Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vydejte se vesmírem po stopě legendárního westernového Santiaga, Mike Resnick: Santiago - Mýtus daleké budoucnosti

Resnick Mike: Santiago - Mýtus daleké minulosti

Vnitřní hranici obývá plno pozoruhodných individuí přes lovce skalpů, podvodníky, hazardní hráče, až po zloděje a nájemné zabijáky. Právě tyto osobnosti se rozhodl zaznamenat do své balady vesmírný bard Černý Orfeus. Jedním z těch, které Orfeus do své balady přidal, je Santiago, legendární zločinec, na jehož hlavu je vypsaná mnoha milionová odměna.

Až takřka po deseti letech se na pulty českých knihkupectví vrací román uznávaného amerického spisovatele Mikea Resnicka, Santiago – Mýtus daleké budoucnosti. Autor tohoto díla je v našich končinách známý spíše svými povídkami, je ale i velmi plodným romanopiscem a space opera s prvky westernu Santiago patří k jeho nejznámějším počinům.

Mýtus až za hrob

Jak už název napovídá, Resnick se pokouší zachytit alespoň část z mýtu o bájném zločinci Santiagovi, kterého se pokoušelo dopadnout nespočet lovců skalpů, ale žádnému se to nikdy nepodařilo. Posledním, kdo se rozhodl, že vyzkouší své štěstí a vydá se po Santiagově stopě je lovec skalpů Sebastian Nightingale Cain přezdívaný Pěvec.

K své nelibosti ale není sám, kdo po Santiagovi prahne. Cainovým největším soupeřem v honbě za vesmírným banditou se stává obávaný lovec lidí Anděl, který přicestoval na Vnitřní Hranici. K Sebastianově smůle se na něj ještě nalepí Virtue Mackenzieová, reportérka toužící po sólokapru, tedy po rozhovoru s obávaným a nedostižným Santiagem.

Aby Santiaga dostihli, musí cestovat z planety na planetu a vyslýchat lidi, kteří mají s tímto zločincem něco společného. Postupně tak potkávají spoustu postav, o nichž píše bard Vnitřní Hranice, Černý Orfeus. Jedná se o sérii různorodých charakterů, které více či méně zasahují do příběhu i do okolního dění.

V jednoduchosti je síla

Pokud by existovalo nějaké rčení, které Resnick tímto románem naplňuje, bude to právě toto. Vůbec se nezabývá složitým popisováním technologií nebo mimozemských ras. Vše tedy zůstává na čtenářově představivosti. Podobně je na tom i s dějem. Jde rychle k věci. Cain s Virtue přistanou na jedné z planet, naleznou člověka, co jim může poskytnout informace, dostanou je a letí na další planetu.

Jednotlivé kapitoly se takřka pokaždé (vyjma poslední části knihy) odehrávají na jiné planetě. Do popředí se vždy dostává spolu s hlavními i jedna z vedlejších postav, která je uvedena čtyřverším z Orfeovy balady zaznamenávající životy vyvrhelů Vnitřní Hranice. Dále následuje její krátký popis a až teprve poté se pokračuje v ději.

Mike Resnick v pěti bodech

  1. Narodil se 5. 3. 1942.
  2. Celým jménem Mike Diamond Resnick.
  3. Dříve často psal pod různými pseudonymy.
  4. Je autorem desítek románů a povídek.
  5. Jeho povídková sbírka Kirinyaga – Bajka o utopii získala třikrát cenu Hugo a jednou cenu Nebula.

Je zajímavé, že i přes poměrně jednoduchý děj nedochází k opakování a zápletky i samotné postavy jsou stále zajímavé. Nedá se sice mluvit o nějakém složitém psychologickém prokreslení jednotlivých aktérů, protože ve většině případů jde o archetypy, právě s nimi ale umí Resnick bravurně zacházet.

Charaktery dělají příběh

Důležitou stránkou každé knihy nebo povídky jsou silné charaktery, jež čtenáře osloví. Když se pak takových postav sejde v jednom příběhu víc, má autor z poloviny vystaráno. Přesně na takovýchto postavách založil Resnick svůj příběh a do každé kapitoly vložil jednu.

Dialogy by v ideálním případě měly být svižné, vystihovat charaktery postav a posouvat děj dál. Z tohoto pohledu se Santiagovi nedá nic vytknout. Dokonale podkreslují jednotlivé postavy a i díky nim má čtenář občas pocit, že místo ve vesmíru se ocitl na divokém západě. Santiagovi také velmi pomáhá vynikající překlad od Pavla Medka i stylové ilustrace Lubomíra Kupčíka, které výborně dokreslují už tak poutavý příběh.

Resnick nezklame

Mike Resnick napsal velmi svižnou space operu s prvky westernu. Santiago se může pyšnit skvělými dialogy, které podtrhují charaktery postav. Na kráse mu může ubrat jenom předvídatelnost děje. Vcelku se ale jedná o velmi čtivý příběh, který nezklame nikoho, kdo mu dá šanci.

29. listopadu 2013, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Santiago
MŠ - 29. 11. 2013 08:27

Takřka po dvaceti letech...

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Santiago - Mýtus daleké minulosti

Santiago - Mýtus daleké minulosti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč