Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vlastně jenom další obyčejný den v Night City, Bartosz Sztybor: Cyberpunk 2077 – Máš moje slovo

mas moje slovo cyberpunk 2077

Smrt kyberpunkerky rozpoutá peklo – tajemství vyplavou na povrch, rozhoří se války a krev nebude nic víc než skvrna. Mezi sítí nebezpečných kyberpunkerů, nechvalně proslulého gangu Valentinos a velkou korporací se jedna mírumilovná babička, která se živí jako servírka, ocitá v hlubinách Night City a vrací se k životu, který opustila – jenže pomsta je začarovaný kruh a na minulost se nedá zapomenout.

Příběh sleduje děj okolo staré číšnice Teresy pracující v bistru kousek za městem. Už od prvního pohledu a konfliktu s nepříjemnými zákazníky je zjevné, že naše protagonistka není jen běžná servírka. To se potvrdí, když se dostane do konfliktu, který ji přinutí se vrátit do rušného, svítícího a gangstery prolezlého Night City. Zde se zaplétá do složitého a krvavého konfliktu kolem smrti kyberpunkerky.

Po grafické stránce se toho komiksu nedá moc vytknout. Jesús Hervás zde uplatňuje styl, který se nedá popsat jinak než zběsilý. Na detaily se tu moc nehraje ani při tzv. close-up záběrech, nicméně se to ke stylu vyprávění zvláštním způsobem hodí, a příběh to čtenáři odprezentuje přesně tak, jak je potřeba: rychle, efektivně, syrově.

Bartosz Sztybor ve třech bodech

  1. Polský novinář, filmový a komiksový kritik a komiksový scénárista se narodil 15. ledna 1986 ve Varšavě.
  2. Pro CD Projekt RED není Sztybor žádným nováčkem. Již v minulosti se podílel na komiksových projektech tohoto vývojářského studia. Mimo jiné i na komiksové sérii hry Zaklínač.
  3. V roce 2023 získal komiks Cyberpunk 2077: Big City Dreams, pro který psal Sztybor scénář, cenu Hugo v kategorii „Best Graphic Story or Comic“.

K tomu napomáhá i barvitost, kterou zajistila Giulia Bruscoová. Neonové barvy tu sice nezáří tak jasně jak by mohly, ale tím, že se velká část děje neodehrává v rušných ulicích města, ale buď v uzavřených místnostech nebo na poušti za městem, to nelze brát vyloženě jako výtku. Naopak vyobrazení krve, kterého si čtenář užije plnými doušky, v kontrastu k prostředí je zachyceno na jedničku.

Po scénáristické stránce je dílo naprosto precizní. Bartosz Sztybor zde odvádí solidní práci, která se nedrží klasického hero’s journey, ale (jak už je u komiksů takového typu zvykem) spíše antihero’s fall, pokud se to tak dá nazvat. Čtenář vhozen po hlavě do děje; zvraty, které si neberou servítky; stupňující se napětí a samozřejmě krev až do čtvrté řady; to jsou aspekty, které by takovýmto dílům neměly chybět, a Máš moje slovo je toho zářným příkladem.

Takže co vyčleňuje právě toto dílo z řady? Je to myšlenka, která na čtenáře řve snad z každé stánky a která by se dala shrnout jako: Dá se vůbec někomu věřit? A s touto ideou dílo pracuje komplexněji, než by se na pár stránkový komiks slušelo. Odpověď překvapivě není černobílá, ale jak už to tak v životě bývá, spíše šedá. To je něco, čím se děj Cyberpunku pyšní jak ve hrách, tak v jakémkoli jiném formátu, a fanoušci hry budou přesně vědět, co od komiksu čekat.

Jediné mínus, kterého si lze při čtení všimnout, představuje jistá zmatečnost ze začátku knihy. Jedná se sice o scénáristický záměr, protože se všechny nejasnosti postupem času vysvětlí, ale pro nezasvěcené bude první půlka komiksu možná až zbytečně složitá a přehlcující. Je zjevné, že komiks se zaměřuje spíše na čtenáře, kteří už se ve světě Cyberpunku 2077 orientují, protože se nezdržuje vysvětlováním pojmů jako jsou „Valentinos“, „Militech“ nebo „edáče“, a počítá s tím, že je čtenář zná anebo se v průběhu děje chytí, což může být v kontextu s nasazeným tempem vyprávění obtížné. Máš moje slovo tudíž není úplně ideálním dílem pro uvedení nezasvěceného člověka do světa hry Cyberpunk 2077.

„Většina lidí dneska neví, komu mají věřit. Rodině? V žilách nám koluje stejná krev. Přátelům? Máme stejnej vkus na vtipy a chlast. Nebo obchodním partnerům, se kterými nás koneckonců spojujou peníze? A vy? Komu věříte vy?“

Co znamená důvěra? Dá se ještě spoléhat na čest? A dá se ještě vůbec někomu věřit, kór ve světě jako je ten, ve kterém žije Teresa? S touto myšlenkou pracuje dílo Máš moje slovo z universa hry Cyberpunk 2077 na výbornou.

  • Bartosz Sztybor: Cyberpunk 2077 – Máš moje slovo
  • Crew, 2023
  • překlad: Filip Ženíšek
  • obálka: Rafael De Latorre a Clonerh
  • 104 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
11. května, Daniel Pařízek

Cyberpunk 2077: Máš moje slovo

Cyberpunk 2077: Máš moje slovo
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč