Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Willinghamovy Mýty na cestě na východ, Bill Willingham a kol.: Arabské noci (a dny) (Mýty 7)

kol.: Mýty 07 - Arabské noci ( a dny)

Sedmý a v Česku zatím poslední vydaný díl komiksové série Mýty Billa Willinghama nese název Arabské noci (a dny) a doplňuje známé pohádkové univerzum o zcela nový ansámbl mytologických postav. Série, která pracuje primárně se západním folklórem a mytologií si tentokrát bere na paškál příběhy z dalekého orientu. Porážka nebezpečného nepřítele je totiž nemyslitelná bez navázání důležitých spojenectví. A nejsou to spojenectví vždy jednoduchá, však král Cole by mohl vyprávět.

Arabské noci (a dny) zahrnují komiksové sešity 42–47 a tvoří je čtyři kapitoly opatřené názvy: Špatná angličtina, Džin a tonik s ledem, Návrat do Bagdádu a Válečný čin.

Dosud poslední kniha začíná přesně tam, kde ta předchozí své čtenáře opustila. Modrák se vrátil ze své tajné výpravy do Domoviny, ale vzhledem k tomu, že jeho výlet nebyl tak úplně podle mýtovských zákonů, musí si teď odpykávat trest. Krásný princ mezitím pomalu přestává stačit na své starostovské povinnosti, čemuž moc neprospívá, že do Mýtova právě zavítala delegace arabských mýtů, které by rády s New Yorskou čtvrtí navázaly spojenectví. Jazyková bariéra a zcela odlišné kulturní zvyky přinášejí do Mýtova jen zmatek a problémy. Zvlášť, když se ukáže, že delegace nedorazila s prázdnou, ale přinesla si s sebou značně nebezpečnou zbraň.

Kresba se tentokrát drží tradiční podoby a opět ji má na svědomí skvělý Mark Buckingham, který společně se Stevenem Leialohou svou barevností spoluvytváří podmanivou magickou atmosféru této série. Jako hostujícího kreslíře si tentokrát Bill Buckingham přizval Jima Ferna, spolu-ilustrátora komiksů ze studia DC, který dal podobu závěrečné povídce Balada o Rodneym a June. Ta se v mnohém odlišuje od zbytku komiksové knihy. Nejen kresbou, která sestává z jednoduchých linií a barev, ale také příběhem, jež se jako jediný odehrává v Domovině a vypráví srdcebolnou lovestory mezi Geppettovými dřevěnými figurkami.

Kromě závěrečné balady se tentokrát čtenáři do Domoviny téměř nepodívají, děj se totiž odehrává převážně ve známém Mýtově. Ten se momentálně pokouší přijít s účinným plánem na zničení Nepřítele, jehož totožnost se konečně podařilo odhalit v minulém booku. Z Mýtova se čtenáři na skok přesunou i do samotného Bagdádu a poznají zákoutí jeho mytické části i tajemství, která skrývá.

Sedmé Mýty ocení spíše znalci předchozích knih. Willingham totiž opět působivě rozehrává příběhy již známých postav a soustředí se na psychologický aspekt jejich osobnosti. Jsou to zpravidla vedlejší a zdánlivě méně významné postavy, které se stávají pro děj stěžejními a zdaleka nejzajímavějšími. Žádná výrazná akce čtenáře sice nečeká, ale velkolepost je v případě Mýtů hlavně v maličkostech. Willigham má svůj mytický svět precizně vystavěný, směřuje smysluplně kupředu a pomalu si šlape cestičku k velkým zvratům a epickým bitvám. Arabské noci (a dny) jsou satirickým pohledem na střet dvou odlišných kultur a na vtipné i dramatické situace, které přináší vzájemné nedorozumění.

Této úspěšné sérii vyšel před nedávnem v originále již poslední závěrečný díl. Na ten si čeští čtenáři ještě nějaký ten rok počkají. Do té doby se ovšem mohou těšit na osmé pokračování, které nakladatelství Crew nabídne svým čtenářům již v říjnu 2015 a ve kterém se na scénu konečně vrátí jedna z nejpopulárnějších postav série, Wolfi alias Zlý vlk.

  • Bill Willingham a kol.: Arabské noci (a dny) (Mýty 7)
  • Crew, 2015
  • Překlad: Ľudovít Plata
  • Obálka: James Jean
  • 144 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
8. srpna 2015, Jana Balharová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mýty 07 - Arabské noci ( a dny)

Mýty 07 - Arabské noci ( a dny)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč