Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Výprava do tajných zákoutí psí duše je v podání krále hororu velmi znepokojivá, Stephen King: Cujo

King Stephen: Cujo - brož.

Pes, který štěká, nekouše. Pokud to ovšem není bernardýn Cujo, jehož Stephen King vybavil vzteklinou a neutuchající chutí zabít vše lidské, na co narazí. A nebyl by to King, kdyby Cuja čekala jenom odchytová služba nebo jedna rána z policejní pistole. Hrůza se probouzí v městečku Castle Rock.

Tad je malý chlapec žijící v malém městečku ve státě Maine. A jako každý kluk má i on bujnou fantazii. A k tomu i problémy s monstry. Jedno takové se mu nedávno usídlilo v jeho šatní skříni a nenechá ho v noci spát. Tadovi rodiče se k celé věci staví poněkud neopatrně. Ostatně jako všichni dospělí, když je jejich synáček neustále obtěžuje výmysly o strašidlech a hrozivých očích pozorující každý jeho pohyb. Obzvlášť když se ukáže, že ty oči patří jednomu z Tadových plyšových medvídků.

Oba rodiče mají koneckonců svých starostí až nad hlavu. Donna si ještě pořád nemůže zvyknout na to, že se rodina přestěhovala z velkoměsta do zapadákova, kde největší zábavu nabízí neutuchající drby místních žen a občasná příležitost k milostnému dobrodružství se samozvaným básníkem. Vic se zase se svým společníkem zoufale snaží zachránit svou krachující marketingovou agenturu, jenž po jejich exodu do Castle Rocku (a jedné katastrofálně nepovedené kampani) hrozí ztráta největšího zákazníka. A do toho všeho se připlétá vzteklinou stižený Cujo, který se z milovaného a krotkého pejska rychle mění ve vraždící bestii.

Stephen King v pěti bodech

  • Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  • Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  • Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  • Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  • Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Všechno tedy spěje přesně ke katastrofě převyšující klasické hrůzy mainského maloměsta. I když samozřejmě katastrofy odehrávající se ve státě Maine jsou Kingovou specialitou. Zatímco Vic odlétá zachránit firmě reputaci, zůstávají jeho žena se synem uvězněni v Castle Rocku, kde zatím umírá první člověk. Osud (tedy autor) navíc zlomyslně dělá vše pro to, aby měl Cujo dostatek času splnit si všechna přání svého nemocného já. Začíná drama, na jehož konci zůstane celá komunita doslova ochromená tragickými událostmi způsobenými jediným psem. Pokud to ovšem vůbec ještě je pes a ne odkaz dávno mrtvého policisty, který v Castle Rocku kdysi soustavně (a brutálně) zabíjel malé děti.

Stephen King děj pečlivě připravuje na velké finále. Využívá přitom svůj bohatý talent přiblížit čtenářům všechny hlavní postavy natolik detailně, že je nemožné ztotožnit se s jejich životy, starostmi a sny. A s jejich zoufalými snahami dožít se konce Cujova řádění. V přímém přenosu se tak odehrává boj na život a na smrt, sny o lepší budoucnosti opouští jednotlivé oběti spolu s jejich krví a nad tím vším stojí tajemný odkaz masového vraha. Ačkoli je tento román poměrně jednoduchý a přímočarý, postupně gradované napětí a autorův smysl pro spojování nadpřirozena s reálnem dodávají této knize kouzlo, které čtenáře doslova přinutí zhltnout celé vyprávění na jeden zátah. Cujo sice nepatří k nejlepším počinům krále hororu, ale jako jednohubka funguje i po bezmála třiceti letech zatraceně skvěle. Jen je třeba nebrat hrozby skutečných bernardýnů doslova.

  • Stephen King: Cujo
  • Beta Dobrovský, 2016
  • Překlad: Ivan Němeček
  • Obálka: Robin Brichta
  • 336 stran, 259 Kč (v eshopu Fantasye již za 233 Kč)
4. října 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Cujo - brož.

Cujo - brož.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč