Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vrabčák: Let k nebi a ještě dál, Mary Doria Russell: Vrabčák

vrabcak

První kontakt s mimozemskou civilizací? Cesta na jinou planetu? Jestli to nebude trochu ohraná písnička… Ale co když půjde o jezuitskou misi v čele s knězem Emilio Sandozem toužícím nalézt Boha? Vrabčák je kniha o objevování neznáma, vztazích, lidech, podstatě lidství a hledání Boha. A všechny linky zvládá perfektně.

Píše se rok 2019 a radioteleskop v Arecibu zachytí mimozemský signál z vesmíru. Jakýsi útržek písně. Zatímco diplomaté OSN debatují o možné misi na planetu Rakhat, odkud byl signál zachycen, vysílá řád jezuitů tajně svou vlastní osmičlennou vědeckou výpravu. Z té se po čtyřiceti letech vrací jediný přeživší – kněz Emilio Sandoz. S podkožním krvácením, kurdějemi, anémií, znetvořenýma rukama a několika závažnými obviněními vyplívajícími z doručených zpráv z Rakhatu. Zprávy jsou ovšem staré a nekompletní, velké množství informací chybí, a tak nezbývá než vyčkat na zlepšení zdravotního stavu. A poté se od muže, jenž v prvních několika týdnech nepromluví ani slovo, dozvědět pravdu.

Mary Doria Russell v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1950 na předměstí Chicaga.
  2. Vystudovala sociální antropologii s doktorátem v oboru biologické antropologie.
  3. Dvacet let pracovala jako paleoantropoložka.
  4. Vrabčák byl její první nevědecký text.
  5. Získala řadu prestižních ocenění: Arthur C. Clarke Award za nejlepší sci-fi knihu roku 1998 (Vrabčák), John W. Campbell Award v kategorii nejlepší nový autor roku 1998 a další.

Mary Doria Russell mistrně pracuje s napětím, které navozuje hned na začátku knihy a které umně drží až do konce, aniž by nudilo. Po celou dobu pracuje autorka se dvěma časovými liniemi. Ty často střídá a navzájem doplňuje – první vypráví začátek mise a její průběh, ve druhé sleduje Emilia Sandoze po jeho návratu zpět na Zemi, jmenovitě následnou mužovu rekonvalescenci a snahu jezuitského řádu poskládat z knězova svědectví celý příběh. Napříč prolínání linií však zůstává děj přehledným.

Vrabčák dějově plyne stále vpřed a v letu ponechává právě tolik prostoru, kolik čtenář potřebuje, aby vstřebal vše, co kolem sebe vidí, slyší a cítí. Aby pochopil každou z postav, poznal její příběh a mohl se s ní ztotožnit. Aby se zorientoval na nové planetě, pochopil nový ideálně propracovaný svět a občas se zastavil nad některou z myšlenek.

Důmyslné průzračnosti a čitelné promyšlenosti knihy pomáhá i lehký jazyk, který umí potěšit – pokud je to potřeba – avšak nemate a čtenáře do svých řádků bez problému vtáhne. Zde je též na místě konstatovat, že překladatelka Olga Engelthaler Neumanová odvedla v tomto směru skvělou práci.

Vrabčák má skvělý příběh, důmyslné postavy, několik nosných myšlenek a umí budit emoce. Je to román o objevování neznáma, vztazích, lidech, podstatě lidství a hledání Boha. A jejím největším nedostatkem je skutečnost, že na stránce 487 končí.

  • Mary Doria Russell: Vrabčák
  • XYZ, 2023
  • překlad: Olga Engelthaler Neumanová
  • obálka: Veronika Hlavatá
  • 487 stran, 400 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
5. července, Jiří Sejkora

Vrabčák

Vrabčák
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč