Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ze světa plného magie vede jediná cesta, za Ptačím zpěvem, Meagan Spooner: Ptačí zpěv

Spooner Meagan: Ptačí zpěv

Po ničivé válce zůstalo na Zemi jen málo měst. Ta jsou navíc závislá na kouzelné energii, která pohání veškeré stroje. Tu během obřadu kouzlobraní z každého občana odčerpají koordinátoři a přiřadí mu přesně určenou roli v pevně daném řádu města. Linda Ainsleyová čekala na svůj obřad patnáct let. Co se ale stane, jakmile zjistí, že je jen pouhou loutkou a nezbývá jí nic jiného než utéct do nebezpečného a nehostinného města za zdí?

Linda Ainsleyová celý život věřila, že stejně jako ostatní přispěje k bezchybnému chodu města. Toužila být dalším zachráncem budoucí generace přeživších. Neví, že s ní koordinátoři z Ústavu mají jiné plány – má se stát zdrojem energie pro celé město. Lež ale má krátké nohy, a to zjišťuje i Linda. Pomyslné provazy se utahují čím dál rychleji a je jen otázkou času, než ji udusí.

Jedinou možností je opustit energetickou bariéru, která chrání Město před potenciálním nebezpečím a vydat se napospas nehostinné pustině. Dokáže dívka, která celý svůj život věřila v ideály, opustit pohodlí domova a vydat se do temnoty za ptačím zpěvem i přesto, že jí tam hrozí smrt?

Magie v novém pojetí

Meagan Spooner zasadila děj své knihy na Zem, která je po ničivé válce ve velmi špatném stavu. Jediné ostrůvky civilizace zůstaly ve městech chráněných kouzelnou energií. S podobným prvkem se čtenář může setkat i v podobně laděné dystopii Dech od Sarah Crossan. Ptačí zpěv se ale v mnohém liší. Autorka vytvořila skvěle promyšlený svět, ve kterém vše logicky funguje. Magickou atmosféru dotváří využití kouzelné síly, o které se v průběhu celé knihy čtenáři dozvídají mnoho zajímavých informací.

Meagan Spooner v pěti bodech

  1. Vždy snila o tom, že se stane archeoložkou, mořskou bioložkou nebo astronautkou.
  2. Vystudovala Hamiltonovu školu v New Yorku, pár let strávila v Austrálii.
  3. Je vášnivou cestovatelkou, výlety do exotických destinací jí často přinášejí inspiraci pro psaní.
  4. Ve svém volném čase hraje na kytaru, čte si nebo si hraje se svou kočkou.
  5. Je spoluautorkou fantasy knihy These Broken Stars, která vyjde v zahraničí na podzim 2013.

Příběh nese prvky klasické dystopie – například skupinu „vyvolených“, která striktně řídí celou společnost ve vlastní prospěch. Hlavní hrdinka Linda představuje prototyp typického občana, který věří falešným ideálům a slepě následuje své vůdce. V průběhu knihy čtenář sleduje hrdinčin psychický vývoj, který autorka skvěle vykreslila. Zaměřuje se i na vedlejší postavy, kterým dává poměrně velký prostor pro rozvoj.

Napětí stoupá

Nuda v případě Ptačího zpěvu nepřipadá v úvahu. Už od samého začátku knihy se napětí a akce neustále stupňují, až do samotného rozuzlení. Romantika se na scéně také párkrát objeví, netvoří ale hlavní kostru příběhu. Meagan Spooner se zaměřuje především na lidskou povahu a důvěru, kterou hrdinové vkládají v ostatní. Ne vždy se totiž vyplatí někomu důvěřovat, což zjistí i hlavní protagonistka.

Ptačí zpěv je knihou, která zaujme především mladé čtenáře. Kouzelný příběh plný nečekaných zvratů, boje o přežití a důvěře zaujímá ve svém žánru jedno z předních míst a donutí vás netrpělivě čekat na pokračování.

  • Meagan Spooner: Ptačí zpěv
  • Albatros, 2013
  • překlad: Zuzana Halamíčková
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
5. září 2013, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ptačí zpěv

Ptačí zpěv
299 Kč 269 Kč