vdova – Sci-fi příběh na motivy čínského folklóru, Xiran Jay Zhao: Železná vdova

big_zelezna-vdova-ljQ-497036

Každý chlapec v Huaxie touží po tom stát se slavným pilotem obřích moderních strojů pod názvem Chrysalises, kteří mají za úkol bojovat s mimozemskou invazí číhající za velkou zdí. Pilotování je souhra harmonie mezi jingem a jangem, mezi mužem a ženou. Jen v harmonii může robotická mašina šlapat jako hodinky a stát se poslem smrti. Mnoho kluků však netuší, že nic není tak růžové, jak se jim předestírá. Dívky totiž umírají, stroje je jako velká ozubená obluda doslova pozřou, spousty z nich nepřežije ani první bitvu a zemřou pro vlast. Vraždící technika z nich vysaje všechnu jejich životní sílu a ony se jako mrtvá skořápka bez duše a bez života skácí k zemi. Být děvče znamená buď skonat ve válce pro dobro své rodiny, nebo navždy sloužit svému muži, vařit, prát a starat se o jeho děti. Dívky nemyslí, nemají nárok na vlastní názor, jejich úkolem je bez odmlouvání plnit to, oč je jejich protějšek požádá.

Wu Ce-tchien je děvčetem z chudého pohraničí, které pěstuje rýži. Jejím posláním je dobře se vdát. Nicméně ona se nedokáže smířit s hořkou smrtí své sestry, jejíž životní síla byla prachsprostě využita pro dobro armády. Na vznešené ideály, které jsou ji dnes a denně vštěpovány do hlavy, proto hrdinka z vysoka kašle a zná svoji vlastní pravdu, kterou se vysoce postavení úředníci snaží zuby nehty ututlat. Jejich zdánlivé bezpečí je vykoupeno stovkou nevinných děvčat, která se nedobrovolně obětovala. Ale ona je připravena všechno změnit a vzít si to, co jí patří, včetně své nezávislosti.

Železná vdova je veleúspěšným počátkem světoznámé trilogie, která v sobě umně snoubí prvky fantastiky, sci-fi i čínského folklóru. Ze všech těchto žánrů si ovšem vybírá pouze to nejlepší. Zkrátka dostanete naservírovanou perfektně ochucenou knižní dobrotu, která vás chytne hned ve svém prvopočátku a do poslední stránky vás nepustí. Kromě akcí nepěchovaného děje se dostane i na slabou romantickou linku či složitý rozbor lidských vztahů a lze setkat i se zdařile koncipovaným aspektem silné hlavní hrdinky, která se nezastaví před ničím, aby změnila chod dějin.

Wu Ce-tchien rozhodně bortí zaryté stereotypy o YA slečnách, které někdy doslova bojují s větrnými mlýny. Jedná se o velice charakterní postavu, jež je hodně zásadová a jde si za svým cílem, ať to stojí, co to stojí. Tomuto postoji mysli odpovídá i vzorec jejího chování, kdy po celou dobu není ani kladnou, ani vyloženě zápornou postavou. Zkrátka se řídí dobře známým heslem, že účel světí prostředky. Dějovou linií se jako červená niť vine základní myšlenka celé knihy, a sice boj za rovnoprávné postavení mužů a žen.

Xiran Jay Zhao v pěti bodech

  1. Čínsko-kanadská spisovatel*ka, youtuber*ka a cosplayer*ka.
  2. Jeho*její debutový román Železná vdova se hned umístil na prvním místě New York Times Bestseller.
  3. Považuje se za nebinární osobu a užívá zájmeno „oni“.
  4. Má 25 let.
  5. Do své tvorby rád*a promítá čínskou kulturu i historii.

Právě rovnost obou pohlaví je vskutku palčivým tématem, které ve společnosti rezonuje do dnešních dnů. Ona rovnost totiž není stoprocentně nastolena ani v moderním společenství. Právě budoucnost, ač v knize blíže nespecifikovaná, celému tomuto konceptu dodává ty správné grády. Autor*ka poukazuje na to, že historie se opakuje a maskulinní stereotyp chování zkrátka podvědomě všude převládá. Kromě ústřední myšlenky stojí za pozornost samozřejmě i prostředí samo o sobě, v jednu chvíli až děsivě moderní – neonové reklamy, obří velkoměsta a chytré technologie vzápětí střídá děsivý středověk, v němž žena je nástroj a spousta rodin přežívá z ruky do pusy.

V případě, že jste přesyceni klasických sci-fi a fantasy jednohubek, mladé*mu spisovateli*ce Xiran Jay Zhao rozhodně dejte šanci. Jeho*její talent, um i touha poučit si jednoznačně získá vaše srdce. Ke skvělému obsahu se navíc přidává ještě neméně skvělý přebal, který bude dozajista chloubou vaší knihovny.

  • Xiran Jay Zhao: Železná vdova
  • Yoli, 2022
  • Překlad: Jana Kunová
  • 416 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
1. listopadu 2023, Anastasja Višťalová

Železná vdova 1

Železná vdova 1
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč