Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z Jiskry se stal Plamen. Bude hořet dlouho a jasně, nebo jej pohltí černá temnota?, Sabaa Tahirová: Plamen v temnotě

Tahirová Saaba: Plamen v temnotě

Jiskra v popelu se uchytila v srdcích čtenářů, a dala tak zažehnout plamenu, který plane v černočerné temnotě. Dystopický žánr se v posledních letech těší hojnému zájmu čtenářů a zdařile obsazuje první místa v žebříčku bestsellerů. Nabídka reaguje na poptávku a na trhu se objevilo nepřeberné množství dystopických románů. Jak je však známo, kvantita nerovná se kvalita a čtenářovo nadšení postupně opadlo ve chvíli, kdy v ruce držel nejméně třetí knihu, která recyklovala předchozí dvě. Nastává tedy nikdy nekončící hon za originálním příběhem.

Jiskra v popelu je jednou z třpytivých perel, které se mezi šedými oblázky dají najít. Ale co pokračování Plamen v temnotě? Navlékne se na pomyslnou šnůru k perle další klenot, nebo po zářivém začátku přibude obyčejný korálek? Druhý díl přímočaře navazuje tam, kde první kniha končí. Elias s Laiou prchají temnými katakombami před Maskami, elitními bojovníky Impéria. Učenka a bývalý voják, kteří se vzepřeli systému a společně propadli hrdlem, musí najít způsob a cestu, jak uniknout nepřátelům, kteří jim šlapou na paty. Nepřátelům a zároveň přátelům.

,,Ty jsi plamen v temnotě. Pokud máš odvahu hořet.“

Helena, nejlepší přítelkyně Eliase, která se svojí volbou stala císařovým Krkavcem, je nucena pod přísahou věrnosti Impériu najít a zabít svého kamaráda. Ani jeden krok vpřed není jednoduchý – Helena bojuje se svým srdcem a rozumem, Laiu žene strach o bratra, který je stále ve vězení a Elias je sužován svědomím a srážen na kolena nemilosrdným osudem. Ani jeden z hrdinů to nemá lehké, všichni však musí jít dál, čas se krátí a každé zaváhání může být osudné. Jiskra dala zažehnout plamenu – bude však hořet, nebo navždy zhasne v temnotě?

Sabaa Tahirová v pěti bodech

  1. Plamen v temnotě je druhý díl plánované tetralogie.
  2. Na první díl, Jiskra v popelu, již byly zakoupeny filmová práva společností Paramount.
  3. Vyrostla v rodinném motelu v Mohavské poušti.
  4. Jiskru v popelu začala psát během nočních směn, když pracovala jako editorka.
  5. V současnosti žije Sabaa se svou rodinou v San Francisu.

Vzhledem k tomu, že celá série je plánovaná jako tetralogie, Jiskra v popelu se stala sice rozsáhlým, ale přeci jen úvodem do příběhu, což dala najevo dráždivě otevřeným koncem, který navnadil na pokračování. Plamen v temnotě navazuje přesně tam, kde se příběh přerušil, a ačkoli se to zdá nemožné, vydává se snad po ještě temnější stezce než její předchůdce. Svět, ve kterém vládne Impérium, je drsný a nemilosrdný. Demonstrace moci pomocí brutality a síly je na každodenním pořádku. A v takovém světě žije trojice hrdinů, z jejichž pohledu je vyprávěn tento příběh. Učenka Laia, bojovnice Helena a bývalý voják Elias. Každý je sužován vlastními démony, touhami a myšlenkami a čtenář si jistě najde svého oblíbence, kterému bude držet palce.

Druhý díl perfektně ukazuje, že autorka má svůj svět, pravidla a celkový příběh promyšlen do posledního kousku. Malinké dílky postupně zapadají do většího obrazu, děj nemilosrdně posouvá hrdiny vstříc svému osudu. Plamen v temnotě je ještě napínavější, dobrodružnější a akčnější než první díl. Po vzoru Jiskry i dvojka nechává za sebou otevřený konec, který křičí po pokračování. Českým čtenářům nezbyde nic jiného, než vyčkat na překlad – datum vydání třetího dílu v originále je stanoveno na konec května 2018.

  • Sabaa Tahirová: Plamen v temnotě
  • Host, 2017
  • Překlad: Petra Johana Poncarová
  • Obálka: Lucie Zajíčková
  • 468 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
27. prosince 2017, Lýdie Hochmanová

Plamen v temnotě

Plamen v temnotě
349 Kč 314 Kč