Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte na Divokém východě! Červenákův ostrostřelec Šarkan pátrá po Zakletém klášteře, Juraj Červenák: Zakletý klášter (Šarkanovy poklady 1)

zaklety klaster

Ze spisovatele akčních fantasy se slovenský tvůrce Juraj Červenák postupem času vypracoval na bestsellerového autora historických detektivek o Steinovi a Barbaričovi. Sláva a velké prodeje ale nejsou vším a Červenáka vždycky nejvíc bavilo míchání věrného historického pozadí s dobrodružnými a často nadpřirozenými žánry. Ostatně střídavě se svou čtenářsky nejvyhledávanější sérii vždy publikoval další knihy, ať už šlo velkou historickou ságu s nemálem fantastična o kapitánu Báthorym, nebo o akční texty s jeho vůbec prvním hrdinou, černokněžníkem Roganem. A nyní přišel čas na něco nového – slovenskou alternativu westernu z 19. století. Necháte se zlákat?

Adam Šarkan se ještě jako holobrádek vydal z rodného Slovenska do zámoří, aby tam bojoval ve válce Severu proti Jihu. Posléze honil zločince jako pravá ruka zákona, jenže na drsném Divokém západě nemusí trvat dlouho, než šlápnete na kuří oko někomu dostatečně mocnému. A tak se po letech Šarkan vrací domů na jihovýchod Horních Uher, aby tady pomohl své sestře, jejíž manžel, nepříliš bohatý zeman, utopil zbytky svého jmění i důstojnosti v kartách. Hlavní hrdina dorazí právě včas – pan manžel se zrovna beze stopy ztratil, snad v honbě za zakletým klášterem, kde se může skrývat templářské zlato, s nímž by všechny dluhy splatil. Jenže lesnatý a kopcovitý kraj je kromě tajuplných starých zřícenin také plný zbojníků a všelijaké jiné verbeže. Inu, tak trochu jako americké prérie.

Nová látka protřelého autora

Juraj Červenák už ve své tvorbě zúročil znalosti lecjaké historické epochy v areálu východní Evropy. Černý Rogan a Bivoj se odehrávají v česko-moravsko-slovenských luzích raného středověku, Bohatýr Ilja Muromec brázdí krajinu v podobném období, ale dále na východ. Kapitán Báthory bojuje proti Turkům v polovině 17. století, detektivní příběhy Steina a Barbariče spadají o pár dekád dříve. Autorovy oblíbené westerny (příkladem budiž i jeho vlastní výlet na Divoký západ, Chřestýš Callahan) však spadají ještě do pozdnější epochy, která Červenákovi na kontě víceméně chyběla. A právě to se rozhodl změnit s novou sérií Šarkanovy poklady.

Juraj Červenák v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1974 v Banskej Štiavnici.
  2. Patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější autory fantastiky i mainstreamu v Česku i na Slovensku.
  3. Svou autorskou dráhu začínal ještě pod pseudonymy Thorleif Larsson a George Callahan, mimo jiné jako autor příběhů s Conanem.
  4. Z čistě vlastní fantasy tvorby jmenujme sérii o Černokněžníkovi Roganovi, dvojdílný román Bivoj, nově znovu vydanou tetralogii Bohatýr o Ilju Muromcovi či pentalogii Dobrodružství kapitána Báthoryho.
  5. Vůbec největším úspěchem, s nímž autor prorazil z fantastiky do mainstreamu, se však stala série historických detektivek se Steinem a Barbaričem, která nyní čítá už devět svazků.

Ta začíná jako učiněný western krátkou kapitolou, v níž se hlavní hrdina rozhoduje nad potenciálním návratem do daleké domoviny. S mírně aktualizovaným prostředím, tedy místo prérií s kopci a hvozdy jihovýchodního Slovenska, však kniha pokračuje jako western víceméně dál. Dle potřeby se v průběhu příběhu přidávají také prvky detektivky (kam to vlastně sestřin manžel zmizel?), historického románu (skutečné postavy buditelů slovenského národního obrození, popisy dobových zbraní či krmě, historismy), gotického hororu (titulní zakletý klášter) a čím dál tím většího nadpřirozena.

Jako zkušený řemeslník píše Červenák i tentokrát čtivě a s vypointovanými kapitolami či s až filmovou akcí, takže se čtenáři rozhodně nebudou nudit. Spád knihy je sice střídavý, především proto, že se tu poměrně dost prostoru věnuje expozici hrdinů, prostředí a celkové atmosféry, to ale tolik nevadí. Největším kamenem úrazu jsou totiž postavy, tak trochu poplatné době a prostředí totiž vypadají jako kdyby vypadly z upjatého viktoriánského románu, střiženého již zmíněným westernem. Zamrzí především schematicky dokonalá mladá dáma, která všechno ví, všechno dokáže a na Šarkanovi by oči nechala. Naopak velmi příjemně potěší jako vždy krásné ilustrace Michala Ivana, které výborně dokreslují atmosféru svazku.

Pozvolný úvod k novým hrdinům

Zakletý klášter působí na první dobrou spíše jako pozvolné zorientování v novém příběhu a historické epoše, kde si Juraj Červenák teprve ujasňuje, jak přesně chce nový počin uchopit a stylizovat ho. Zároveň ale řada scén ukazuje, že i druhá polovina 19. století má pro autora velký potenciál, který se dá vytěžit ke značné čtenářské oblibě. Ostatně podobně rozpačitě začínal svého času i kapitán Báthory ve Strážcích Varadínu a nakonec z toho byl nadmíru zajímavý dobový epos s mnoha kvalitativními vrcholy. Dejme tedy Červenákovi čas vyřešit základy série, zdá se totiž, že i tentokrát se máme na co těšit.

  • Juraj Červenák: Zakletý klášter (Šarkanovy poklady 1)
  • Argo, 2023
  • překlad: Robert Pilch
  • obálka a ilustrace: Michal Ivan
  • 304 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
6. května, Jan Nohovec

šarkanovy poklady 01 - Zakletý klášter

šarkanovy poklady 01 - Zakletý klášter
Vložit do pytle na zboží  Koupit 398 Kč 358 Kč