Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte v domě, kde se narodil strach z nemovitostí, Shirley Jacksonová: Dům na kopci

Jacksonová Shirley: Dům na kopci

Strašidelné domy jsou dnes na každém rohu. Ale kdysi byly vzácné. Tak jako Hill House, dům plný ponurých míst, nevkusných pokojů a chodeb připomínající spíš labyrint. Temná minulost a plíživý strach z neznámého jsou zde zaručeně původní.

Hill House byl po dlouhá léta předmětem klepů a dohadů. Jeho pozoruhodná historie vzbuzovala pověrčivost. Až se tyto řeči donesly k doktoru Montanguemu, který udělal jedinou možnou věc. Rozhodl se prozkoumat onen zdánlivě strašidelný dům zblízka. A aby se náhodou nebál sám, pozval si k tomu několik odvážných jedinců. Do domu se tak kromě něj nastěhuje i budoucí dědic celého panství Luke, jehož flegmatická bezstarostnost ostře kontrastuje s jeho přítomností ve strašidelném domě, optimistická Theodora a věčně zasněná Eleanor. Spolu se pokusí přijít na kloub všem záhadám, jež tuto tajemnou stavbu obestírají.

Zpočátku se však zdá, že tím nejděsivějším na celé stavbě je pouze zvláštní vkus původních majitelů a dveře, které se samy zavírají. Až po čase se začnou objevovat první zvláštní jevy. Klepání na dveře, dupot po schodech, zlomyslný smích či snaha zaujmout nové nájemníky nějakou tou iluzí. Teprve v okamžiku, kdy se v domě objeví varování psané krví, začnou hrdinové brát nadpřirozené síly Hill Housu vážně. Jenomže to už je pochopitelně na útěk příliš pozdě.

Shirley Jacksonová v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1916 v San Francisku.
  2. Po studiu na Univerzitě v Syrakusách ve státě New York se věnovala literatuře.
  3. Jejím nejznámějším dílem je povídka Loterie, která se v roce 1948 objevila v časopisu The New Yorker.
  4. Svou tvorbou ovlivnila mj. Stephena Kinga nebo Neila Gaimana.
  5. V roce 2007 byla na její počest založena cena Shirley Jackson Award.

Dům na kopci je prototypem strašidelných nemovitostí. Jde o staré panství, kde nikdo nebyl šťastný. A o které se starají dva podivínští manželé, jejichž jedinou starostí je ujistit hosty, že po soumraku se v domě již nezdržují, a tudíž nikdo neuslyší žádný křik ve tmě. Což pochopitelně při každé příležitosti velmi rádi připomínají. A samozřejmě panství, kam se vypraví čtyři lidé, z nichž minimálně jeden, ideálně tři musí podlehnout nadpřirozeným silám a hlasům ze záhrobí.

Svým způsobem jde o velmi snadný recept na zaručený horor. Ovšem zdání klame. Primárním cílem Shirley Jacksonové ostatně není vyděsit. Šokovat možná, zejména brilantním závěrem, ale vyděsit ne. Události této knihy jsou totiž popsány bez zbytečných emocí či důrazu na efekt. Občas se sice objeví nějaký ten projev nadpřirozena, ale nikdy ho není tolik, aby přinutil rozumně uvažující lidi opustit svou roli průzkumníků a odjet do bezpečí. Dokud není pozdě.

Hlavním cílem Hill Housu je dostat se hrdinům do hlavy, přinutit je udělat něco zvláštního. Nejlépe mu to pochopitelně jde s Eleanor, jíž autorka věnuje nejvíce pozornosti. Tato dívka vyniká svou hravou představivostí, která je fascinující kombinací dětské naivity a dospělácké ironie. Přestože je tedy víceméně jasné, kdo zaujme tajuplný dům nejvíce a o jehož duševní zdraví či přímo život zde půjde především, autorka čtenářům nic neulehčuje. Namísto přímé konfrontace nabízí pouze neúplné útržky z historie domu a jeho obyvatel. Jen jedinkrát se dům pokusí vyzkoušet pohotovost svým nových nájemníků. Aby potom udeřil v naprosto neočekávaném okamžiku, kdy se již zdá, že by všechno mohlo dopadnout alespoň trochu dobře.

To spolu s absencí jakéhokoli vysvětlení a pouze krátkého dovětku o dalších osudech v knize zmíněných postav působí na knize nejlépe. Čtenáři si musí sami z vlastní fantazie vydolovat možná vysvětlení. A jestli má mít strach opravdu sílu zakořenit v mysli lidí, pak takovéto využití představivosti funguje nejlépe. Dům na kopci neděsí tím, co sděluje, ale vším, co si lze o tomto sídle domyslet.

  • Shirley Jacksonová: Dům na kopci
  • Argo, 2015
  • Obálka: Martina Nožičková
  • Překlad: Anna Urbanová
  • 248 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
7. října 2015, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dům na kopci

Dům na kopci
289 Kč 260 Kč