Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte v renesanční Itálii. Nevázáné, hříšné a svůdné!, Alejandro Jodorowsky, Milo Manara: Borgia

Jodorowsky Alejandro: Borgia (brož.)

Vašimi průvodci bude samotný papež Rodrigo Borgia a jeho povedená rodina, krásná Lukrécie, ztepilý (a zteplalý) Giovanni a krvechtivý Cesare. Tak jako oni vám temná zákoutí renesanci nikdo jiný neukáže.

Ach, renesance, tak opěvovaná v učebnicích dějepisu… je tady zcela systematicky demytizována. A pokud bychom ji chtěli brát jako ženskou, dalo by se říct, že je předvedena přímo s rozkročenýma nohama. Alespoň tak to by to podle autorského dua Jodrowsky a Manara mělo být. Ale není to jediné, co v knize najdete. Nechybí krev, jinak by to snad dneska ani nešlo. Bohužel tím se komiksové podání historie Borgiů v podstatě vyčerpává.

Naštěstí to není tak málo, jak se na první pohled zdá a to zejména kvůli italskému kreslíři, který podává špičkový výkon. Manara ví totiž nejen jak nakreslit pěknou ženskou, což je pro tento příběh plný sexu a lehkých děv klíčové, ale také evidentně zná renesanční malířství. A na komiksu je to vidět. Barvy a smysl pro ženskou krásu rozhodně okoukal od starých mistrů a celým kulisám to dodává jedinečnou atmosféru. A je nutno říct, že své umění rozhodně nevyplýtval pouze na dámských pozadích.

Autoři v pěti bodech

  1. Milo Manara je italský kreslíř, který se proslavil zejména tvorbou erotických komisků.
  2. Manarovi se podařilo prosadit i v zámoří, hlavně díky jeho spolupráci s Neilem Gaimanem na slavném Sandmanovi (dokonce za to obdržel i prestižní Eisner Award).
  3. Alejandro Jodorowksy se kromě psaní komiksů věnuje také filmařině, herectví, dramatu, filozofii a mystice.
  4. Jodorowsky se mezi komiksovými fanoušky proslavil zejména kultovní sérií Incal, která nedávno vyšla i u nás v edici Mistrovská díla evropského komiksu.
  5. Jodorowský se také snažil natočit adaptaci Duny, ale projekt ztroskotal na sporech s Frankem Herbertem.

Jodorowsky bohužel má k renesanci a její historii poněkud dále. Fakt, že příběh nekopíruje běh dějin, by nebyl vůbec na škodu, pokud by tím došlo k obohacení příběhu. Jenže je tomu spíše naopak, řešení velkých politických událostí je zde redukováno na jednu ze dvou možností – sex nebo násilí. Jiné možnosti jako by snad ani neexistovaly, žádné intriky, žádná složitá diplomacie nebo válečná strategie. Vše se vyřeší hupsnutím pod pokrývku (kdyby tam nějaká byla) nebo jednoduchou vraždou.

Nijak lépe na tom není ani psychologie postav, kvůli které bude mít čtenář problém rozeznat jednu od druhé, protože všem jde jen o jedno – soulož. A je jedno jestli to jsou hlavní hrdinové Borgiovci nebo některá ze slavných osobností, které tady mají cameo jako Machiavelli nebo Leonardo da Vinci. S trochou nadsázky by se dalo říct, že se liší jen v jedné věci – jestli jsou na chlapečky nebo holčičky. Ale to by bylo samozřejmě značné zjednodušení. Mnoho postav je totiž podobojí.

Borgiové se tak musí zařadit mezi díla, u nichž má forma hodně na vrch nad obsahem. I když děj samotný není úplně banální a scénář se rozhodně urputně snaží vyvrátit tezi o „vzepětí lidského ducha v renesanci.“ Jenže pár zvratů a kliček na jednoduchém ději rozhodně nevytvoří žádnou díru do světa. Na druhou stranu je scénář postaven tak, aby dal vyniknout silným stránkám Manarova štětce. Borgiové totiž mají zejména potěšit čtenářovy oči, a to se jim rozhodně mistrovsky daří.

  • Alejandro Jodorowsky, Milo Manara: Borgia
  • Crew 2013
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Milo Manara
  • brož.: 210 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasyi již za 494 Kč)
  • váz.: 210 stran, 789 Kč (v e-shopu Fantasyi již za 710 Kč)
16. ledna 2014, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Borgia (váz.)

Borgia (váz.)
789 Kč 710 Kč