Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z Gantz se stává honba za body, Hiroja Oku: Gantz 2

gantz-2

Je to už nějaký pátek, co druhý Gantz dorazil na pulty knihkupectví. Je to však díl, jaký čtenáři vyrazí dech. Hiroja Oku předvádí, že dokáže překvapit už na samotném počátku této výjimečné manga série a že je nutné připravit se opravdu na cokoliv.

Vše se zvrhává. Jedinými známými přeživšími se během okamžiku stávají Kei, Masuro a sebevražedkyně Kišimoto. A všichni tři mají v plánu jediné – přežít a nějak zneškodnit toho emzáka, který se je všemi možnými prostředky snaží zabít. Což se sice lehce řekne, ale hůř udělá, když ta slizká potvora vládne nadlidskou silou a je odolná vůči obyčejným palným zbraním. Karta se však obrací ve chvíli, kdy přichází kluk Niši, který dosud stál v pozadí. S jeho pomocí se nakonec podaří odpuzujícího mimozemšťana odprásknout a vrátit se zpět do podivné místnosti.

Akční a napínavé od začátku do konce

Čekání se vyplatilo. Po rozpačitém začátku prvního dílu a slibném konci tu čtenář dostává do rukou Gantz 2, který je v porovnání se svým předchůdcem po všech stránkách živější. Druhý Gantz srší obrovskou porcí akce a napětí. Kulky sviští jedna za druhou, všude je slyšet trhání těl, bzučení hi-tech obleků a zejména řev jednoho velkého emzáka.

Hiroja Oku se do toho pěkně opřel a dává jak hlavním hrdinů, tak i čtenářovi pěkně zabrat. Jestliže bude mít člověk chuť si druhý svazek Gantz přečíst ještě jednou (k čemuž může bez problémů dojít), může si všimnout, že celá akční honička, na které je postaven, ani není příliš složitá a dlouhá. V tomhle případě je totiž krásně vidět, jak autor celou scénu pojal. Natáhl vcelku krátkou honičku takovým způsobem, aby čtenář neměl při čtení šanci si tuto skutečnost uvědomit.

Téměř celou dobu je tedy člověk vtáhnut do děje tak, že prakticky nevnímá okolní svět. Poslední čtvrtina booku se opírá o udělování bodů za právě proběhlou misi a důležitých informací, které se bezprostředně týkají přeživších hrdinů. Hiroja Oku díky těmto faktům dokáže čtenáře dostat do kolen a zajistit si tak jeho plnou pozornost.

Nová mise na obzoru

Velké zjištění na konci svazku čtenáře vzpruží snad ještě víc než samotná předchozí honička. Jenom právem se budou člověku v hlavě míhat otázky typu: „Co vše má pro nás autor ještě připravené?“ Lze předpokládat, že Hiroja Oku překvapí ve velkém ještě nesčetněkrát a tudíž by nebylo od věci se na to řádně připravit a očekávat všelicos.

  • Hiroja Oku: Gantz 2
  • Crew; 2013
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hiroja Oku
  • 224 stran, 199 Kč
31. března 2014, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).