Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyžene Drake čerta ďáblem, nebo andělem?, Peter McNeal: Drake (Spálený muž 1)

McLean Peter: Spálený muž 1 - Drake

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, praví stará moudrost. A skutečně, často opakované zlozvyky vás mohou přivést do potíží, ať už se jedná o něco tak potenciálně lákavého jako hazard, nebo výnosného, jako je černá magie. Svoje o tom ví Don Drake, jenž nám předkládá vyprávění o obratu v kariéře a možná o počátku své spásy.

Onen muž má v životě totiž opravdu co napravovat. Do rukou se mu dostala soška uvězněného démona Spáleného muže, s jehož pomocí vyvolává jiné pekelníky – především proto, aby za peníze připravil lidi o život. Pěkně si na něj ukažte, milé děti, a vezměte si z něj příkl… Vlastně chci říct, nikdy nebuďte jako on.

Když už jsme u těch děti, právě Don jedno z nich připravil o život, když vyřizoval zakázku pro démonického bosse podsvětí Pelyňka. Bohužel je nucen do zakázek dalších, což rozhodně nepotěší jeho přítelkyni – alchymistku Debbie. V životě se mu ovšem zároveň objeví úplně nová dívka jménem Trixie. Don má zkrátka děvčata velmi rád – až na jistá ženská zjevení, usilující mu nyní o život.

Peter McLean v pěti bodech

  1. Narozen roku 1972 poblíž Londýna.
  2. Z norwichské alternativní scény si odnesl znalost praktické magie.
  3. Od třinácti let se věnuje kung-fu.
  4. V současnosti pracuje v datacentru americké nadnárodní společnosti.
  5. Další díly série Spálený muž nesou tituly Dominion a Damnation.

Co si budeme povídat, jistý druh urban fantasy si začíná vytvářet svá specifická klišé, stejně jako epičtější podoba žánru. Drake nezapře určitou spřízněnost s Harrym Dresdenem od Jima Butchera nebo ještě lépe se Sandmanem Slimem z pera Richarda Kadreyho. Je však pravda, že na rozdíl od těchto osob má Donova práce užší zaměření a on sám je o něco větší břídil, takže ve svých příbězích bude mít ještě menší kontrolu nad případnou krizí. Stejně jako někteří hrdinové realistických noirových příběhů je sice zvyklý stýkat se s členy podsvětí, zároveň mu právě to přinese spíš potíže než výhody. Lze tedy říci, že ačkoliv autor Peter McLean používá osvědčené vzorce, dokáže je specificky promíchat.

Na druhou stranu, námět není možná tak úplně vyzrálý, jak by mohl být. Od samotného začátku by nejednoho čtenáře mohla pobavit myšlenka, že vyvolávač démonů poskytuje své služby právě jiným pekelníkům, ovšem jakmile se metafyzické vztahy trochu vyjasní, je již snadnější základ příběhu akceptovat. Protagonistovo vyprávění nepostrádá břitký vtip, i když žertování možná nejde příliš dohromady s výše popsanou tragédií, jíž Don zavinil. Očekávatelně se nám také dostane dávka vulgarismů a dráždivých sexuálních motivů, které naštěstí vyznějí spíš zábavně než samoúčelně. Jako mnohé další urban fantasy dokáže i Drake propojit svět naší každodennosti s fantastickými prvky…. Jenže si za chvilku uvědomíte, že ve světě knihy skoro nic všedního neexistuje a takřka vše, s čím se Don setkává, nějak souvisí s magií i silami pekla a nebe. Nadpřirozenu tak schází určitý potřebný kontrast.

Nová série Petera McNeala má našlápnuto k získání zaslouženého čtenářského zájmu. V porovnání se sobě podobnými rozhodně patří k silnějšímu průměru a autor sám v dalších dílech pravděpodobně ještě více vyzraje.

  • Peter McNeal: Drake (Spálený muž 1)
  • Host, 2017
  • Překlad: Michaela Macková
  • Obálka: Braňo Matis
  • 302 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
15. srpna 2017, Jiří Kábrt

Spálený muž 1 - Drake

Spálený muž 1 - Drake
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč