Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyšla Zmrzlina a Smutek. Zastánci nekorektního humoru puknou smíchy, Kyanid a Štěstí 2

kol.: Kyanid a štěstí 2 - Zmrzlina a smutek

Spousta lidí má čas od času potřebu se samotná zavřít do temné místnosti a smát se humoru tak zvrácenému, že číst si ho na veřejnosti, tak si od zbytku společnosti koleduje o ukamenování. Je nespočet dobrých morálních nebo logických důvodů, proč si nedělat legraci z rasismu, handicapovaných lidí nebo mrtvých dětí. A v seznamu dobrých důvodů, proč si z nich srandu dělat, je Kyanid a Štěstí na vrchní příčce. Druhý díl téhle kreslené zvrácenosti právě vychází u nás v nakladatelství Computer Press.

U lidí, kteří nemají internet nebo zkrátka pohrdají sociálními sítěmi, je ještě omluvitelné, pokud na tento webkomiks nestihli narazit. U těch ostatních by se tomu ale dalo uvěřit jen stěží. Domovskou stránku těchto stripů na Facebooku totiž sleduje přes devět milionů fanoušků a nespočet dalších skupin si je s nadšením vypůjčuje a sdílí dále. Ti nejvěrnější nadšenci je dokonce překládají a tak komunita fanoušků neustále expanduje.

Zmrzlina a Smutek má sice malý formát, ale zato 150 pečlivě vybraných stripů. Forma vtipů se za ta léta nezměnila, jen párkrát se napříč knihou jako zpestření mihne celostránkový výjev ze sady Ježíš a extrémní sporty. Ne všechny vtipy jsou tak úderné, ale spektrum absurdit je veliké dost na to, aby si každý našel to svoje. Bohužel některé z nich utrpěly vinou překladu do češtiny a nevyznívají zdaleka tak dobře, jak autoři zamýšleli. Obsaženy jsou i méně známější kousky a tak nehrozí, že by si někdo koupil něco, co už celé přečetl na internetu.

Autoři v pěti bodech

  1. Všichni autoři žijí daleko od sebe, pro své porady často používají Skype.
  2. Na komiksu začali pracovat v roce 2004, ale až o tři roky později se všichni poprvé setkali v San Diegu na Comic-Conu.
  3. Domovská stránka Kyanidu a Štěstí je Explosm.net.
  4. Pod záštitou CaH vycházejí kromě stripů i krátké animáky.
  5. Aby Dave mohl osobně s ostatními v USA pracovat na krátkých filmech, sepsal petici pro udělení víza, kterou za tři týdny podepsalo přes 130 tisíc lidí.

Ovšem i na tento případ jsou autoři připraveni, a tak má Zmrzlina a Smutek co nabídnout také fanouškům s velkým F, kteří se už stihli pročíst těmi stovkami komiksů, co mají kluci z Explosm.net na svědomí. Přináší totiž opět třicet unikátních, doposud nevydaných stripů, aby měli poctiví kupující nějaký ten pocit exkluzivity. Navrch přihazují ještě bonusové stránky v podobě Interaktivit pro děti a pomalejší dospělé, což jsou typické křížovky nebo doplňovačky, okořeněné osobitostí autorů.

Černý humor je vždycky chůze po tenkém ledě. A přesně z toho důvodu není Zmrzlina a Smutek knihou pro každého. Spousta lidí prostě její ujetý smysl pro humor nepochytí, nebo jim zkrátka nepadne do noty. A nemálo z nich taky určitě urazí – ale to je jedno z kouzel díla. Čtenář komiksu neznalý by si měl proto raději preventivně na internetu přečíst pár nejprofláknutějších stripů, ať se ujistí, že se mu při čtení nebudou ruce samovolně svírat v pěst.

Tenhle komiks může paradoxně nejméně nabídnout těm nejvěrnějším, ale i tak se jedná o dobrou koupi úplně pro všechny. Kdo si totiž Zmrzlinu a Smutek pořídí, má nejspíš už určitou představu o tom, co od Roba, Davea, Matta a Krise očekávat. A přesně to také dostane, nic víc, nic míň. Jediným mínusem je, že sbírka je moc krátká. Ale tomu alespoň plně odpovídá nízká cena.

  • Rob DanBleyker, Dave McElfatrick, Matt Melvin a Kris Wilson: Zmrzlina a Smutek (Kyanid a Štěstí 2)
  • Computer Press, 2014
  • 176 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
14. října 2014, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kyanid a štěstí 2 - Zmrzlina a smutek

Kyanid a štěstí 2 - Zmrzlina a smutek
199 Kč 179 Kč