Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Virem nakažený příběh, Kathy Reichsová: Virus

Kathy Reichs: Virus

Je obtížné a velmi neobvyklé poodhalit zápletku mistrně napsaného knižního trháku pro mladé čtenáře. Jak to udělat a přitom nechat na něm, aby se mohl do románu začíst a vytrval až dokonce? Kathy Reichsová to dovede.

Parta mladých lidí žijících na souostroví v blízkosti města Charleston tráví každou chvíli spolu. Jejich nekorunovanou či nejmenovanou vůdkyní je Tory, zkratka od Victory, Brennenová, nově nalezená čtrnáctiletá neteř slavné antropoložky Temperance Brennenové, hrdinky Sběratelů kostí.

A právě tato skupina studentů Boltonovy přípravky se ve snaze zachránit křížence vlčáka vloupe do uzavřené laboratoře a nakazí se virem, který jim změní stavbu DNA. Po bolestivém procesu nabudou schopnosti, jež se u běžných lidí nevyskytují. Vidí po tmě, dokážou se řídit čichem a čtou si navzájem myšlenky. A pak je tu ještě nález staré vojenské identifikační známky.

Se svou tetou sdílí Tory jak bystrý úsudek a neobratné chování, tak i odvahu postavit se nepříjemným lidem, jít si za svým a pravdě a spravedlnosti tak učinit zadost. A to, co ji činí podobnou nám všem, by se dalo nazvat talent na průšvihy.

Kathy Reichs: Ďáblovy kosti

S jakým literárním žánrem najít srovnání? Ve sci-fi, v grafických románech o superhrdinech a dalších trhácích Kathy Reichsové, s jejím seriálem Sběratelé kostí. Hlavním kladem a jmenovatelem u jejích postav je to, že jim to prostě pálí. Navíc má Tempe k dispozici nejmodernější techniku a vybavení. Mládež z ostrova Morris a okolí využívá univerzitní laboratoř (o jejím nezákonném použití bylo napsáno výše), kde pracují jejich rodiče. Část pátrání se odehrává v knihovnách, v nichž hrdinové naleznou další důležité stopy.

Kathy Reichsová v pěti bodech:

  1. Je soudní antropoložkou Úřadu soudního lékařství státu Severní Karolína a Laboratoire de sciences judicaire et de médecine légale pro provincii Quebec.
  2. Pracuje jako profesorka antropologie na Severokarolínské univerzitě v Charlotte.
  3. Narodila se v Chicagu, kde i úspěšně uzavřela studium doktorátem z filozofie na Severozápadní univerzitě. Teď pracovně cestuje mezi Charlotte a Montrealem a často se podílí na spolupráci jako soudní znalkyně při soudních procesech.
  4. Proslavila se svými detektivními romány. Její prvotina Přijdu tě zabít, získala v roce 1998 Ellisovu cenu za nejlepší počin. I další tituly sklízí úspěch: Mrtvá světice, Smrtící rozhodnutí, Osudová cesta, Vážná tajemství, Smutné pondělí, Svaté kosti, Kosti v písku, Kosti na popel, Divoké kosti, Ďáblovy kosti, 206 kostí a Pavoučí kosti.
  5. Televizní seriál Sběratelé kostí, jehož je producentkou, natáčí již sedmou sezónu.

Temperance zaměstnává tým odborníků na slovo vzatých, ti vědomosti sypou z rukávu. Tory spolupracuje se svojí partou. Kluci sice protestují, ale poslechnou a daří se jim. Victory na svého speciálního agenta Bootha zatím ještě čeká a hledá ho. Mají o ni zájem hned dva mladíci najednou, i když by děvče mělo chodit do prvního ročníku. Podobně jako antropoložka Brennanová i ona v dětství ztratila matku a postrádá ji. Avšak při pohledu tváří v tvář nebezpečí necouvá, jedná.

Kathy Reichs: 206 kostí

Ve Viru nechybí popkulturní narážky, hlášky a přirovnání. Reichsová využívá znalosti současných filmů a literatury v popisu prostředí střední americké školy (Boltonova přípravka) i podchycení života smetánky. Tory se má totiž připravit na vstup do společnosti coby debutantka. Introspekci nepodrobuje jenom své okolí, ale i sebe a ne vždy zrovna lichotivě. Jsou to opravdu cenné postřehy a náhledy, velmi překvapivé, upřímné, humorné a pravdivé. Tory svoji citlivost projevuje záchranou štěněte vlčáka a svým vztahem ke psům. Na poličce v pokoji má vystavené figurky těchto zvířat, zajímá se o chování vlků.

Jediné, co lze knize vytknout, je to, že neoplývá množstvím stránek. Což ale na druhou stranu mnoha lidem vyhovuje. Mezi její cílové publikum patří především čtrnáctiletí, Toryini vrstevníci, ale nejen oni, všichni, kteří mají rádi napětí a dobrodružství, které se skrývá za každým rohem. Tímto dílkem rozšiřuje Kathy Reichsová řady svých fanoušků. Předkládá čtenářům jiné a další příběhy s odlišnými hrdiny.

  • Reichsová, Kathy: Virus (Virals)
  • BB art, 2011
  • Překlad: Kristýna Kučerová
  • 280 stran, 199 Kč
7. června 2012, Irena Prodělalová

Diskuze k článku

Ad Virem nakažený příběh
Renča - 07. 06. 2012 11:26

Poslední dobou se obávám příběhů pro mládež, když už sama nejsem "mládež", ale tenhle se povedl, je vidět, že autorka není začátečnice a zaujme i starší čtenáře.
RE: Ad Virem nakažený příběh
Irena Prodělalová - 26. 10. 2012 23:20

Máte pravdu, tento příběh zaujme i starší čtenáře.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).