Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vězeňkyně koruny je kniha mnoha tváří, která si to nejlepší schovává na konec, Jeffe Kenedy: Vězeňkyně koruny (Kronika Dasnarie 01)

Jeffe Kennedy: Kroniky Dasnarie 1 - Vězeňkyně koruny

Princezna Jenna od dětství žije v seragliu, které lze zjednodušeně popsat jako takový harém, kde císař skladuje svoje manželky a všechny své potomky. V určitém věku pak odsud malé kluky odvedou, zatímco dívky zde zůstávají zavřené bez jakéhokoli kontaktu s vnějším světem, a to až do doby, než je vyvedou ven, aby jim ukázali jejich budoucího manžela. Jenže to zdaleka ne vždy znamená krok k lepšímu, a mladou dívku tak čeká opravdu nelehké setkání s realitou. A čtenáře dílo mnoha tváří…

Co si budeme povídat, život v harému není úplně terno, obzvlášť když celé dětství a dospívání trávíte mezi čtyřmi, i když luxusními, stěnami. Jenna tak má z počátku poněkud monotónní život, v kterém se toho zase tolik neděje, a stejně tak by se dala popsat i první část knihy. Autorka bohužel vlivem toho, že potřebovala hlavní hrdinku udržet zavřenou na jednom místě, aby jí vnukla řádnou dávku naivity, obětovala záživnost děje v úvodních pasážích.

Naději na změnu pak přinese chvíle, kdy se má princezna setkat se svým budoucím manželem a konečně spatřit vnější svět. Nejde ale zdaleka o nějakou formu dámské volenky, její ambiciózní matka dívce už v podstatě nalajnovala život a sama rozhodla, koho si Jenna vezme. Její budoucí nastávající tak není žádný princ z pohádek, ale opravdu hodně starý a očividně krutý muž. Zde se kniha láme a z naivního příběhu o mladé dívce doslova po hlavě skočí do něčeho, co nemá daleko k 50 odstínům šedi, jen v tomto případě je ústřední hrdina ve věku hrdinčina pradědečka, jehož praktiky jsou ale opravdu hodně za hranou. Čtenář tak dostane dlouho vyhlíženou akci, ale chvílemi přemítá nad tím, zda by nebylo možná lepší vrátit se zpět do klidu a tyhle násilné pasáže přeskočit.

Jeffe Kennedy v pěti bodech

  1. Jeffe Kennedy je 56letá americká autorka pocházející z Colorada.
  2. Vystudovala neurofyziologii na University of Wyoming, od roku 2008 se ale naplno věnuje psaní.
  3. Na svém kontě už má více jak 16 románů, které se řadí jak do žánru fantasy, tak erotické literatury.
  4. Trilogie Kronika Dasnarie je první, která z jejích početných sérií vyšla přeložená do češtiny.
  5. Momentálně žije v Santa Fe, v Novém Mexiku, se dvěma Mainskými mývalími kočkami, spoustou volně pobíhajících ještěrek a s (dle jejích slov) velmi pohledným partnerem.

Na druhou stranu Jeffe Kennedy nelze upřít, že se jí výborným způsobem podařilo vytvořit výrazný kontrast, díky němuž je prožitek z děje o to intenzivnější, což lze nejvíce pocítit v úplném závěru. Právě ten se dá označit za to nejlepší, co Vězeňkyně koruny nabízí. Všechny tiché i nepříjemně násilné scény vymizí a vše se přetaví v napínavý příběh, díky čemuž poslední třetina románu proteče mezi prsty neskutečně rychle. A rozhodně má potenciál nalákat čtenáře na další díl.

Co se týče postav, hlavní hrdinka Jenna roste s každou stránkou. V úvodu jde o neskutečně naivní dívku, jež život následně udeří facku enormních rozměrů, a v závěru se zdá, že v sobě nachází i první jiskry síly. Cesta k rozvoji její osobnosti ale ještě bude nějakou dobu trvat a autorka si to prozatím nechává na další díly. Vedlejší postavy pak mají vždy jednoznačně nastavený charakter v barvách bílé nebo černé, do šedi se Kennedy moc nepouští. Prostě jste jednoduše buď dobří nebo zlí, nic mezi tím. S ohledem na útlý rozsah titulu na nějaké výrazné rozvoje ale není velký prostor a nezbývá než opět čekat, co se v tomto ohledu bude dít ve zbytku trilogie.

Vězeňkyně koruny je kniha tří tváří – s pomalým úvodem, často až přehnaně drastickým středem a povedeným závěrem. Právě konci se daří všechno zachraňovat a generuje nemalou zvědavost a chuť sáhnout po druhém díle, abychom se přesvědčili, jak to s naivní princeznou nakonec dopadne, a zda se autorce povede napravit přešlapy z prvního románu. Dobrou zprávou je, že pokračování s názvem Vyhnankyně moří a Bojovnice světa již obývají poličky knihkupectví, a odpovědi na tyto otázky se tak nacházejí na dosah ruky.

  • Jeffe Kenedy: Vězeňkyně koruny (Kronika Dasnarie 01)
  • Fantom Print,
  • Překlad: Petra Kubašková
  • Obálka: Zuzi Maat
  • 240 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 195 Kč)
15. prosince 2022, Adéla Košařová

Kroniky Dasnarie 1 - Vězeňkyně koruny

Kroniky Dasnarie 1 - Vězeňkyně koruny
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 195 Kč