Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Výprava pod vrstvu všední reality, Marina a Sergej Djačenko: Vita Nostra

Djačenko Marina a Sergej: Vita Nostra

Realita, kterou vnímáme běžným zrakem, není mnohdy takovou, jakou se zdá být. Realita je jako cibule – má spoustu vrstev, které se objeví až postupným sloupáním. Pro šestnáctiletou Sašu Samochinovou existuje jen jedna realita, a to ta, ve které si užije prázdniny a nastoupí na svou vysněnou vysokou školu. Pro spoustu lidí má však osud připravenou jinou cestu, po níž se musí vydat a pro Sašu si přichystal takovou, která rozhodně nebude procházkou růžovým sadem.

Šestnáctiletá Saša si užívá zasloužené dovolené. Svěží mořský vzduch, teplé moře a hřejivé paprsky sluníčka. Idylku však nečekaně naruší muž v černých brýlích, který Saše oznámí, že pro něj musí splnit jisté úkoly, nebo se stane něco špatného. Úkoly se zdají být naprosto nesmyslné a absurdní, muž s brýlemi se však nebojí ukázat, že to myslí vážně. Saša tedy se strachem poslušně plní, o co ji muž žádá, a čím dál tím více se zamotává do sítě, ze které není úniku.

Úkoly to zdaleka nekončí. Muž dívku donutí nastoupit na tajemnou Vysokou školu speciálních technologií v zapadlém městečku. Učivo, které studenti studují, se nepodobá ničemu, s čím se za svůj život setkali. Nesmyslné úlohy bez návodu by se ještě daly zkousnout, ale ostatní studenti vyšších ročníků rozhodně nejsou vhodnou motivací. Ti, kteří neuspějí u zkoušek, zmizí. A ten zbytek? S tím také není něco v pořádku… Čeká Sašu stejný osud, nebo se dokáže vymanit z vlivu muže s černými brýlemi a uteče na normální školu?

Marina a Sergej Djačenko v pěti bodech

  1. Jedná se o manželský pár.
  2. Na kontě mají více než 26 románů.
  3. Podle jejich scénářů bylo natočeno několik filmů.
  4. V roce 2005 získali na Euroconu cenu pro nejlepší evropské spisovatele fantasy literatury.
  5. Vita Nostra je jejich první román vydaný v ČR.

Literatura z východu má specifický ponurý háv, jenž celou knihu halí do lehkého pochmurna. Stejným východním pošmournem oplývá i Lukjaněnkova série o Noční hlídce nebo například Metro 2033 od Glukhovského. Ani Vita Nostra není této atmosféry ušetřena. Nicméně ačkoli by se to mohlo zdát jako mínusový bod, opak je pravdou. Stísněnost skvěle podtrhuje výsledný dojem z knihy a vryje se čtenářovi do paměti.

Vita Nostra přestavuje abstraktní krásné podivno. Jinak snad ani nelze popsat magický svět, ve kterém se Saša ocitá. Děj přichází ve vlnách s gradujícím magickým realismem na pozadí. Úvod, zmatení, změny, pochopení. Tento román by se z fleku dal přirovnat k takovému knižnímu Matrixu.

Saša jako hlavní hrdinka je poměrně sympatická postava, kterou tvůrci vhodí do víru nepředstavitelných událostí, kterým čelí, jak nejlépe umí. Vědy vyučované na VŠST svou povahou mění své studenty. Postupnou přeměnu u Saši vykreslili autoři brilantně, stejně jako celý svět, v němž se Saša ocitá. Psychologický rozpad dívčiny osobnosti je jednou ze silných linek v knize, které děj táhnou dopředu. Místy se objevují bizarní prvky perfektně dokreslující zvláštnost knihy samotné. Ve chvíli, kdy čtenář dojde do konce, by měl být připraven téměř na vše.

Vita Nostra je dle čtenářů a kritiků považována za jedno z nejlepších děl této manželské dvojice. Byla přeložena do řady jazyků po celém světě. Zde je rozhodně na místě pochválit skvělý překlad, který měl na starosti Konstantin Šindelář. Vita Nostra není jen tak obyčejná kniha a její choulostivé poselství by nesprávným překladem mohlo snadno zaniknout. Naštěstí překlad zafungoval na jedničku, a tak i čeští čtenáři se mohou pohroužit do fantaskního světa, kde není vše, jak se zdá a kde slova mají skutečně moc měnit a přetvářet realitu, jak ji známe.

Série má v současné době čtyři díly. Vita Nostra by skvěle fungovala i jako samostatná kniha bez dalších dodatků. Nelze si moc dobře představit pokračování bez narušení unikátnosti, kterou se toto dílo vyznačuje. Jak všechny díly fungují jako celek, na to si budou muset čtenáři počkat, jelikož byl zatím přeložen do češtiny pouze první díl.

  • Marina a Sergej Djačenko: Vita Nostra
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Konstantin Šindelář
  • 440 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
19. listopadu 2018, Lýdie Hochmanová

Vita Nostra

Vita Nostra
399 Kč 359 Kč