Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Všichni bohové mají rádi krvavé oběti, Brian McClellan: Krev říše (Bohové krve a prachu 3)

McClellan Brian: Bohové krve a prachu 03: Krev říše

Fatrásta ještě nebyla zcela dobyta, ale na tom nesejde. Hlavním cílem invaze bylo odemknout všechny artefakty a stvořit nového boha. A tomu už nikdo nestihne zabránit. Obzvlášť když mají svých vlastních problémů až nad hlavu. Na druhou stranu, ani obyvatelé Dynizské říše nejsou tak úplně jednotní a rozhodnutí radovat se ze zrození nového boha.

Vlora Flint se svými žoldnéři přežila. Ne, že by se Dynizané nesnažili. Dokonce se jim povedlo připravit Vloru o její schopnosti prachmistryně. Jenomže když už to vypadalo, že se od nich štěstí odvrátilo, dostali žoldnéři nečekané posily z řad pravidelné adranské armády. Jenomže spolu s tímto nečekaným darem se objevila i komplikace větší než všichni nepřátelští vojáci dohromady – politika. Vloru tak čeká nesnadný boj na několika frontách, a ne vždy se bude moct spolehnout na své zkušenosti generálky.

Ben Styke se mezitím pustil na sebevražednou misi. Tak alespoň musí ostatním připadat jeho šílená cesta do dynizské říše, kde se plánoval spolu se svými jezdci zmocnit posledního ze tří artefaktů a zničit ho dřív, než se někomu podaří získat z nich božskou moc. Jenomže Benova skromná invazní flotila je při bouři rozptýlena a jemu nezbývá než pokusit se přežít v neznámé zemi dostatečně dlouho na to, aby mohl zkusit najít své přeživší druhy a vrátit se s nimi do vlasti. Pokud se ovšem nestane něco, díky čemuž by mohl na svou stranu získat samotné Dynizany.

Michel Bravis se tak tak dostal ze svého předchozího dobrodružství a už se pouští do dalšího. Okupované centrum Fatrásty opustil i s dynizskou privilegovanou, kterou zachránil před jistou smrtí. Když se ale objeví podezření, že noví vládci Fatrásty to s původním obyvatelstvem přeci jen nemyslí tak dobře, jak se zdá, rozhodne se Michel netát stranou a zjistit pravdu. I kdyby to znamenalo vrátit se tam, kde je na jeho hlavu vypsaná tučná odměna.

Brian McClellan v sedmi bodech:

  1. Psát začal ve svých patnácti letech na webu věnujícímu se fanfikci série Kolo času.
  2. Vystudoval angličtinu na Brigham Young University, jedním z jeho učitelů byl
  3. spisovatel Brandon Sanderson.
  4. Jeho prvotina, Příslib krve, získala cenu Morningstar Award za nejlepší fantasy debut
  5. roku 2014.
  6. V roce 2021 McClellan oznámil, že prodal filmová práva na Prachmistry.
  7. McClellan žije v Clevelandu ve státě Ohio se svou ženou, dvěma psy a kočkou.

Brian McClellan opět dokazuje, že je schopen dle potřeby měnit zažité vzorce příběhu. Zatímco v závěru první trilogie ze světa prachmistrů bylo asi největším překvapením dodržení rozsahu tří knih a smrt jednoho z hrdinů, tady se autor zaměřil čistě na své postavy. Ne proto, aby je postupně likvidoval. V tomto ohledu se spíš zdá, že si na jejich přítomnost zvykl natolik, že to místy vypadá na opravdový happyend. Protagonisté musí své současné překážky překonat bez pomoci svých nejsilnějších dovedností.

Pro Vloru to znamená zapomenout na schopnosti prachmistryně a zároveň se pokusit nějak vyjít s politiky, kteří by ji nejraději viděli viset. Ben pro změnu musí potlačit touhy řešit problémy jednoduše (tedy násilím) a namísto toho se spolehnout na slova a diplomacii. Michel sice zůstává špionem, ale tentokrát nemůže dělit svou agentu na My vs. Oni, protože situace už dávno není tak nekomplikovaná.

Krev říše uzavírá více než samotnou trilogii, ale odpovídá na drtivou většinu otázek, které zůstaly ještě po původním příběhu otevřené. Přesto zůstává spousta neznámých, byť seznam exotických lokací a způsobů použití magie byl již pravděpodobně vyčerpán. Bude nicméně zajímavé, kam by se mohli čtenáři podívat příště. Autorem nastíněná situace v Devíti královstvích by rozhodně stála za prozkoumání.

  • Brian McClellan: Krev říše (Bohové krve a prachu 3)
  • Talpress, 2021
  • Obálka: Tibor Paštrnák
  • Překlad: Ondřej Kronich
  • 688 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
26. března 2021, Tomáš R. Tokoš

Bohové krve a prachu 03: Krev říše

Bohové krve a prachu 03: Krev říše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč