Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Walter Moers zve čtenáře na další výlet do fantastické Zamonie, Walter Moers: Město snících knih

Moers Walter: Město snících knih

Po sedmi letech vydává německý spisovatel v pořadí už čtvrtou knihu o zemi, v níž se může stát cokoli. To platí i pro román jako takový, pohádkové motivy se s černým humorem a podivnými spojeními cizích slov střídají stránku za stránkou. Nejen díky tomu dokáže Moers čtenáře strhnout a donutit ho ztotožnit se s hlavní postavou, i když má pravděpodobně poněkud odlišnou tělesnou stavbu.

Jako v minulých dílech série o Zamonii, ani ve Městu snících knih není hlavní postavou člověk. Nyní ale autor sáhl z části i do fauny z pozemských mýtů, protože příběhem provází mladý a sympatický, ale trochu obtloustlý drak Hildegunst z Mýtotesů. Jinak se čtenář může těšit na nálož zcela nových, originálních stvoření, která mohou, ale nemusí být přátelská, přičemž první dojem často není tím správným.

Neotřelé je také místo děje, pro literární dílo ale určitě vhodné. Převážná část příběhu se totiž odehrává ve městě jménem Knížkov, jehož obyvatelé doslova žijí četbou. Ta jim díky různým odlišnostem tamějších knih zprostředkovává nejrůznější smyslové vjemy, včetně šílenství a nezřídka dokonce i smrti. Právě tam se vydává teprve sedmasedmdesátiletý hrdina poté, co z odkazu mrtvého strýce získá podivný manuskript. Jeho dokonalý a čistý styl dokáže i na pár stránkách srdceryvně rozplakat, aby za chvíli donutil svíjet se smíchem. Genialita anonymního spisovatele draka natolik uchvátí, že se ho vydá hledat. A tady příběh začíná.

Celou knížkou provázejí časté ilustrace, které jsou i přes svou občasnou znepokojující podobu především roztomilé. Moers také využívá odlišné formy písma (například na citace z knih), čímž činí text zajímavý i pro mladší čtenáře. Psaní v ich-formě jen zvyšuje schopnost textu uchvátit. Děj zůstává pozoruhodný po celou dobu, neustále se objevují nové postavy, které mohou být i nějak provázané s těmi již známými, což člověka nutí neustále přemýšlet. Příliš neruší ani menší odchylky týkající se především mýtů a historie Zamonie.

Své by si zde mohli najít jak dospělí, tak starší děti – díky obsažnosti vedlejších motivů i proměnlivosti toho hlavního, který se napříč příběhem přelévá z hororové atmosféry do domácího prostředí a satirických vsuvek opravdu rychle. Jako celek ale působí především příjemně nabuzujícím dojmem. Do hlavy čtenáře nevstupují temné představy, ani mu ji nezatěžují složité teorie o náboženství a sociologii. Naopak, u čtení si každý příjemně odpočine a možná i načerpá nové nápady, neboť autor jich má snad nekonečné množství.

Walter Moers v pěti bodech

  • Narodil se roku 1957 v Německu.
  • Pracuje jako kreslíř, spisovatel a scénárista.
  • Je jedním z nejznámějších a komerčně nejúspěšnějších německých komiksových kreslířů.
  • Vyhýbá se publicitě a rozhovory poskytuje jen velmi zřídka.
  • S prof. dr. Nachtigallerem založil zamonskou Noční školu, která existuje pouze na internetu a je každému volně přístupná na www.zamonien.de.

Ve prospěch Města snících knih dále hovoří i to, že s předchozími knihami z řady Zamonie není kromě samotné vymyšlené říše nijak zvlášť provázán, takže se dá číst i samostatně. Ale ten, kdo napřed přečte předchozí díly, bude přeci jen o něco informovanější, co se týče provázanosti celého světa a znalosti míst, které jsou zde zmíněné jen okrajově. Navíc také může potkat například potomky postav z minulých knih, což vytváří téměř dokonalý živoucí svět.

Téměř na každé stránce je poznat, že si autor velice rád hraje se slovy. Nutno poznamenat, že se mu ve většině případů velmi daří – nápaditá slovní spojení nebo zcela vymyšlená slova, vzniklá většinou složením nějakých jednoduchých již existujících, text značně oživují. Tady by také bylo na místě vyjádřit obdiv překladateli, který z německého originálu povedeně přeložil většinu výše zmíněných jevů.

Na závěr snad už zbývá jen poznamenat, že originálních, zábavných a trochu šílených knih není nikdy dost, a Walter Moers se v tomto žánru očividně cítí jako ryba ve vodě. Konečný verdikt zní: oddechová četba k pousmání, při které se ale nejeden čtenář snad i zamyslí.

  • Walter Moers: Město snících knih
  • Talpress, 2012
  • překlad: Pravoslav Prokeš
  • obálka: Walter Moers
  • 444 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
15. března 2013, Klára Konečná

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).