Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Y: Poslední z mužů představuje svět, kde je penis nedostatkové zboží, Brian K. Vaughan: V kruhu (Y: Poslední z mužů 5)

Vaughan Brian K. a Guerra Pia: Y: Poslední z mužů 5 - V kruhu

Kdo by řekl, že katastrofa, při níž přijde o život polovina světové populace, může být legrace. A to dokonce i v případě, že disponujete věcí známou jako penis, což vás do nešťastné poloviny zahrnuje. Komiksová série Y: Poslední z mužů finišuje.

Pro nezasvěcené: V létě roku 2002 zničil virus neznámého původu veškeré spermie, zárodky i plně vyvinuté savce s chromozomem Y. Přežil pouze mladík Yorick a jeho opičák Ampersand. Od Yoricka se čeká, že zachrání lidské plémě před vyhynutím, jeho jedinou starostí ale je, jak se dostat za svojí holkou, kterou gendercida zastihla na druhé polokouli.

Největším tahákem komiksu je nejen chytře vymyšlená apokalypsa se všemi jejími důsledky, ale především preciznost zpracování. Vyhynutí světové populace mužů není samo o sobě nic vtipného, když ale přidáte gang novodobých amazonek, tajnou vládní agentku, ženské komando Mossadu a ninja bojovnici, legrace může začít.

Brian K. Vaughan v pěti bodech

  • Jeho komiksová série Y: Poslední z mužů v Česku právě finišuje, nedávno vyšla předposlední kniha Matka země.
  • Za Y: Poslední z mužů získal pět Eisnerových cen, což je nejvyšší komiksové ocenění.
  • Podílel se jako scénárista a producent na třetí až páté série televizního seriálu Ztraceni.
  • V roce 2006 vydal vynikající komiksovou bajku Smečka z Bagdádu, která reflektovala americkou invazi do Iráku z pohledu zvířat uvězněných v bagdádské zoo.
  • Žije v Los Angeles, je ženatý a má dvě děti.

Erudovaně přisprostlé dialogy hýří odkazy na Bibli, řeckou mytologii, psychologii a dostane se samozřejmě i na pop kulturu nebo obyčejné „staré dobré“ kouzelnické řemeslo. Komiks se nebojí sexu, o němž je dobře známo, že prodává. Hlavní dějová linka je prokládána sny, halucinacemi a vzpomínkami, přičemž tato vrstevnatost drží čtenáře ve střehu.

S každou další knihou příběhové linky rozkvétají a je to právě komplexnost, která nahrává čtivosti a spádu komiksu. Popis světa bez mužů si čtenáři odbyli v několika prvních knihách a nyní se scénárista Brian K. Vaughan může plně soustředit na vykreslování osudů Yoricka a jeho opičáka.

Co se ze začátku mohlo zdát jako ambiciózní bláznivá sci-fi nebo sen radikálních feministek, v druhé půli vyprávění krystalizuje ve vcelku střízlivou úvahu nad vztahem mezi mužem a ženou. Už od prvních knih je ale jasné, že obě pohlaví patří k sobě. Řečeno jazykem komiksu, holky s umělým ptákem svět nezachrání.

  • Brian K. Vaughan: V kruhu (Y: Poslední z mužů 5)
  • kresba: Pia Guerra
  • BB/art, 2011
  • překlad: Petr Zenkl
  • 144 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
14. února 2014, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Y: Poslední z mužů 5 - V kruhu

Y: Poslední z mužů 5 - V kruhu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč