Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Všechno v životě je jednou poprvé, Lisa Daily: Ve třiceti (poprvé) single

Daily Lisa: Ve třiceti (poprvé) single

Když vás manžel, se kterým jste sezdaná od už téměř od nepaměti, po třicítce hodí přes palubu a jste atraktivní žena, prostě se jen rozhlédnete kolem, ukážete na nejbližšího chlapa blížícího se vzhledem vašemu ideálu a máte… smůlu, protože zjistíte, že vám v mnoha věcech ujel vlak.

Přesně na této jednoduché myšlence je postavena kniha Lisy Daily Ve třiceti (poprvé) single. Nebohá třicátnice Alex nemá moc jiných možností, než po rozpadu manželství „načechrat ženské zbraně“ a vyrazit vstříc svému štěstí. V cestě jí však stojí přehlídka podivných individuí, která se neucházejí ani tak o její ruku, jako spíš o úplně jiné části těla.

Vztah, který teplem roztál

Na počátku celé knihy je čtenář vystaven první zkoušce. Autorka totiž začíná celý příběh tím, že se Alexino dokonalé manželství s úspěšným televizním moderátorem rozpadne po mnoha společných letech díky tomu, že její manžel je homosexuál. Jeho románek s basketbalovým talentem totiž plní většinu relací televizních zpráv. Bude vám nejspíš vrtat hlavou, jak je možné, že si Alex, na rozdíl od téměř všech v jejím okolí, po více než deseti letech ničeho nevšimla. Možná se pozastavíte i nad tím, proč bytostně naštvaná žena se stáleještěmanželem jede bůhvíkam, aby potvrdila, že o celé věci věděla a manžel měl její požehnání – a to jen proto, aby tomu bídákovi zachránila jeho milovanou práci.

Po pár stranách rychle pochopíte, že Ve třiceti (poprvé) single je přesně ten typ knihy, která nabízí lehkou zábavu, u níž během čtení můžete mozek s klidem vypnout. Nepřemýšlejte, bavte se; jakýkoli jiný přístup nepřinese nic jiného než zklamání.

Celé kouzlo knihy spočívá v tom, že žena, která žila celý život ve vztahu, je nucena poprvé objevit po třicítce svět randění a lov na muže. A právě tady začíná celý kolotoč trapných a veskrze zábavných příhod, protože je jasné, že ve víru internetových seznamek a konzumního stylu života číhá mnoho netušených záludností.

Defilé kreténů

Pro recenzenta v tento moment nastává otázka, jak vlastně celou recenzi uchopit. Ono „kniha slibuje nenáročnou zábavu“ je totiž mantra říkající jinými slovy, že kniha za moc vlastně nestojí, ale protože je to nenáročné čtení, tak jí to přece odpustíme. Takže ze všeho nejdřív: nebojte se, tahle kniha stojí za přečtení.

Jasně, celé je to červená knihovna jako vyšitá. Ona hledá toho pravého, do toho se jí motají gayové a podivíni, do výběru kecají kamarádky… Lisa Daily si vypomáhá několika šablonovitými mužskými postavami, se kterými Alex absolvuje během svého lovu na toho pravého osobní setkání; sice jsou to archetypy, ale v reálném životě můžete postarší milovníky vztahů na jednu noc, playboye s vypracovaným tělem nebo pubertální vyznavače online pařeb potkat téměř na každém rohu. Snad jen s tím larpařem (ano, to jsou ti cvoci, co se převléknou za fantasy bytosti a s dřevěnými zbraněmi pobíhají po lese) to autorka trochu přehnala. A pokud podobného člověka potkáte, zákonitě dřív nebo později dojde k nějaké trapné situaci, zejména pokud jste v randění nováček jako Alex. Samozřejmě, že na scéně se objeví poměrně brzo vhodný kandidát na manžela číslo dvě. Má však několik zásadních vad. Je Alexin klient, pro kterého zařizuje interiér restaurace, a kromě toho je také homosexuál.

Lisa Dialy v pěti bodech

  1. O vztazích ví Lisa Daily téměř vše: radí totiž v oblasti randění a vztahů na nejznámějších amerických televizních stanicích! Kromě toho stíhá i práci v oblasti reklamy.
  2. Lisa žije na Floridě – kromě surfování ji ve volném čase baví ještě práce pro charitu.
  3. Na téma vztahů sepsala i bestselerovou příručku s všeříkajícím názvem Nenechte si dávat kopačky (2002). Prorazila s ní zejména v USA a Velké Británii.
  4. Kormě toho má na svém spisovatelském kontě ještě romance Patnáct minut ostudy (2008), Kráska (2012) a Ve třiceti (poprvé) single (2017).
  5. A pozor: Lisa Daily si dokonce zahrála i ve filmu. V bijáku Hitch s Willem Smithem hrála samu sebe.

Děj dokážete poměrně bez potíží odhadnout předem, a to včetně pointy. Místy se nám zápletka trochu přizašmodrchá, ale na předvídatelnosti to moc nemění. Kouzlo knihy spočívá v lehkém nadneseném stylu, kterým je napsána, a její celkové zábavnosti. V tomto ohledu patří poklona překladatelce Jitce Krajovanové, která odvedla vážně dobrou práci.

Příběh je čtivý, obsahuje několik vtipných hlášek, trapasy nejsou trapné přespříliš… Prostě věci, které se mohou při troše smůly opravdu stát, žádná totální umělotina vycucaná z prstu. Částečně to může být i tím, že autorka je vztahovou koučkou, a tak o podobných trapasech při svém povolání určitě leccos od klientů slyšela. Bridget Jonesová, se kterou se kniha na obálce srovnává, byla mnohem ujetější a odlišná svým celkovým pojetím.

Tak nenáročná, říkáte?

Tím se vracíme obloukem k oné „nenáročné“ literatuře. Ve třiceti (poprvé) single má zápletku, děj i pointu a nenáročnost nespočívá v tom, že na sebe autorka poslepovala řadu vtipných příhod, ale spíše v nekomplikovanosti děje. I logiku věci mají, pokud přimhouříte oko. Netvrdím, že snese nejpřísnější recenzní měřítka – ostatně na mnoho věcí bylo v textu upozorněno – ale do onoho „označíme to jako nenáročné, protože je to blbé“ má text Lisy Daily na míle daleko.

V tomto kontextu bychom měli zmínit ještě jednu důležitou věc: hlavní postavu. Autorka totiž Alex poměrně propracovala. Působí konzistentně a uvěřitelně, její chování nejde vyloženě proti logice a hlavní hrdinka se nevrhá do každého nápadu po hlavě. Což je něco, co u tohoto typu příběhu udělá hodně. To, že jí autorka vrhá do jednoho průšvihu za druhým, je už jiná písnička.

Pokud nemáte rádi lovestory, rozhodně dejte od knihy ruce pryč. Závěrečný (očekávaný) happyend je po několika patáliích (taktéž očekávatelných) totiž dost přeslazený, což trochu kontrastuje s průběhem celého příběhu. Ale budiž, jestliže je celý příběh klišovitě/šablo­novitý, pak tomu logicky nemůže být ani jinak, protože tohle přece k romancím patří.

Ve třiceti (poprvé) single je romantickou knihou okořeněnou několika vtipnými situacemi souvisejícími s randěním a problematikou vztahů. Kniha představuje nekomplikovanou zábavou, kterou můžete číst téměř kdekoli; nedělá si žádné umělecké ambice a vlastně se ani nebere příliš vážně. Je to však zábava vkusná, mající hlavu a patu.

  • Lisa Daily: Ve třiceti (poprvé) single
  • Mystery Press, 2018
  • Obálka: Kateřina Bažantová
  • Překlad: Jitka Krajovanová
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
22. března 2019, Martin Bečvář