Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítězství zbrocené krví a slzami, Foody Amanda a Herman Christine Lynn: My všichni neřádi (My všichni neřádi 01)

181417EF-989E-4B04-904E-B6D0B5ED9CFA

Turnaj sedmi vážených rodin, boj na život a na smrt, vysoká magie… To vše nabízí zbrusu nová fantasy od Hostu, které vznikla ze spolupráce dvou autorek, Amandy Foody a Herman Christine Lynn, a kde se i z těch nejušlechtilejších stávají nestvůry posedlé mocí či slávou. Čtenáři si tak budou moci vychutnat unikátní a nezapomenutelný zážitek, na který jen tak nezapomenou. Vítěz totiž může být pouze jeden… Který rod vyhraje tentokrát?

Krvavý měsíc nad městem Ilvernath znamená jediné – nadešel čas na turnaj na život a na smrt mezi sedmi rodinami zakladatelů. Vítěz a celá jeho rodina získají přístup k Vysoké magii, o které se traduje, že úplně vymizela a stanou se tak nejmocnějšími osobami v celém městě. Celé generace mladých bojovníků umíraly jen proto, aby si jejich rodiče a příbuzní vylepšili sociální status. Vše také zůstávalo skryto před veřejností a zasvěceni byli pouze občané Ilvernathu. S tím je však konec. Informace o turnaji se dostaly na veřejnost, a do města se tak začínají sjíždět zvědavci z celé země, aby ho viděli na vlastní oči.

Sedm mladých a nadějných bojovníků se mezitím připravuje na neodvratitelný souboj. Někteří do něj jdou jen z donucení a aby nepošpinili dobré jméno své rodiny, někteří ho vidí jako příležitost, aby naopak očistili její poskvrněnou pověst. Dobrá strategie či zbraně však nepředstavují to jediné, co je při turnaji potřeba. Velmi důležité bude i najít si dobré spojence, kteří vás nezradí, a v neposlední řadě i sada silných a účinných zaklínadel. Zvítězit může pouze jeden… není však i jiná cesta?

Touha po moci

Spojení tzv. battle royale, tedy boje na život a na smrt, zpravidla v nějakém turnaji, a fantasy není příliš časté. A v překladové literatuře to platí dvojnásob. Už jen proto je první díl nové série My všichni neřádi něčím zajímavým a vskutku nevídaným. Za kvalitu titulu se může zaručit i nakladatelství Host, které si vybírá velmi pečlivě. Za tímto dílem stojí autorská dvojice Amanda Foody a Herman Christine Lynn, které spojily síly dohromady a vytvořily komplexní příběh plný nečekaných zvratů a odhalení. Ač v jejich fiktivním světě figuruje magie, celý systém působí velmi realisticky a do celého příběhu skvěle zapadá. Samotný magický systém je velmi pečlivě popsán jak v teorii, tak i v praxi během samotného turnaje. Má vlastní pravidla, která musí být dodržována, jinak to může dopadnout katastrofálně.

Amana Foody v pěti bodech

  1. Pochází z Pensylvánie.
  2. Se svým partnerem a kočkou Jelly Bean žije v Bostonu.
  3. Pracovala coby účetní pro nadnárodní korporace.
  4. Miluje vaření, nakládání a fermentování čehokoliv, co jí přijde pod ruku.
  5. Amazon vybral knihu My všichni neřádi jako Nejlepší young adult pro rok 2021.

První polovina příběhu je pomalejší, a točí se kolem představení všech sedmi rodin, jejich šampionů a důvodů, kvůli kterým bojují. Samotný turnaj tedy přichází až v druhé polovině, která je daleko dynamičtější, akčnější a čtenář nemá možnost si pořádně vydechnout. Autorky příběh vypráví z pohledu čtyř postav, jež se pravidelně střídají. Jejich každý tah na pomyslné šachovnici je pečlivě promyšlený a odpovídá filozofii daného rodu. Kniha také rozhodně není pro slabší povahy. Kromě neodmyslitelných mrtvých, kteří k tomuto typu příběhu patří, zde figuruje i manipulace, lidské oběti a mnoho dalšího. Nechybí ani romantika, ta ale zůstává spíše upozaděna a slouží jako doplněk.

Padouch či hrdina?

Kromě promyšleného světa a systému magie série nabízí i realistické a do detailu promyšlené postavy. Všech sedm šampionů vstupuje do boje s vlastním cílem a ambicemi. Alistair Lowe pochází z obávaného rodu, který vyhrává nejčastěji. Jejich temné magie se bojí celé město. Je skvělým příkladem morálně šedého charakteru, který sice funguje na základě přesvědčení a výchovy své rodiny, přesto se však po setkání s některými dalšími šampiony mění. To Gavin Grieve je jeho přesným opakem. Jeho rodina prakticky nikdy nevyhrála a je všem pouze k smíchu. Šampionem se vlastně nikdy stát nechtěl, přesto neměl na výběr. Nechybí ani silné ženské hrdinky, ať už je to krásná a mocná Isabel Macaslan či Briony Thorburnová, která se už odmala chtěla stát hrdinkou. Neexistují zde dobrá či špatná rozhodnutí, dokonce ani morální zásady. Jedinou cestou je totiž stát se vrahem… a zvítězit.

C. L. Herman v čtyřech bodech

  1. Se svým partnerem a kočkou žije v Massachusetts.
  2. Debutovala s YA duologií The Devouring Gray.
  3. S Amandou Foody plánují vydat další společnou sérii.
  4. Její další knihou pro mladé je The Drowning Summer, která vyšla v originále loni.

Další velkou výhodou je i fakt, že je celá série pouze dvojdílná, čtenáři tak nebudou muset dlouho čekat. Čekání na závěrečný díl si budou moci zpestřit například sérií Stínové eso od Amandy Foody, které v překladu vyšlo u nakladatelství King Cool. Od C. L. Herman u nás doposud žádnou knihu bohužel nemáme, angličtináři ale mohou zkusit její mystery young adult The Devouring Gray.

My všichni neřádi nabízejí neotřelý příběh o souboji na život a na smrt, nebezpečné magii a poutech, která nezlomí ani mocná kletba.

  • Foody Amanda a Herman Christine Lynn: My všichni neřádi (My všichni neřádi 01)
  • Host, 2023
  • Překlad: Agáta Hamari
  • 432 stran, 479 Kč (v e-shopu Fantasye již za 431 Kč)
21. prosince 2023, Kateřina Kopišťová

My všichni neřádi

My všichni neřádi
Vložit do pytle na zboží  Koupit 479 Kč 431 Kč