Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zbabělá Dezerce vrcholných politiků SAS před ufony může lidstvo stát existenci a tomu bojový koordinátor musí zabránit, Marko Kloos: Dezerce (První linie 4)

Kloos Marko: První linie 04 - Dezerce PŘEDOBJEDNÁVKA (VYJDE OKOLO 5.3.)

Kvůli/díky svým předchozím činům v boji i mimo něj uklidili četového seržanta na teplé místečko šéfa vojenských instruktorů. Jenže simulace mají do skutečného boje daleko, což těší rekruty, méně jejich velitele. A tak, i když je příprava nováčků k boji s Dlouhány prvořadá, znavený modulář postrádá ostrou akci. Nejnovější odvedenci však na(ne)štěstí pro Graysona zrovna ukončili turnus, takže má čas přemýšlet o budoucnosti a jiných hloupostech.

Ctitelé vesmírné hard science fiction, a milovníci subžánru military obzvláště, si jistě užijí nejnovější svazek oblíbené románové série První linie. Další kniha amerického autora s evropskými kořeny, ****Marko Kloose, čtenářům uchystala plnou nálož zběsilých střetů s vražednými emzáky v daleké budoucnosti. Zápas o suroviny a prostor k životu totiž není pouze výsadou lidí, díky čemuž skončila bratrovražedná válka mezi SAS a SRA, ale započal boj mnohem lítější.

Jenže konkurenti Pozemšťanů mají o poznání větší tělesnou konstituci a vlastně mají mnohem větší úplně všechno – kosmická plavidla, zbraně i aktuální vesmírné teritorium. Mohlo by se zdát, že lidstvo je, po vypátrání Dlouhány a útěku prezidenta i nejvyššího velení Severoamerické aliance v ultramoderních korábech, bez šance. Dost možná by bylo, pokud by nemělo Graysona a další borce, kteří jsou pro ostatní připravení riskovat krk v příběhu nazvaném Dezerce.

Trestná výprava za uprchlými renegáty se vyvíjí dost nečekaně

Jakmile se bojový koordinátor Andrew Grayson vylíže ze šrámů jednoho smrtícího maléru, ihned se ocitá po krk v dalším. Pohodový výcvik mariňáckého potěru jej omrzel a nepřipadá si moc užitečný. I přes dílčí vítězství nad vetřeleckými giganty mají Dlouháni navrch a protiútok lidí na Mars se blíží. Jakákoli pomoc v boji s ufouny by tedy jazýček vah mohla posunout směrem od hrozící prohry. Navrácení ukořistěných zbraní a plavidel, v nichž pozemské elity zběhly do vzdáleného Edenu, by znamenalo jackpot. Jenže to je také risk a zbylé síly se nesmějí tříštit.

Proto se za uprchlou flotilou chystá tajná výprava o velikosti roty, jejímž četám budou velet seržanti, co právě nevylezli z důstojnické školy. A protože se Grayson touží znovu ocitnout „na hrotu kopí“, je zřejmé, jak se postaví k nabídce speciálů. Má však podmínku – velitele si zvolí sám. Což bude trochu oříšek. V prořídlém vojsku nescházejí muži ochotní potrestat zrádce či položit nejvyšší oběť, nedostatková je loajalita ke Graysonovi a profesní virtuozita. Naštěstí serža ví, kde hledat.

**Někdy závisí osud států na pár hrdinech, zřídka však celého lidstva ** Další nálož krvavého adrenalinu, po níž znuděný veterán Grayson i sami čtenáři již dychtivě toužili, si užijí spíše ti druzí. Zatímco bojový koordinátor by po relativně snadném začátku výzvědné mise, a hlavně po prvních obětech mezi spolubojovníky, velice rád přišlápl brzdu, či zařadil zpátečku, příběh a jeho nadřízení na to jdou zcela opačně. Od jisté chvíle nabírá vyprávění stále krutější tempo děje i ztrát na obou stranách konfliktu a neztrácí jej prakticky až do konce.

Při srovnání s předchozími svazky cyklu První linie by se mohlo zdát, že minimalistická výprava do mrazivé prázdnoty vně Sluneční soustavy je příběhem o poznání komornějším, ale není tomu tak úplně. Samozřejmě, že rota v jedné vylepšené zásobovací lodi s menším bojovým doprovodem se nedá srovnávat s dřívějšími vojenskými uskupeními, jichž byl Grayson součástí, a která se v minulých dílech představila v akci.

Marko Kloos v pěti bodech

  1. Je nejvíce znám díky jeho debutové sérii vojenské a válečné science fiction První linie.
  2. Ta aktuálně čítá kromě Smlouvy na život, Evakuace (nominace na cenu Hugo 2015) a Blokády ještě Chains of Command, Field of Fire a Points of Impact.
  3. Dále napsal i Lucky Thirteen, Measures of Absolution, s Ivanem Brandomem komiks Frontlines: Requiem a krátké příběhy Ink and Blood nebo Cake from Mars.
  4. Také je členem společenství Divokých karet George R. R. Martina.
  5. Narodil se a vyrostl v Německu, nyní žije s manželkou i oběma dětmi v New Hampshire, kde je na místě zvaném Castle Frostbite hlídá smečka jezevčíků.

Na druhou stranu, pokud dojde k prozrazení a poměřování sil výzvědné skupiny s uprchlíky disponujícími mnohonásobnou lidskou, zbrojní i materiální přesilou, i ve čtvrté knize vesmírné série čekají hrdinného moduláře a jeho tým velmi žhavé chvíle. Vůbec není jisté, zda trestné komando najde, co hledá, a jestli kdokoli z jeho členů vrátí na Zem. Právě zmíněné pochybnosti týkající se osudů účastníků nebezpečné výpravy (samozřejmě mimo nově jmenovaného poručíka Graysona) jsou asi tím nejsilnějším motorem druhé poloviny knihy.

Zmíněné obavy jsou stejně drásavé pro ústřední postavu, která podřízené nezvykle žene do nebezpečí, i pro fanoušky dalších oblíbených hrdinů série. Všichni si totiž ještě před začátkem expedice užijí pár více či méně překvapivých setkání s postavami, jež dříve odvál čas i autor. Zjevně jim však předchozí krvavá dobrodružství nestačila a nadšeně si do neznáma letí pro extra porci rizika, bolesti a potenciální smrti. Naštěstí v tom s nimi jsou i noví sympatičtí a schopní kolegové.

Pár minut slávy ve jménu vyššího dobra si užilo nejen Sedm statečných

Jak bylo řečeno, čtvrtý díl akčního sci-fi cyklu První linie v mnohém navazuje na úspěšné sourozence. Kromě některých okouzlujících charakterů, jež přizval do akce, nenechá čtenáře na pochybách ani ohledně zajetých kolejí, po nichž sviští doslova i obrazně nadsvětelnou rychlostí. Na své si tentokrát přijdou zejména ctitelé naturalisticky líčených leteckých či pěchotních soubojů a bitev, spíše než milovníci vesmírných bojů.

Autor opět nabízí vše od adrenalinového hledání a skrývání se v radiovém stínu, přes čekání v mrazivé temnotě i na povrchu planet na signál přeživších či vražedný paprsek, jenž ukončil výzvědnou akci a možná i naděje lidského rodu na vítězství, až k probíjení se troskami pokoj za pokojem během ostřelování protivníkových minometů. Pochopitelně je text obligátně zabalený do profesionální vojenské terminologie, jež mu dodává autentičnosti a díky tomu i poutavosti.

Vyprávění ale potěší také fanoušky o něco poetičtějších součástí Kloosovy literární série. Čtenáři si zas budou moci vychutnat dechberoucí a lákavé popisy vzdálených planet, zamyslet se nad životem a smrtí, nad budoucností jednotlivců i národů, osobní statečností či nesmyslností boje člověka s člověkem a bohužel dostanou také příležitost oplakat s přeživšími jejich padlé.

Temné a děsivé linky jsou ale vyvážené mnohými vtipnými glosami (je to asi tak zábavné, jako sledovat schnoucí barvu) nebo možností pousmát se občasnému vojenskému patriotismu (podle založení nebo preferencí) a nechybí ani chlapácky střízlivá, přesto romantická novomanželská linka. Zkrátka i vyprávění s podtitulem Dezerce je příjemné, rychlé a zábavné čtení, navíc se sympatickou jistotou dalšího pokračování, protože Dlouháni ještě zdaleka nedostali, co jim patří (ať tak či tak).

  • Marko Kloos: Dezerce (První linie 4)
  • FANTOM Print, 2019
  • překlad: Jakub Mařík
  • obálka: Chris McGrath
  • 320 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč)
25. března 2021, Olga Buriánková

První linie 04 - Dezerce

První linie 04 - Dezerce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 319 Kč 223 Kč