Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Za co prodáš vlastní duši?, Laura Thalassa: Rapsodie (Handlíř 01)

big_rapsodie-nvw-500469

Nejen fanoušci Sarah J. Maas mohou zbystřit. Do českých knihkupectví totiž dorazila Rapsodie, první díl zbrusu nové temné fantasy série Handlíř z pera Laury Thalassy. Kniha slibuje příběh sirény, která kromě krásné tváře a hlasu skrývá také děsivé tajemství z dětství. Ví o něm pouze jediná osoba – Handlíř. Za tajemství a laskavosti se ale platí. Za co byste byli ochotní prodat vlastní duši?

Callypso je siréna – překrásné stvoření, které kromě božského vzhledu vládne i schopností okouzlení. Ani její schopnosti ji ale neochránily ve chvílích, kdy je nejvíce potřebovala. O její minulosti ví pouze jediná osoba – Handlíř. Tajemný vílí král, který své služby nabízí za magické směnky, laskavosti. Callie jich dokázala nasbírat přes tři sta – jedna směnka za jeden korálek na náramku, kterým ji Handlíř obdařil. Nikdy jejich splacení nechtěl, na sedm let dokonce zmizel…

Vážná situace v Jinosvětě ale donutí vílího krále k zoufalému činu – vrátit se k dívce, kterou před sedmi lety opustil. Po celé zemi mizí vílí bojovníci a vracejí se jen ženy – spící a ve skleněných rakvích, s děsivými dětmi po svém boku. Callie má spoustu otázek na muže, kterého kdysi milovala a který byl jejím jediným přítelem. Dokážou siréna a vílí král spojit síly, aby zachránili Handlířovi poddané a zároveň udržet na uzdě city, které nerezaví?

Co se děje v říši víl?

Rapsodie představuje první díl temné fantasy série Handlíř z pera Laury Thalassy a rozhodně potěší fanoušky Dvorů Sarah J. Maasové. Obě série mají totiž podobný temnější nádech a spojuje je i podobně napsaná romance. Autorka ve svém světě propojuje svět lidí a říši víl, jež existuje paralelně vedle toho lidského. I v něm však žijí magické bytosti a tvorové, kteří svou existenci přísně tají. Oba světy mají pevnou hierarchii a zákonitosti nastíněné a vysvětlené autorkou již v prvním díle.

Laura Thalassa v pěti bodech

  1. Žije v Santa Barbaře v Kalifornii.
  2. Miluje guacamole a čokoládu.
  3. Ráda se válí na gauči ponořená do dobré knihy.
  4. Kromě série Handlíř ji v zahraničí vyšly postapo paranormální romance Rozvrácený svět a Čtyři jezdci.
  5. V dubnu 2023 vyšel titul Bewitched, první díl nové trilogie ze stejného světa jako Handlíř.

Knize nelze upřít čtivost. Napomáhají k tomu i poměrně krátké kapitoly a poutavost, s kterou Thallasy příběh vypráví. Hlavní vypravěčkou je siréna Callypso, které nikdo neřekne jinak než Callie. Pasáže z přítomnosti se střídají s těmi z minulosti, čtenáři tak mají možnost postupně přijít na to, co se v dívčině životě stalo a jak to ovlivnilo její vztah s Handlířem. Samotný příběh by se dal rozdělit na dvě části. Ta první připomíná detektivní pátrání a soustředí se na to, co se děje v říši víl. Právě zde nechybí akce, napětí a momenty, které čtenáře nechají s ústy dokořán. Tou druhou je romantika, na níž se autorka také soustředila, a to ve velkém. A jelikož jde o čtení pro dospělé, nechybí ani pořádně spicy scénky.

Silná témata

I když se může zdát, že je Rapsodie především o vílím dvoře a romantice, úplně tomu tak není. Spisovatelka se ve velkém zaměřila na psychiku hlavní hrdinky Callypso vyrovnávající se už od dětských let se sexuálním zneužíváním. Není to tedy nic pro slabší povahy, jimž by tato tematika mohla vadit. Právě tyto zkušenosti ovlivnily Callie až do dospělosti a je nesmírně zajímavé sledovat, jak se s tím i s pomocí Handlíře vyrovnává. Když už hovoříme o Handlíři… Tajemný vílí princ si jistě získá srdce každé čtenářky (i čtenáře). V mnohém se podobá svému protějšku z Dvorů Maasové, takže dámy… máte se na co těšit.

Svůj prostor dostává rovněž řada vedlejších postav, z nichž většina jsou různé nadpřirozené bytosti. Thalassa v prvním díle představila zajímavý mix, s kterým bude jistě pracovat i v dalších pokračováních. Když už nic jiného, tak není zrovna běžné, aby hlavní hrdinkou byla siréna. Nedočkavci se navíc již dočkali dílu druhého, takže po něm mohou směle sáhnout, jakmile otočí poslední stránky úvodní knihy.

Rapsodie je ideálním čtivem pro milovníky temné fantasy s dávkou romantiky, tajemství a sexy vílích princů, kteří vás dostanou do kolen.

  • Laura Thalassa: Rapsodie (Handlíř 01)
  • Mystery Press, 2022
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • Autor obálky: Dayna Watson
  • 368 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
3. července 2023, Kateřina Kopišťová

Handlíř 01 - Rapsodie

Handlíř 01 - Rapsodie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč