Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Výprava za Ptákem času, Loisel - Le Tendre

Loisel - Le Tendre: Výprava za ptákem času

Komiks to nejsou jenom chlápci v červených pláštěnkách a srandovních slipech (to nemá být útok na fetišismus). A v Crwi se nás o tom letos rozhodli přesvědčit. Po kouzelném a jen těžko zařaditelném Kůstkovi a naopak absolutně klasické dračákovské akci Dragonero si na nás nachystali trumf v podobě fantasy eposu Výprava za Ptákem času.

Jasně chápu, že název ani základní zápletka o putování za mocným artefaktem, který jako jediný může zachránit svět před návratem zlého boha Ramora, zní tuctověji než…než v podstatě cokoli. Nenechte se zmást, tady je opravdu něco jinak. Ale to asi nikoho nepřekvapí, když jde o dílko francouzských tvůrců. V Evropě se věci dělají holt jinak.

Stačí se jenom podívat na složení družiny. Tvrdé jádro tvoří Pelissa, mladá vnadná dcera čarodějné kněžny Mary a zestárlý hrdina rytíř Bragon, který možná je, a možná není jejím otcem. Po chvíli se k nim přidává Tajemný neznámý, reptal a komik, jehož jméno a tvář nikdy nespatříme. Proč? Protože to Pelisse přijde více sexy. Aby nechyběl žádný archetypální (vidíte tu klasickou recenzentskou fintu – když se kniha líbí, mluví se o archetypech, když se kritizuje tak jsou to najednou klišé) družiník, tak přibude ještě moudrý čarodějný kníže a odpadlý nepřítel, který prohlédl a poznal tu dobrou stranu.

Nic není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Pelissa je značně svéhlavá a způsobí více problémů než jich vyřeší, převážně povolením tkanic výstřihu, popřípadě vyšpulením zadečku. Navíc ještě více čeří vodu mezi čarodějem Bodiasem a Bragonem, kteří najednou musí vyřešit otázku sporného otcovství. Neznámý sice celou cestu taky jenom komplikuje svým reptáním, ale nakonec je to on, kdo bude Vyvolený (ale samozřejmě k něčemu jinému než čekáte, pamatujte jsou to Francouzi).

Jako v každé správné putovačce ani ve Výpravě za Ptákem času nechybí spousta exotických krajin s poetickými názvy jako Chrám zapomnění, Pomezí Tisíce zelených barev nebo Pomezí Rozpukané země. Stejně tak hrdinové narazí na nejrůznější rasy i potvory. Ale na nějaké elfy, jednorožce a draky zapomeňte. Obecně tady krom hlavních hrdinů na normálního člověka skoro nenarazíte
Kreslíř se totiž vyžívá v tvorbě disproporčních humanoidů a zvířat, kterým za vzor více než mytologické bytosti stáli dinosauři. A úplnou specialitkou jsou pidipotvory od Pellisina mazlíčka, přes „vysavače myšlenek“ z Chrámu, Fola von Dola (tady najdeme tu červenou pláštěnku) až po tajemného Strážce hnízda (tady zase ty slipy – asi proto, aby bylo jasné že je to komiks).Vůbec celá vizuální stránka komiksu je svérázně pojatá a dodává mu jedinečné kouzlo.

Autoři ale neochudí čtenáře ani o další ingredience, které každá správná epická fantasy prostě musí mít. Nechybí hrdinské sebeobětování ani zrada. Z minulosti na hrdiny vyskočí nejeden pavučinami ozdobený kostlivec. Přátele i nepřátele postavy nacházejí vždy tam, kde je nečekají a nechybí ani nejrůznější proroctví – samozřejmě naplněná.

Jsou tu i věci běžně nevídané – povedené dialogy, humor a množství sexuálních narážek (no neskončí to jenom u narážek, ale pamatujte, jsou to Francouzi), stejně jako nevídaný vypravěčský um. Celou dobu si autoři se čtenářem zahrávají, kladou mu nejrůznější okaté indicie, aby pochopil, co ho čeká.
Uspokojený čtenář si hladí své ego a čeká na předpovězené. Teprve když k tomu dojde, tak pochopí, že šlo jenom o klamný manévr. Smysl a pointa je někde úplně jinde. Přesto vše do sebe perfektně zapadá, jenom vás autoři celou dobu tahali za nos. O to větší to má účinek. Závěr vás prostě úplně posadí na zadek.

Pokud si někdo myslí, že fantasy nemá v komiksu své místo (nebo naopak komiks ve fantasy), tak po přečtení Výpravy za Ptákem času svůj názor rozhodně změní. A že s tou americkou dominancí v komiksu to nemusí být tak absolutní, jak se na první pohled zdá. Evropské komiksy mají mnohem těžší cestu na světlo světa, ale ty co ho spatří, jsou opravdovými klenoty. Výprava za Ptákem času je toho jasným důkazem. Návštěvou kouzelné země Akbaru neprohloupíte ani pokud nejste komiksovými fanoušky.

  • Loisel – Le Tendre: Výprava za Ptákem času
  • vydal: Crew, Praha 2010
  • překad: Richard Podaný
  • obálka: Loisel
  • 224 stran / 789 Kč (váz.) / 549 Kč (brož.)
23. prosince 2010, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).