Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyhrát v literární soutěži není žádný zločin!, Michael Bronec (ed.): Na stopě zločinu (Žoldnéři fantasie 9)

Bronec Michael (ed.): Žoldnéři fantasie 09 - Na stopě zločinu

Straky na vrbě literární soutěže umí, a tak se již po deváté můžete ponořit do sborníku nejlepších prací literární soutěže Žoldnéři fantasie, tentokrát s podtitulem Na stopě zločinu. Čeká na vás jedenáctka povídek s rozmanitými náměty a k tomu jeden „bonus“ navrch.

Žoldnéři fantasie jsou spolu s Cenou Karla Čapka asi nejrenomovanějšími literárními soutěžemi v českých luzích a hájích. Specifikem Žoldnéřů je zaměření spíše směrem k fantasy – v podmínkách účasti stojí, že texty musí obsahovat fantastické prvky. Z každoročních sborníků výsledných prací je doslova hmatatelné, jak úroveň soutěžních příspěvků stoupá, a popravdě porotcům jejich role vůbec nezávidím. Zkrátka – soutěž s tradicí táhne a láká nové literární talenty.

Jedenáctka žoldnéřů a host navrch

Na jedenáctku nejlepších soutěžních prací ročníku 2017 (to není překlep, na vině je zpoždění mezi vyhlášením soutěže a vydáním sborníku) se podrobněji podíváme později; nyní nahlédneme na nové Žoldnéře fantasie z trochu obecnějšího hlediska.

Jako první zaujme zdařilá ilustrace na obálce, zejména drsná žena s revolverem potěší oko čtenářovo. Hop, a máme tu oslí můstek k vnitřním ilustracím v knize. Jak se již stává dobrým zvykem, každá z obsažených povídek má svého vlastního unikátního ilustrátora, přičemž zaujme zejména jméno Leonarda Medka známého spíše z té „textové“ strany literární barikády. Za povídkovou částí je navíc i několikastránková galerie obrázků talentovaných umělců, které se do samotných povídek nevešly.

Abyste měli srovnání s profesionály, obsahují Žoldnéři také jednu hostující povídku renomovaného autora české literární scény. Po minuloročním Miroslavu Žambochovi se Straky vytasily s dalším trumfem v podobě Míly Lince, specialisty na historickou fantasy. Jak se mu vedlo, se také dozvíte později.

A Míla Linc ještě jednou. Tentokrát ovšem v roli tradičního průvodce doslovem v podobě zajímavé statě, kde se tento milovník historie nebál propůjčit čtenáře do drápů inkvizice a nabídl několik pikantností a zajímavostí ohledně dávnověkých vyšetřovacích me­tod.

Na samý závěr ještě nechybí přehled hlasování poroty a kompletní seznam zúčastněných včetně konečného umístění a také krátká informace o plánech nakladatelství Straky na vrbě do blízké budoucnosti. Jak tedy vidíte sami, nejsou Žoldnéři fantasie: Na stopě zločinu jen prachobyčejnou sbírkou „nějakých“ vítězných prací, ale nabízí mnohem více.

Přišel, viděl, zvítězil

Podtitul Na stopě zločinu je pro tento ročník přiléhavý. Ačkoli dopředu nebylo dáno žádné téma, naprostá většina povídek v sobě obsahuje nějaký zločin, vinu či vyšetřování. Příjemná shoda okolností a zároveň zcela neúmyslný jednotící prvek dávající celému sborníku pocit jednolitosti.

A nyní již slibovaná zmínka o jednotlivých povídkách. Nebudu je pitvat jednu po druhé, spíše jen upozorním na ty, které mě osobně zaujaly. Předně se sluší říct, že minimálně první polovina si s profesionály zpracováním nezadá, což rozhodně neznamená, že následně kvalita klesne! Spíše jde o stylistiku, pocit vypsanosti, práci s příběhem, zkrátka nějaký celkový pocit z daného díla, který je u prací na předních pozicích intenzivnější. A ještě jedna důležitá zmínka: povídky jsou různorodé, a mějte na paměti, že ačkoli to regule psaní recenzí přísně zakazují, je toto hodnocení jednotlivých kousků stále ze všeho nejvíce subjektivním názorem – to, že mi některá z povídek „nesedla“, nemusí pro jiné čtenáře vůbec nic znamenat.

Projděme nejdřív stupně vítězů, a to pěkně odspoda. Pomyslnou bronzovou medaili si odnesl Jan Hamouz za svůj výtvor Cvrlikáček. Po suchopárném začátku povídky, který má osvětit prapůvod zvláštního živočišného druhu, přeskočíme rovnou k neobvyklému zločinu. Originální námět, chytlavé zpracování, akční pasáž a dobře vypointovaný příběh tvoří dohromady velmi čtivý mix.

Stříbro si odnáší Tereza Holubová. Jako květina rozzářená magií je příběh na hranici poeticky podané lidské tragédie. Dva soupeřící umělci v jednom městě – to je zkrátka moc. Holubová dokázala svému dílu vdechnout emoce a lidskost protkané velmi silným příběhem.

Zlato uzmul Karel Doležal a jeho To má po dědovi. A opět něco úplně jiného oproti předchozím kusům – humorná povídka ze světa, kde spolu žijí démoni a lidé bok po boku, v jejíž prospěch hovoří právě ona lehká nadsázka a švih, se kterým děj odsýpá.

Ze zbytku nejvíc zaujme Lékařské tajemství Tomáše Laubeho s lékařem přijíždějícím vyšetřovat smrt svého krále v cizích zemích a přepravit jeho tělo zpět a Kukačka Elišky Hřebenářové v hlavní roli se starosvětským detektivem (nevím proč, vybavil se mi staroanglický konstábl) a dívkou, která má mnoho co skrývat. Své kouzlo má i Pozdravuj Rouz autora jménem Meriwether Buchanan servírující atmosféru zaplivaného „kovbojského“ zapadákova uprostřed pouště ve velmi osobitém pojetí.

Jak již bylo řečeno, všem povídkám rozhodně nechybí kvalita, a jsou poskládány tak, že tvoří rozmanitý vějíř. Berte tedy tyto spíše obecné zmínky o nich jako snahu potenciálnímu čtenáři mnoho neprozradit a spíše jen vypíchnout určité body, které mohou upoutat.

A abychom nezapomněli: za každou povídkou je krátký medailonek psavce, který prozradí více o jeho životě a literárních úspěších.

Na závěr jsme slíbili ještě probrat povídku Míly Lince Sesterská láska. Práce literárního veterána svoji kvalitu rozhodně nezapře. I když pokud to měla být povídka s tématem daným podtitulem sborníku Na stopě zločinu, objevuje se vyšetřování a zločin spíše okrajově. Na druhou stranu je třeba říct, že i pro renomované autory může být povídka jakožto útvar řádným prubířským kamenem, a Linc se s jejím zpracováním popasoval na výbornou. Je zřejmé, že literární zákonitosti ovládá, a tak přinesl na kratším rozsahu zajímavé postavy, poutavý příběh, tajuplnou zápletku s několika husíkůžitvornými momenty, gradaci děje a nečekanou (a řádně temnou) pointu. Celkově Sesterská láska do sborníku velmi dobře pasuje a nelze než uznale pokývat hlavou, protože pokud má sloužit povídka hostujícího autora jako tahák pro čtenáře formou známého jména, pak tento ročník Žoldnéřů vsadil na správného koně.

  • Michael Bronec (ed.): Na stopě zločinu (Žoldnéři fantasie 9)
  • Straky na vrbě, 2018
  • Obálka: Tomáš Kučerovský
  • 480 stran, 280 Kč (v e-shopu Fantasye již za 252 Kč)
5. listopadu 2018, Martin Bečvář

Žoldnéři fantasie 09 - Na stopě zločinu

Žoldnéři fantasie 09 - Na stopě zločinu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 280 Kč 252 Kč