Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vládce snů, Roger Zelazny

Zelazny Roger: Vládce snů

Charles Render je psychoanalytik, neuroparticipant, který dokáže pomocí telepatie napravovat lidskou mysl. Vytváří ve své hlavě světy, do nichž ve snu přivádí pacienty, a léčí tak jejich neurózy. Je natolik silný Tvůrce, že se rozhodne přijmout skutečnou výzvu – chce pomocí svých vizí naučit „vidět“ slepou lékařku Eileen Shallotovou… Jenže léčení neuróz je něco jiného než kompletní přebudování něčí mysli, navíc takové, která by se mohla ukázat silnější než mysl samotného Tvůrce.

Vládce snů je typická ukázka nové vlny ve sci-fi. Pryč jsou mimozemšťané, zmizela i fyzika. Místo nich je ve středu zájmu člověk a jeho psychika. Zelazny na to šel obecně, přes podvědomí, sny a jungovskou teorii archetypů, které lidská mysl přejímá. Proto je základní dějová linie obalena spoustou na první pohled nesouvisejících útržků, jež na dění nazírají z pohledu různých postav – ať lidských nebo nelidských. Tato mozaika pak dává smysl především ve filozofické rovině románu, zkoumající, jakého ďábla v sobě Renderův způsob léčby vlastně ukrývá a proč v téhle primitivní podobě připomíná spíš dětskou hru se zápalkami.

Vládce snů je ale také úchvatnou ukázkou síly autorovy fantazie. Zelazného fascinace různými světy zde zejména ve snových pasážích propuká naplno a vytváří tak jasnou spojnici mezi tímto spíše intelektuálně zaměřeným dílem, vyžadujícím maximální čtenářské soustředění, a přístupnějším, i když stejně omračujícím „Amberem“.

  • Roger Zelazny: Vládce snů
  • vydaly: Straky na vrbě, Praha 2009
  • přeložil: Richard Podaný
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 216 stran / 160 Kč

Recenze je převzata z magazínu Pevnost 5/2009.

26. září 2009, Jiří Popiolek

Diskuze k článku

Ad Vládce snů
skepsi - 28. 09. 2009 13:26

stručné, jasné, výstižné, chutné :)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vládce snů

Vládce snů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 160 Kč 144 Kč