Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Víly a jejich prázdné sliby nejsou mocnější než pravá láska, Lexi Ryan: Prázdné sliby

Ryanová Lexi: Prázdné sliby

Láska k sestře donutí Brie zaplést se s tvory, které ze srdce nenávidí. Aby Jas zachránila, je ochotná udělat cokoli. Brie bude krást, lhát, a dokonce i předstírat, že je potenciální nevěstou prince. Jenže co když ji prázdné sliby víl a její srdce nakonec doženou a zradí?

V mládí Brie a její sestru Jas opustila matka. Odešla za svým vílím milencem a od té doby Brie všechny víly ze srdce nenávidí. Raději by zemřela opuštěná a o hladu na ulici, než přijala jejich pomoc. To se však změní ve chvíli, kdy je její sestra prodána sadistickému králi dvora temných víl.

Brie se vydá uzavřít dohodu se samotným králem: ukradne pro něj tři kouzelné předměty ze Světelného dvora. Aby se však dostala na druhý dvůr, musí předstírat, že je potenciální nevěstou prince Ronana. Nutnost zachránit sestru by měla Brie dostatečně motivovat, aby vykonala svůj úkol co nejrychleji a nenechala se rozptylovat. Jenže to se snadněji řekne, než udělá. A Brie brzy zjišťuje, že se do svých plánů až příliš zamotala.

Americká spisovatelka Lexi Ryan je pro českého čtenáře velkou neznámou, přestože na kontě už má několik sérií. V young adult světě jsou teď víly a jejich dvory v kurzu, takže kniha se doporučuje především fanouškům Maasové nebo Holly Blackové.

Lexi Ryan v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1981 v USA.
  2. Než se stala spisovatelkou, živila se jako profesorka angličtiny.
  3. Se svým mužem a dvěma dětmi žije ve státě Indiana, kde je nejšťastnější.
  4. Kromě čtení mezi její koníčky patří vzpírání a procházky přírodou.
  5. Na kontě má více než 10 různých knižních sérií.

Brie neboli Abriella je klasická young adult hrdinka, která se snaží být strašně tvrdá a odvážná, ale ve výsledku je naivní a tropí takové hlouposti, že to čtenáři pije krev. Do toho má tak trochu nakročeno na Mary Sue, tedy prototyp hrdinky, co umí vše a kterou chce každý, což je vlastně i základem dalšího romantického trojúhelníku.

Autorka má skvělý styl vyprávění, příběh hezky plyne a kniha se rychle čte, ovšem svět, který vytvořila nepůsobí nijak celistvě. Je tam spousta prázdných míst a nevysvětlených věcí. Nikdo se nezajímá, jak funguje magie, jaké bytosti se po světě potulují (a že kolem se staví banshee i šotci a další podstatně odpudivější postavy) a jaká je historie světa.

Příběh samotný je velmi předvídatelný a čtenář, na rozdíl od hlavní hrdinky, velmi rychle pochopí, že ne všechno je takové, jaké se na první pohled zdá. Bohužel to tajemno nikdy nevydrží příliš dlouho.

Prázdné sliby jsou young adult fantasy knihou, která obsahuje základy každého myslitelného klišé, které již vytěžila jiná díla v rámci žánru. Vyjít před deseti nebo dvaceti lety, mohly by být Prázdné sliby něco nového a zajímavého, dnes je to čtivá, ale velmi průměrná kniha pro náctileté čtenářky.

  • Lexi Ryan: Prázdné sliby
  • CooBoo, 2021
  • Překlad: Kristýna Suchomelová
  • 440 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
7. srpna 2022, Nela Libovická

Prázdné sliby

Prázdné sliby
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč