Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Virtuální dobrodružství v Jiném světě pokračuje, Dmitrij Rus: Klan (Hraju, abych žil 2)

Rus Dmitrij: Hraju, abych žil 2 - Klan

Po napínavém konci jedničky je tu očekávaný druhý díl herní série Jiný svět s názvem Klan. Autor Dmitrij Rus čtenářům ukázal, že se nebojí hrdinu postavit do situace, která se vyvine v dokonalý cliffhanger, zakončující poslední kapitolu. Sice je to ohrané, ale většinou to zabírá. Knihomolská zvědavost dobrým cliffhangerem nepohrdne. Ale co pokračování? Jaké ošemetné situace si autor pro Gleba, nového obyvatele virtuálního serveru Jiný svět, přichystal?

Gleb si nežije špatně. V krátkém časovém úseku toho stihl celkem dost. Vyslechnout si diagnózu s výpočtem zbývajícího jednoho měsíce života, nenechat se pohltit panikou a využít trhlinky v přílišné funkčnosti virtuální reality, která je vstupenkou na nový, věčný život. Fenomén vtažení do online hry je opakovaným titulkem bulváru i vědeckých seriózních plátků, nezvyklý jev, který je senzací po celém světě. Po vtažení tělo upadá do kómatu, ale kdo by se tím zaobíral ve chvíli, kdy v plném vědomí a ve zdravém těle začíná znovu žít? Jelikož Gleb je chytrá hlavička, netrvá dlouho a online hru Jiný svět, kterou si vybral pro svůj nový, virtuální začátek, si podmaní svou vynalézavostí a brilantním úsudkem. Dokonce probudí zájem i v temném bohu Bezejmenném, od kterého dostane požehnání. Kdo by to byl řekl, že nováček dosáhne takových úspěchů?

Avšak Gleb, v JS vystupující pod přezdívkou jako Laith, nehodlá usnout na vavřínech. Úspěch probouzí závist a mezi závistí a nenávistí je mnohdy tenká hranice. Netrvá dlouho a Laithovi se podaří udělat si pár silných nepřátel, které není radno podceňovat. Musí zůstat ostražitý a přitom pokračuje dál v plnění questů, které mu mnohdy přivodí pár horkých chvilek při výběru, jak se rozhodnout. Mezitím na pozadí, v reálném světě, se řeší stále horoucněji fenomén vtažení, který je jako dvousečná zbraň – může pomoci potřebným, ale dokáže nasekat i spoustu problémů…

Dmitrij Rus v pěti bodech:

  1. Pochází z Ruska.
  2. Byl nominován na ruskou literární cenu Start.
  3. Jiný svět je jeho první novela.
  4. V současné době má série Hraju, abych žil sedm dílů a plánuje se další.
  5. V Rusku pro jeho knihu vytvořili nový žánr – LitRPG.

První díl Hraju, abych žil, byl po Glebově vtažení téměř jako simulace hraní MMORPG hry. Levelování, rozdělování pointů do abilit, vhodné kombinování nově získaných schopností, plnění questů a občasné nechtěné nabírání side-guestů. Po přečtení Jiného světa by i pro čtenáře, který nepatří mezi pravidelné hráče, tento herní slang neměl být španělskou vesnicí. Pokud se však stále cítí jako zmatená vysoká zvěř v teplé vesnici na jihu, i zde je přehledný herní slovník na zadních stranách knihy jako vhodná pomoc pro ty, kteří stále tápou.

Vítaným aspektem druhého dílu je to, že příběh se více orientuje na děj. Stejně jako ve hře po nudném začátku, kdy postava musí půl hodiny mlátit do stáda divočáků na prvním levelu, aby nabrala expy a dostala se hlouběji do herního světa, po vytažení postavy na vyšší level konečně nastává větší zábava a zajímavější úkoly. Laith se však definici běžného hráče vymyká, daří se mu do tajů Jiného světa pronikat hlouběji, než se daří ostatním hráčům, a to díky dobrému odhadu, kapce štěstí a také díky přátelům, které za krátké působení v JS získal. Tuhle dobrou kombinaci rozhodně bude potřebovat i do budoucna, protože Jiný svět se neustále vyvíjí a není radno zůstat pozadu.

Je vidět, že první díl byl pro autora jen předehrou a úvodem do příběhu, připravená půda pro osetí a následnou úrodu. I přesto si v dvojce nechává dost prostoru. Do dění v realitě čtenář může nakouknout na začátku každé kapitoly, kde jsou úryvky z různých zpráv a spisů, ale informací je poskrovnu – jen tolik, aby si čtenář utvořil mlhavou představu o tom, jak si reálný svět vede a proč dochází ke vtažení. Nad tím se stále vznáší opar tajemna a vzhledem k tomu, že série má v současné době sedm dílů, si ještě nějakou dobu na rozklíčování záhady počkáme.

  • Dmitrij Rus: Klan (Hraju, abych žil 2)
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Václav Štefek
  • 344 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
22. srpna 2018, Lýdie Hochmanová

Hraju, abych žil 2 - Klan

Hraju, abych žil 2 - Klan
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč