Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Williamsův Hardware je stále literární upgrade, Walter Jon Williams: Hardware

502192_bg

Technologický pokrok nejprve poslal lidstvo ke hvězdám (nebo spíš mimo gravitační studnu Země), aby si následně nadnárodní korporace udělaly z planety takovou malou kolonii. Kdo něco znamená, žije v orbitálních habitatech. Ti ostatní si o tom mohou nechat zdát. A taky to s pomocí různých stimulantů dělají. Pokud ovšem nepatří mezi ty, kteří doufají, že se jim povede vzít si vlastní planetu zpět.

Kovboj je žijící legendou. Jako pilot deltaplánu dokázal přemístit jakýkoli kontraband z jednoho konce Ameriky na druhý. A když se létání stalo příliš nebezpečným, změnil pouze dopravní prostředek a pokračuje v obcházení zákonů po zemi. Vzdor všem pokusům o jeho eliminaci zůstává Kovboj neporaženým hrdinou. Jenomže tentokrát se orbitálové chystají dopřát jeho kariéře slavný konec.

Sára netouží po ničem menším než po cestě pryč ze Země. Život na orbitě je pro ni vizí ráje. Její bratr sice tento sen nesdílí, ale ona přesto věří, že i on nakonec podlehne příslibu lepší existence mimo gravitační studnu. K tomu ale Sára potřebuje sehnat dostatek prostředků. A současný kontrakt může být přesně tou poslední tečkou za životem pozemšťanky, v který doufá. I když je to práce pro jednu z velkých korporací a může se až příliš snadno změnit v trochu jinou cestu do ráje.

Walter Jon Williams v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1953 ve státě Minnesota.
  2. Jeho kyperpunková díla jsou dnes právem považována za klasiku žánru.
  3. Kromě science fiction je autorem i několika historických románů.
  4. Napsal přes dvacet románů a několik filmových a televizních scénářů.
  5. Žije se svou ženou v Novém Mexiku.

Oba hrdinové budou muset spojit své síly a doufat, že se jim podaří vyzrát na všudypřítomné nástrahy korporátních intrik. Ostatně zemřít v tomto světě je až tragicky jednoduché. Atmosféra tohoto příběhu je sice plná jedniček a nul, ale zároveň natolik hutná, že jí není úniku. Nelze než se jí poddat a užívat si toto klasické dílo kyberpunku plnými doušky. A třeba i s pomocí některé z her, které se tímto románem inspirovaly.

Bez nadsázky lze říct, že Hardware je kyberpunk a kyberpunk je Hardware. Williamsova budoucnost obsahuje dokonalý mix moderních technologií, dystopie a černého humoru (jak jinak brát oficiální sázky na počet zabitých během noci?), která se místy až příliš blíží naší současnosti. Byť se zatím obejdeme bez vyspělých implantátů a naše korporace se drží víceméně při Zemi. Až na drobnosti (například způsoby připojování se k síti) zůstává Hardware stejně aktuální jako v době svého vzniku. Reedice navíc obsahuje velice povedené zakončení jedné z vedlejších dějových linií, které významně ovlivňuje celkový závěr knihy. Ne nadarmo je tento román Waltera Jona Williamse řazen ke klasikám žánru.

  • Walter Jon Williams: Hardware
  • Argo, 2022
  • Překlad: Aleš Drobek
  • Obálka: Dark Crayon
  • 408 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
21. listopadu 2022, Tomáš R. Tokoš

Hardware

Hardware
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč