Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Všechny díry vedou do Libidária, Nicholson Baker: Libidárium – Pronikavě lascivní román

Baker  Nicholson: Libidárium - Pronikavě lascivní román

Marcela by si chtěla vyzkoušet, jaké to je mít penis. Davidovi ten jeho nestačí, chtěl by větší. Luna touží po souloži se stromem. A Libidárium je tady od toho, aby všechna tato přání splnilo. Ovšem zadarmo to nebude.

Libidárium je místo, kde se zaměřují na realizaci erotických fantazií. To stačí nechat se při golfu vcucnout jamkou, v prádelně vlézt do správné sušičky anebo třeba zajít do solária. Zkrátka a dobře, dostat se do Libidária je velmi jednoduché. Ještě snazší však je octnout se díky vlastní fantazii na mizině. Za sebemenší službu se tam totiž platí vskutku nekřesťanské sumy.

Větší penis za ruku, výměna pohlavních orgánů mezi mužem a ženou, poukázka na plácání žen po sedacím svalu. Bakerova fantazie rozhodně upoutá pozornost. Krom těch předvídatelnějších prvků si autor připravil i značně netradiční nápady. Jízda na masturbárce je poměrně pochopitelná. Ovšem takový pyskosurf už příliš ne. Teprve až jeho popis spojený s názornou ukázkou vyvolají požadované reakce: zdvižené obočí a upřímný smích. Na rozdíl od předsudků je úloha žen v Libidáriu minimálně rovnocenná s tou mužskou. Dalo by se dokonce říct, že jsou v mnohých případech dominantní. Snad proto má toto zařízení ředitelku a ne ředitele.

Nicholson Baker v pěti bodech

  1. Narodil se 7. ledna 1957 v New Yorku.
  2. Angažoval se proti snahám některých knihoven převést co nejvíce tištěných médií na mikrofilm.
  3. V roce 1997 založil organizaci, jejíž snahou je záchrana starých výtisků tiskovin.
  4. Mezi jeho nejslavnější knihy patří příběh o telefonním rozhovoru plného erotiky Vox, jejž dostal prezident Clinton jako dárek od Moniky Lewinské.
  5. Pracuje jako profesor poezie na švýcarské vysoké škole.

Na první pohled je Libidárium pouze knihou plnou sexu. Při pozornějším čtení je však patrné, že na toto označení je až příliš rafinovaná. V jednotlivých epizodách, do nichž se kniha člení, nabízí autor provedení těmi nejzajímavějšími místy Libidária. Hlavní hrdinové připomínají herce z reklam či propagačních videí a způsob jejich vyjadřování se podobá sloganům, přičemž o předmětu obchodní činnosti zde nemůže být pochyb.

Avšak zatímco většina epizod začíná jako lechtivý film pro dospělé, závěr dodá atmosféře na absurdnosti. Souložící postavy by klidně mohly během svého počínání začít recitovat Shakespeara. Erotika je zde proto hlavně prostředkem, jak znásobit sílu pointy.

Ačkoli má pohoršení tendence být vytrvalé, byla by škoda dát na předsudky a zatratit něco tak promyšleného a neskutečně zábavného jako je Libidárium. Díky poetickému jazyku autora a jeho bezbřehé fantazii nemá čtenář nárok nudit se. Precizně provedený překlad pak doplňuje ohromnou zásobu synonym k částem lidského těla. Libidárium je zkrátka pro všechny, kdo milují absurdní humor a nestydí se za to.

3. ledna 2014, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Libidárium - Pronikavě lascivní román

Libidárium - Pronikavě lascivní román
Vložit do pytle na zboží  Koupit 348 Kč 313 Kč