Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Všechno jednou musí skončit, Jana Rečková: Kvalita života

Rečková Jana: Kvalita života
Azzarello Brian a Eduardo Risso: 100 nábojů 13 - Smůla

Jsou různé konce. Vyloženě pohádkové, realisticky dobré, předstírané konce slibující dalších dvaaosmdesát pokračování anebo ty smutné a depresivní. Ten poslední asi nejlépe vystihuje Kvalitu života. Alespoň zpočátku. Jeho autorka se zde totiž loučí nejen se svými věrnými čtenáři, ale i se svým životem.

Žít s vědomím své smrtelnosti je děsivé. Obzvláště když vám ji neustále připomíná zhoršující se zdravotní stav způsobený zákeřnou nemocí. A přestože se čas od času objeví i lepší dny, nikdy nejde o nic než o pomíjivé zlepšení. Jana Rečková se rozhodla svoji bitvu se smrtí převést i na stránky své poslední knihy. Kvalita života obsahuje tři na sobě nezávislé povídky propojené osobním textem psaným deníkovými zápisy. Všechny části současně nesou patrnou inspiraci v myšlenkách na konec.

Siena přitom alespoň zpočátku pojednává o cestě do ráje. Vážně nemocná hlavní hrdinka se spolu s dcerou dostane do tajemného Vertikálního domu, který má moc nejen uzdravovat, ale i přivést zpět dávno ztracené blízké. Tato neustále se měnící stavba ale neobsahuje jenom patra připomínající Eden, ale i jejich protiklad. Je tedy na jeho odvážných obyvatelích, aby nalezli pravou podstatu domu dřív, než se stanou jeho oběťmi.

Vražda v Hajii naopak jednou obětí začíná. Navzdory tomu, že lidé v Hajii jsou schopni svou radost a vyrovnanost reflektovat schopností létat, dojde k velmi záhadnému úmrtí. Protože smrt mladé švadlenky je způsobena pádem. Mladý vyšetřovatel tak bude mít plné ruce práce s pátráním po zákeřném vrahovi. V této povídce, která je mixem fantasy a klasické detektivky, rozhodně není o překvapení nouze. Stejně jako o fantaskní oděvy spíchnuté doslova z jakéhokoli materiálu.

Sídlo potom posouvá hranice představivosti ještě o něco dál. Zpočátku jde o příběh několika dospívajících, kteří žijí na podivné planetě, kde se to jenom hemží záhadami. A jedna taková záhada nejspíš stála za zmizením rodičů těchto mladých kolonistů. Nic ovšem není tak jednoduché. A tím největším tajemstvím se ukáže být způsob, jak lze zachránit ty dávno ztracené. Nemluvě o tom, že planeta může být ztraceným rájem.

Jana Rečková v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1956 v Kladně.
  2. Vystudovala lékařskou fakultu UP v Olomouci.
  3. Pracovala jako lékařka FN Na Bulovce.
  4. Za svá díla získala mnohá literární ocenění (například Mlok nebo Ikarie).
  5. Kromě vlastní tvorby se věnovala i překladům (mimo jiné romány ze série Expanze).

Je fascinující, jakými způsoby autorka zakomponovala osobní situaci do jednotlivých textů. Vertikální dům má takřka neomezenou moc, co se týče uzdravování a pohřbívání. Město Hajii zase ukazuje, že ne každé štěstí lze vyjádřit přímo a jednoduše. Sídlo je potom lehce pohádkovou variací na náboženský mysticismus. Dojde zde nejen na zázračné početí duchem samotné planety, ale také na příchod dlouho očekávaného ráje, který ale rozhodně nevypadá tak, jak si původní obyvatelé nejspíš představovali.

Kvalita života je působivým dílem na pomezí fantastiky a autobiografie. Kontrast výtečně napsaných povídek s osobní zpovědí těžce nemocné královny české fantastiky je místy až děsivý. O to více je třeba docenit autorčinu nezdolnou sílu a odhodlání. A přestože svůj boj nakonec prohrála, je tato kniha fascinujícím a velmi osobitým rozloučením.

  • Jana Rečková: Kvalita života
  • Epocha, 2018
  • Obálka: Jan Kovanic
  • 472 stran, 399 Kč (v eshopu Fantasye již za 359 Kč)
15. listopadu 2018, Tomáš R. Tokoš

Kvalita života

Kvalita života
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč