Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vlčí věk 1: Být monarchou ještě nikdy nebylo nebezpečnější, Jaroslav Mostecký: Jdi a přines hlavu krále (Vlčí věk 1)

206066_big

Jako právoplatný syn dánského krále se může Leif Olafson těšit na to, že v budoucnu se i on stane vládce této severské země. Tedy do té doby, než Leifův otec padne v souboji s Godfredem. Král je mrtev a na trůnu sedí uzurpátor, který chce z Dánska udělat silné a mocné království.

Do této vize mladý Olafson pochopitelně příliš nezapadá. Co taky s bývalým princem? Vikingská tradice velí vypořádat se s problémy co nejjednodušeji (čili definitivně). Navzdory tomu se nový vládce Dánského království rozhodne darovat Leifovi milost. Dokonce mu nabídne, že prokáže-li Leif svou lstivost a odvahu, vzdá se Godfred koruny. Tato lákavá možnost má však jeden zásadní problém. Leif totiž musí díky vlastním schopnostem získat hlavu krále (tělo není potřeba).

Protože Leif nemá tak úplně na vybranou, královu nabídku přijme. Nikde není psáno, že nemůže přivézt hlavu prvního člověka, který se tituluje jako monarcha. Ostatně raně středověká Evropa je malých království plná. Jenže mladý viking se rozhodne získat hlavu patřičně důležitou. A tak zamíří se svým drakarem na lov do Francké říše. Konfrontace s vládcem Franků je krátká, krvavá a málem úspěšná. To ostatně vystihuje většinu Leifových pokusů o získání toho pravého suvenýru. Jeho případný úspěch navíc ještě neznamená, že Godfred bude chtít dodržet své slovo. Leifova dobrodružství tak neustále balancují na hraně katastrofy. Až se nabízí otázka, zdali byla Godfredova nabídka opravdu milostí.

Jaroslav Mostecký v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1963 v Zábřehu na Moravě.
  2. Vystudoval SPŠ Stavební v Šumperku.
  3. V minulosti spolupracoval s časopisem Pevnost.
  4. Typickým prvkem jeho děl je špatný konec hrdinů.
  5. Je podruhé ženatý a žije v Šumperku.

Leifova cesta za tou správnou královskou hlavou připomíná takovou menší vikingskou odyseu. A to včetně ztrát na životech. Samotný Leif mnohokrát přežije jen tak tak. Jediný, kdo je schopen držet s ním zběsilé tempo cestování a neumírání, je Helgi, řečený Troll, výtečný šermíř a ještě lepší viking. Na hrdiny čekají nástrahy jak nového a neznámého křesťanského světa, tak i bohové a démoni ze starých pohanských mýtů. Oba dánští vikingové jsou navíc svědky hezké řádky znepokojivých událostí, z nichž asi nejzajímavější jsou ty kolem tajemné sekty druidů a jejich bohyně nebo osudu bájného hradu Camelot. V Británii se koneckonců Leif zdrží relativně dlouho a na vlastní kůži si tak vyzkouší, jak nebezpečně křehké může být soužití Anglosasů, Keltů a Vikingů.

Jaroslav Mostecký namíchal atraktivní a čtivou kombinaci historické fantasy s prvky nadpřirozena. Knize nechybí napětí a ona klasická potřeba neodkládat rozečtenou kapitolu. Nutno podotknout, že autor v žádném případě nebere ohled na čtenáře. Oblíbené či zajímavé postavy umírají právě ve chvíli, kdy už to vypadá, že jejich plány budou slavit úspěch. Těch plánů a oblíbených postav je tak v knize poměrně dost. Kromě toho, jednotlivé lokality se občas střídají ve zběsilém tempu, takže by občas neuškodilo zpomalit a nechat čtenáře, aby se pokochal. Po čase začíná být otázka splnitelnosti Leifovy mise druhořadá a mnohem zajímavější je sledovat, kde zkusí mladý viking uspět příště. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl románové trilogie a že osudy Mosteckého postav nevynikají zrovna šťastnými konci, je lepší hlavnímu hrdinovi fandit opatrněji. A místo představ Leifa Olafsona, kterak usedá na dánský trůn, raději směle sáhnout po druhém dílu.

  • Jaroslav Mostecký: Jdi a přines hlavu krále (Vlčí věk 1)
  • Epocha, 2015
  • Obálka: Lubomír Kupčík
  • 248 stran, 219 Kč (v e-shopu Fantasye již za 197 Kč)
8. července 2015, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Jdi a přines hlavu krále - nové vydání

Jdi a přines hlavu krále - nové vydání
Vložit do pytle na zboží  Koupit 219 Kč 197 Kč