Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vymodlené pokračování konečně u nás, Neal Shusterman: Bez citu (Bez šance 2)

brz citu

Čeští fanoušci série Bez šance už ani nedoufali, že by se kdy dočkali překladu druhého, potažmo i dalších dílů této dystopické série. Nakladatelství Yoli ale neskutečně překvapilo, a to nejen s reedicí prvního dílu v novém slušivém kabátku, ale rovnou i s překladem pokračování. Přání se tak plní, a to i ta nejvíc nemožná. Jak pokračuje příběh ze světa, ve kterém je normální své dítě poslat na jistou smrt?

Rozpojení – vědomé rozdělení lidského těla a darování jeho částí a orgánů někomu, kdo je využije lépe. Ve světě, ve kterém Lev, Risa a Connor žijí, jde o úplně běžnou věc. Děti od 12 do 17 let mohou být svými rodiči kdykoli posláni na rozpojení, ať se jim to líbí či ne. Někteří věřící dokonce své děti už od mala vychovávají jako desátky – náboženské oběti Bohu, které budou rozpojeni. Části lidského těla se stávají nedostatkovým zbožím, a proto zde funguje i černý trh, kam unášené děti dopravují Orgánoví piráti. A nakonec jsou tu Tleskači – teroristická skupina, jejíž členové si z krve dobrovolně nechali udělat třaskavinu a mohou se kdykoli samovolně odpálit.

Connorovi, Rise a Levovi se sice podařilo uniknout jisté smrti rozpojením, jejich cesty se však nečekaně rozešly. Každý z nich tak čelí nové roli, které se musí zhostit. Connor se stal symbolem odboje a vůdcem rozpojencům. Risa skončila na vozíčku a musí se smířit s novým handicapem. A Lev se stal inspirací spousty mladých jako tleskač, který netleskl. Rozhodně žádný z nich není v bezpečí. Vláda má na ně neustále spadeno a je jen otázkou času, kdy vyhlásí přímý útok. A nakonec je tu Cam – uměle vytvořený člověk, jehož zrod s sebou přinese něco úplně nového…

Cena lidského života

Po bezmála šesti letech se čeští čtenáři konečně dočkali druhého dílu série Bez šance Neala Shustermana. Bez citu navazuje přesně tam, kde skončil první díl a vrhá se rovnou do akce. Příběh je zasazen do fiktivního dystopického světa, ve kterém je pro děti mezi dvanácti až sedmnácti běžný proces rozpojení – terminace lidského života a darování částí jeho těla a orgánů pro další použití. Právě to ji činí tak děsivou a zároveň fascinující. Autor si nebere žádné servítky, tedy nic pro slabší povahy. Série je drsná, realistická a syrová. Čtenáři spolu s postavami pocítí děs na vlastní kůži díky barvitým popisům, z kterých člověka zamrazí.

Neal Shusterman v pěti bodech

  1. Je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii.
  2. Za své romány pro mládež Everlost a Downsiders byl nominován na dvanáct státních čtenářských cen.
  3. Jeden z jeho románů byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež podle Americké knihovnické asociace.
  4. V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež.
  5. Píše také scénáře k filmům a televizním programům.

Stejně jako v prvním díle se i zde nachází hned několik vypravěčů. K Levovi, Connorovi a Rise se přidává celá řada nových vedlejších postav, kteří čtenáři ještě více přiblíží celou podstatu, a to hned z několika úhlů pohledů. Hrdinové i celá společnost se neustále střetávají s tím, zda je rozpojování morálně a eticky správné a jaká je vlastně cena lidského života. Nad těmito otázkami tak nutí přemýšlet i samotného čtenáře. Autor také vytáhl další aspekt příběhu, který byl představen už v prvním díle, a to tzv. čápnuté děti. Každý rodič má totiž po narození možnost dítě odložit na prahu někoho jiného, pokud ho nechce. Skrze novou postavu tak Shusterman přináší téma nechtěných těhotenství, vlastní identity a pocitu méněcennosti.

Bez citu

Celá série je neskutečně fascinující, a ne zrovna lehké čtení. I přes pomalejší začátek a uvedení do příběhu na čtenáře čeká neskutečná jízda, která vyvrcholí epickým bojem na samotném konci. Je třeba se psychicky připravit i na to nejhorší, neboť autor se nebojí své postavy zabíjet, a to i po desítkách či stovkách a nemá problém zabíjet ani děti. Těch šest let čekání se rozhodně vyplatilo, protože série Bez šance představuje rozhodně jednu z nejlepších věcí, kterou v žánru najdete.

Bát se nemusí ani ti, kdo by si sérii chtěli přečíst od samotného začátku. Původní edici prvního dílu sice už hodně dlouhou dobu prakticky nejde sehnat, nakladatelství Yoli na to ale myslelo. První díl tak vyšel ve zbrusu nové paperbackové edici, která vizuálně ladí s druhým dílem.

Bez citu je ideálním čtivem pro milovníky mrazivých dystopických příběhů, které čtenáře nutí zamyslet se nad cenou lidského života a tím, co to vlastně znamená být naživu.

  • Neal Shusterman: Bez citu (Bez šance 2)
  • Yoli, 2022
  • překlad: Petr Kotrle
  • 368 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
22. března 2023, Kateřina Kopišťová

Bez šance 2 - Bez citu

Bez šance 2 - Bez citu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč